Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Roušky jsou fetiš.“ Šmucler kritizuje nedůvěru v Čechy i fitka bez sprch. Kde ho stříhali?

Autor: Jakub Veinlich - 
11. května 2020
05:15

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler zatápí svými názory vládě. Jako člen Ústředního krizového štábu, kde je za TOP 09, rozhněval v týdnu jeho šéfa, ministra vnitra a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD). Tvrdil totiž, že nošení roušek skončí s uplynutím nouzového stavu. Právě o plošném nošení roušek Šmucler v rozhovoru pro Blesk Zprávy uvedl, že je to fetiš. Sám tvrdí, že Češi nejsou horší než Němci, kde už jsou v rozvolňování dál. Vadí mu i to, že ho kadeřník musel ostříhat mimo salon. A vadí mu zpocení lidé v metru, kteří plní vládní nařízení. Do politiky zatím jít nechce. 

Ve středu jste oznámil na twitteru, že plošná povinnost nošení roušek skončí s platností nouzového stavu, tedy 17. května. Šéf ústředního krizového štábu to ovšem po chvíli dementoval, že nic takového na jednání nepadlo? Tak kde jste tu informaci tedy vzal? Co to bylo za zmatky?

To nejsou zmatky. Na jednání krizového štábu jsem přinesl materiál ministerstva zdravotnictví, a tam jsme jednali i za přítomnosti pana ministra i náměstka (Romana) Prymuly. Materiál obsahoval návrh na rozvolnění, který jsem přednesl. Nebyl to můj návrh ale návrh ministerstva, respektive ministerské Rady poskytovatelů, a úředník jiného ministerstva řekl, že rozvolňování roušek bude asi ke konci nouzového stavu a tímto skončilo. Poté se k tomu ještě někdo vrátil s tím, že roušky byly symbol téhle podivné doby a že to tedy skončí. S tím jsem se spokojil a napsal jsem na svůj účet, s tím, že na štábu to vzali.

Ale ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) se hned ohradil, že to není pravda.

Ano, taky mi hned volal, že nic nekončí. Což je jasné, o tom musí rozhodnout vláda, nebo ministerstvo zdravotnictví… A tak vznikla tahle, řekl bych, spíš mediální kauza.

Ono se není čemu divit, protože vás mnozí mají za kritika nošení roušek.

To všeobecné nošení roušek je už takový fetišismus. Samozřejmě, že když jsou lidi blízko a porušují takzvaný social distancing (společenský odstup, pozn. aut.), když jste k někomu blíž, Němci říkají 1,5 metru, já myslím dva metry, tak jsou roušky potřeba. Ale když má být v neděli na jižní Moravě až 27 stupňů, tak nutit lidi, aby chodili po lese s rouškou, mi přijde jako nesmysl.

Já jsem akorát v Mariánských Lázních, tady sedí osamělí lidé na náměstí s rouškami. Myslím, že by stačilo podobně jako v Německu, které je odsud asi 12 kilometrů, kdyby nosili roušky například, jen když jdou nakoupit. Myslí si to i spousta lékařů. A jestli chtějí, aby lidé s námi spolupracovali, kdyby se to zhoršilo, což se může stát, tak potřebujeme, aby tomu rozuměli.

Takže vy byste povinné nošení roušek či jiné ochrany obličeje už teď zrušil?

Já bych zvolil německou variantu. My máme stále takovou hrdost, že to máme přísnější než celý svět. Když se s politiky bavím, proč to máme přísnější, tak mi říkají, že Češi jsou nedůvěryhodný národ. Já tvrdím, že když to zvládnou Němci, Rakušané nebo Američané, tak my to zvládneme taky.

Jak to myslí, že jsme nedůvěryhodní?

Tak, že se nám nedá věřit, že bychom dodržovali pravidla nosit roušky například jen do obchodů nebo do MHD. Že to musíme mít pořád, abychom nezapomínali, anebo nevymýšleli různé fígle a výmluvy. Mně osobně to tedy vůči Čechům přijde dost urážlivé. O co víc jsou například tady v Mariánkách horší lidé než v Německu, které je odsud přes kopec?

Ministr Adam Vojtěch stanovil ve čtvrtek datum rozvolňování u nošení roušek na 15. června. Podle vás je tedy ta doba až příliš daleko a rozvolnil byste povinnost chodit s ochranou obličeje mnohem dřív?

Bavil jsem se o tom s lékaři, kteří mě mimo jiné vyslali do Ústředního krizového štábu, a předseda naší komory doporučoval, že by rozvolnil nošení roušek hned. Jedna věc je medicínský názor, jestli to jejich nošení má smysl. A druhá věc je politika. Když politici řeknou, že to budeme nosit do konce života, tak to prostě řeknou. Já jsem ale ve štábu jako lékař, ne jako politik.

Teď se z roušek evidentně stalo velké politikum, o kterém mohou rozhodnout také voliči ve volbách. Já jsem na štáb přinesl názor poradního týmu ministra zdravotnictví, ale jestli politici prostě řeknou, že tu s námi virus bude rok, nebo klidně i dva, tak můžou rozhodnout, že rok, nebo dva budeme nosit roušky.

Jsem spíš jen překvapený, že je problém s tím, že by povinnost nošení roušek měla skončit s koncem nouzového stavu (pokud vláda nepožádá o jeho prodloužení, měl by skončit nouzový stav 17. května – pozn. aut.).

A mělo by být takové rozhodnutí skutečně spíš politické, nebo by měli ministři víc naslouchat odborníkům, lékařům, epidemiologům?

Mě strašně překvapilo, že jeden člověk na krizovém štábu řekl, že nošení roušek je vlastně takové vyjádření důvěry lidí vládě. Že ten, kdo nemá rád vládu, tak roušky nenosí. Podle mého je to strašně nebezpečné. Nesmíme dělat politiku z něčeho, co je zdravotnický prostředek. Takže by tu mělo spíš platit lékařské doporučení.

Máte chuť na nějakou drobnou revoltu? Tedy jako lékař si sám ta pravidla rozvolňovat, když říkáte, že roušky teď příliš nedávají smysl?

Ne, to ne. Jsem disciplinovaný občan. Ale přiznám se, že když jsem byl ve čtvrtek na ranním rozhovoru v jedné televizi, tak jsme dodržovali social distancing, tedy povinné rozestupy, tak jsme si ty roušky sundali. Není to otázka nějaké revolty, ale je to o tom naučit lidi k těmto povinným rozestupům. Je to velký vklad do budoucna, který musíme lidem začít vštěpovat do hlavy.

Doma taky nemáte třeba roušku, ale je třeba, abyste vůči babičce zatím rozestup dodržoval. Musíme se chovat stále bezpečně a starším vysvětlovat, že jim rozestupem pomáháme, nevystavujeme nákaze.

Na druhou stranu, naučí se Češi do budoucna tyto povinné rozestupy preventivně dodržovat?

U nás nebo v Německu to není takový problém. I proto těch chorob máme mnohem méně. Nejsme například Italové. I když i v Čechách začalo být v poslední době módní, že při potkání podobně jako právě Italové nebo Francouzi hned začneme někoho líbat na tváře. Ale to pro nás není úplná potřeba, je to jen v omezené míře.

Ale možná se budeme muset odnaučit si podávat na potkání ruce. Což mně třeba osobně, kdybychom dělali méně, by mi z hygienického pohledu tolik nevadilo. Stejně tak bychom i při běžném povídání měli dodržovat dostatečné rozestupy, což někteří lidé neumějí.

Němci postupně rozvolňují pravidla i přesto, že je zavedli mnohem později než my. Je to správné?

Já bych volil jejich cestu. V metru, kde je tlačenice, tak je jasné, že tam budou muset nasadit roušky a je to v pořádku. Příští týden tam má, i když bez diváků, začít bundesliga a já se těším, že až budou moct diváci na stadiony, tak že tam hned pojedu. Doufám, že mě tam pustí už brzy.

Video  Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ke spuštění chytré karantény  - abl
Video se připravuje ...

A jel byste i za předpokladu toho, že byste si musel pořídit test na vlastní náklady?

Samozřejmě. To je něco, na co jsem tlačil, aby se mohla využívat tato možnost. Pořád nerozumím ale tomu, a nedokázal mi to vysvětlit žádný z odborníků, proč si musím dělat test, když přijedu z Německa, a nemusím si ho dělat, například když přijedu z Brna, kde je ta situace možná horší. Je to možná tím, že se nás někdo snaží naučit, že ti Němci jsou špatní. Vždyť tady v Mariánských Lázních a na Chebsku je ta situace horší, než v Německu za kopcem. A když pojedu do Prahy, tak po mě nikdo test chtít nebude. Je to nelogické. Nevím, na co čekáme.

Několikrát jste zmínil social distancing – tedy povinné rozestupy. Jak toto pravidlo už teď nebo do budoucna může komplikovat práci zubařům, jejichž jste prezidentem?

Nás to nijak neobtěžuje. Pracujeme jako vždy. Nějakému nebezpečí přenosu jakékoliv infekce, jsme vystavení neustále. Pokud jsou pravda všechny studie o přenosu nákazy u nás, tak covid-19 patří mezi relativně lehčí onemocnění, kterým jsme vystavení. Naopak celou svou kariéru například riskuji nákazu AIDS nebo hepatitidy typu C. S ochrannými prostředky jsme proto pracovali před koronavirem a budeme pracovat i po něm.

Vy jste v Ústředním krizovém štábu jako nominant TOP 09. Má to do budoucna znamenat vaše spojení s touto stranou. Máte nějaké politické ambice?

Za svůj život jsem dostal nabídky na kandidaturu ze tří politických stran. Z toho od dvou jsem to zvažoval a jednou jsem to přijal a to bylo právě od TOP 09. Ale tehdy ty volby zrušili. Ale teď o ničem takovém neuvažuji.

Od TOP 09 byla má nominace do štábu podle mého taková frajeřina. V dobrém, samozřejmě. I když mají mezi sebou spoustu profesorů, lékařů a mohli tam dát tedy svého člena, tak si tam poslali mě. Ničím mě ale neúkolují, mám naprostou svobodu. Po každém štábu si jen zavolám s předsedkyní strany Markétou Pekarovou Adamovou s tím, co bylo, ale to je vše. Dokonce si myslím, že ani všichni v TOP 09 úplně nesouhlasí s tím, že jsem tam za ně já. Pokud skončí nouzový stav, tak příští středu bude poslední zasedání krizového štábu a hned po té čekám, že budu v politickém důchodu.

TOP 09 vám tedy nenabízela, abyste za ní znovu kandidoval například v podzimních volbách do Senátu?

Já už jsem měl nabídku jít do senátních voleb jednou jako prezident Stomatologické komory. Ale nakonec jsem ji odmítl.

Od koho?

Protože jsem nakonec řekl ne, tak nechci tu stranu nějak poškozovat tím, že jsem nabídku odmítl. Teď už mi nikdo kandidaturu nenabízel.

Všiml jsem si také v nedávném rozhovoru pro jednu televizi, že jste ostřihaný. Jak jste to dokázal, když jsou salony oficiálně zavřené?

Salony jsou sice zavřené, ale holiči mohou střihat, ne? Jako lékař si myslím, že kdyby byly salony otevřené za dodržování podmínek, tak nebude žádný problém. Takto mě musel náš kadeřník ostříhat za neprofesionálních a nehygienických podmínek a to je to, co mě na tomto stavu zlobí. Místo, abych šel k holiči, který mohl už dávno s rouškou a štítem a rukavicemi fungovat v salonu, tak stejně vyzbrojený přišel takto za námi.

Podobná věc, které nerozumím je, že se lidé zpotí ve fitness centrech a jdou do metra neumytí. Nevím, jaký to má smysl. Myslím, že kdyby se umyly a sprcha se vydezinfikovala, tak by to bylo lepší. Myslím, že v těch opatřeních dost plaveme.   

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mbmb ( 11. května 2020 20:07 )

liba a Roman to jsou 2 ganstri ,DOMINIK H. chce zas byt prezidentem.No a copak rousky, ale debilni velka vlakova loupez s testy za tisice pouze v CZ pri vyjezdu i navratu. tahle chripecka vynesla mnoho penizku nekterym a jinym znicila existenci. ty nahubky at nosi politici,neumi ani zrusit letni cas od Hitlera

cepp ( 11. května 2020 19:28 )

Takto začínal kdysi Okamura. Na vše tenkrát znal odpověď a ke všemu se vyjadřoval. Šmuclera jsem kdysi považoval za rozumného a dnes začíná mluvit také ke všemu. Jsou to brouci Pytlíci, práce všeho druhu!

Stanislav Šindelář ( 11. května 2020 18:02 )

Co to bkábolíš, za totality byl zubař zadarmo a bílé plomby se začali dávat až v roce 1985, proto měli lidi v puse amalgán. Za totáče nebyli banány a mobily.

Stanislav Šindelář ( 11. května 2020 17:59 )

A proč se už 100 let se na operačních sálech bez rosky neobejdou? Když je prskat bacily neškodné?

Stanislav Šindelář ( 11. května 2020 17:56 )

Šmucler loupežníķ v bílém plášti. Jeho jednou ta boží spravedlnost dožene za ty lidi které obral když je boleli zuby. A ty prachy mu bodou tak nějak k prdu. Ale on v boha nevěří, tak je zatím v pohodě a hamouní dál,myslí si že je nadčlověk. Ale už brzo bude volat boha. Nechápu proč má pořád málo? Možná stihomam?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa