Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Koronavirus v Praze: Zrušená výuka, promoce i konference. Vysoké školy kvůli nařízením zavírají budovy

Autor: ČTK, pom - 
10. března 2020
16:26

Univerzita Karlova (UK) zruší v návaznosti na opatření státu kvůli novému koronaviru výuku, konference i promoce. Médiím to dnes oznámil rektor školy Tomáš Zima. Fakulty by měly podle něj zvážit i konání menších akcí. Zima rovněž vyzval fakulty, aby rizikovým skupinám zaměstnanců, včetně vědců, doporučily práci z domova. Výuku už dříve zrušilo České vysoké učení technické i Vysoká škola ekonomická v Praze, nyní se přidaly i ostatní pražské univerzity.

„Ve shodě s usnesením ministerstva zdravotnictví se s účinností od zítřka, tj. 11. března 2020, zakazuje osobní přítomnost studentů a účastníků kurzů na výuce, a to bez ohledu na formu studia – prezenční, distanční a kombinované,“ uvedl rektor. „Doporučujeme podle typu a formy výuky zvážit možnosti distančního vzdělávání,“ doplnil.

Vyučující budou podle Zimy studentům například na dálku zadávat kvalifikační práce. „I samostudium je forma vzdělávání,“ uvedl. Pokud by zvláštní opatření, zatím vydaná na dobu neurčitou, trvala kolem tří týdnů, rektor nepředpokládá, že by na většině studijních oborů nastal problém se zvládnutím výuky v semestru. „Pokud by doba trvání (opatření) byla delší, tak jsme samozřejmě připraveni prodloužit výuku,“ dodal. Univerzita by podle něj vyšla studentům individuálně vstříc.

„Co se týká zaměstnanců univerzity, tak doporučujeme fakultám a jejich součástem, aby osobám starším 60 let či těm, které mají chronická onemocnění, byla doporučena práce z domova,“ řekl Zima. Chod univerzity a komunikace se studenty podle něj budou dostatečně zajištěny.

Promoce až v červnu

Ohledně zahraničních studentů Zima uvedl, že na ty, kteří už v Praze pobývají, platí stejná opatření jako na studenty z Česka. Studenti, kteří mají na univerzitu teprve z ciziny přijet, UK kontaktuje, aby dorazili až po skončení zvláštních opatření.

Univerzita dál oznámila, že naplánované promoce přesune na červnový termín. „Pokud budou studenti potřebovat vydat diplom, tak jim diplom samozřejmě vydáme,“ doplnil Zima. Zrušení promocí, dalších slavnostních shromáždění nebo konferencí a sympozií s účastí nad 100 lidí platí od dnešních 18:00. „Doporučujeme fakultám UK a součástem UK, aby zvážily konání akcí s předpokládanou účastí do 100 osob,“ dodal rektor.

Zavřené i další pražské univerzity

Už v od úterý zrušilo výuku také České vysoké učení technické, prozatím s platností do 22. března. Na Vysoké škole ekonomické se neučí už od pondělního odpoledne, kdy jedna ze studentek oznámila, že přišla do kontaktu s člověkem nakaženým koronavirem. Rektorka v návaznosti na mimořádná opatření v úterý oznámila, že výuka je zrušena až do odvolání.

„Veškerá kontaktní výuka je počínaje středou 11. 3. 2020 zrušena,“ informuje na svých stránkách také pražská Vysoká škola chemicko-technologická. Své budovy také od 11. března uzavřela Metropolitní univerzita Praha, stejně tak i Univerzita Jana Amose Komenského.

Stát kvůli šíření nového koronaviru od úterních 18:00 zakázal všechny akce v Česku s počtem účastníků nad 100 účastníků a od středy zrušil výuku na všech školách s výjimkou mateřských. Opatření, která platí do odvolání, Bezpečnostní rada státu přijala s ohledem na vývoj šíření nemoci v Evropě a odůvodnila je i tím, že také v Česku se nákaza zřejmě začíná šířit v komunitě. Nakažených je v republice 41.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa