Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Expert TOP 09 Šmucler začal životy přepočítávat na peníze. Kalousek dal ruce pryč

Aktualizováno -
8. dubna 2020
14:55
Autor: Jakub Veinlich - 
8. dubna 2020
10:00

Spoluzakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek se po výživném dni ve Sněmovně, kde se mimo jiné po jednom omylu prohlásil za osla, pustil do prezidenta stomatologické komory Romana Šmuclera. Ten totiž na twitteru začal přepočítávat lidský život na peníze a varoval před recesí v Česku při zpomalování pandemie koronaviru. U Kalouska se ale přepočítal, dal od něj ruce pryč. Šéf zubařů je přitom za TOP 09 v krizovém štábu.

Za normálních okolností by si jeden druhého dost možná ani nevšimli. To ale od začátku dubna neplatí. Miroslav Kalousek totiž spoluzakládal stranu TOP 09, za kterou teď Roman Šmucler sedí v ústředním krizovém štábu.

A poté, co na veřejnosti použil šéf zubařů „matematický vzorec“ pro přepočet lidského života na peníze, padl u Kalouska v nemilost.

„Jeden život je kalkulován na 1,2 M. Spočtěte ponížení peněz do ZP, zmenšete to využitím rezerv a je to. Zítra to počítám celý den,“ napsal Roman Šmucler na svůj twitterový účet. Zmiňoval 1,2 milionu jako cenu života, zkratka ZP reprezentuje zdravotní péči.

Dnes tedy možná počítá, podle Kalouska už se ale „přepočítal“. A to tak, že se Kalousek za něj veřejně omlouval a distancoval se od jeho slov.  

„Před všemi svými přáteli a lidmi, kterých si vážím, se chci distancovat od podobných výroků Romana Šmuclera. Je to excelentní odborník v oblasti ambulantních ordinací, proto jsme ho do KŠ delegovali. Jeho kalkulace lidského života na peníze je ale v přímém rozporu s hodnotami TOP 09,“ zhrozil se Kalousek.

Roman Šmucler teď totiž nereprezentuje jen zubaře, ale částečně i TOP 09, za kterou sedí v ústředním krizovém štábu, který řeší boj s koronavirem.

Pro Blesk Zprávy celou situaci bývalý moderátor nováckého pořadu Tabu vysvětloval tím, že nepoužil nic co by se v odborných kruzích nepoužívalo. 

„To je věc, kterou vymysleli finančníci, třeba pan Kalousek. To je údaj, který se počítá pro ministerstvo zdravotnictví. Na měření kvality života je několik parametrů. Není to můj výpočet, To nám říkají pojišťovny. Čili já jsem spíš oběť, ne ten, kdo něco vymyslel,“ hájil se Šmucler pro Blesk Zprávy.

Jeden z nejvýše postavených lékařů v Česku nevidí ani problém v tom, že takový vzorec použil na sítí v době, kdy se lidé obávají koronavirové nákazy, které podlehlo v Česku už téměř 100 lidí.

„Jsem zodpovědný za financování péče ve zdravotnictví a zrovna v úterý jsme schválili takzvanou optimistickou variantu, podle které nám chybí asi 60 miliard,“ doplnil Šmucler, podle kterého se i k takovému výpočtu používá zmíněný vzorec.

„To jsou nějaké hry se slovy. S panem Kalouskem se určitě nebudu hádat. Já mám rád všechny, pana Kalouska, pana Babiše. Snažím se vyjít se všemi, nemá cenu se s nimi hádat,“ dodal Šmucler, podle kterého je zbytečné nějak jeho tweet rozmazávat

Jenže klidná z takové komunikace není Markéta Pekarová Adamová. Tedy šéfka TOP 09, která Šmuclera vyslala do Ústředního krizové štábu.

„Tento tweet, byť jej pan Šmucler napsal v reakci v rámci nějaké diskuse, je samozřejmě nešťastný a pro nás v TOP 09 se hodnota liského života nepřepočítává na peníze,“ raagovala Pekarová Adamová pro Blesk Zprávy. 

Na druhou stranu ale  předsedkyně TOPky ocenila Šmuclerovy odborné kvality, kvůli kterým na něj strana vsadila, když ho dosazovala do Štábu, který rozhoduje o řešení situace v boji s koronavirovou nákazou. 

„Do ústředního krizového štábu jsme záměrně nominovali nestraníka, který je zástupce lékařů  az první linie, na něž vláda dlouho kašlala a nechala je vystavené obrovskému riziku,“ podle Pekarové Adamové má navíc Šmucler a jiní odborníci ve Štábu nezastupitelnou roli. 

„Od vlády občas přijde nějaký nesmyslný pokyn, jako třeba nošení roušek v autě nebo v lese při běhu a až za pár dní je zase zruší. A to právě i pod vlivem zpětné vazby od lidí ze štábu, jako je pan docent Šmucler,“ dodala Pekarová Adamová. 

Kalousek: „Jsem osel“

Sám Kalousek se v úterý omlouval opakovaně. Poprvé to bylo přímo v Poslanecké sněmovně, kde se dokonce prohlásil za osla. Popletl si totiž projednávané zákony a vystoupil s projevem k jinému bodu, než byl na řadě poté, co se za chodu odhlasovala změna programu Sněmovny.

Video  Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) k cestování z Česka  - abl
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 8. dubna 2020 20:17 )

Pan Šmuclér je vzdělaný člověk, ale rád se zviditelňuje a ne na všechno je odborník.
Markéta Adamová Pekarová může dělat "co chce". Pokud má v TOP 09 Kalouska, tak všechny klady - Kalousek zničí.
TOP 09 se nedostane do parlamentu to dnes již jasné, Kalousek to však svede na Markétu....Známe ho již dlouho. Nemůže už ničím překvapit. Počkejme si na to.
Nepletu se.

Maximilian ( 8. dubna 2020 19:47 )

Pana šmuclenera už ne,jako chlap bych se ho bál,působí dost gaysky
a plácá nesmysly,podle šéfa vypadá i ta česká stomatologie,

libormer ( 8. dubna 2020 19:12 )

V Saudké Arábii kdo nechce, tak nemusí nikdy pracovat a dostává rentu od státu. Pracuje tam plno cizinců, ale nesmí tam podnikat, mohou tam být jen jako zaměstanci. Chcete to samé v Česku? To nejde, protože jsme chudý stát. Takže nás stejně za pár týdnů vláda vyžene do škol a do zaměstnání, nemoc nenemoc.

frantacizek ( 8. dubna 2020 18:19 )

Andrej totiž nemá podporu toho konsilia epidemiologů, kteří jsou jednotně pro imunizaci (zamoření), tak bych se nedivil, kdyby vystrčil nějakého "matematika" před národ s tím, co jsem dnes ráno slyšel, přes den už to naštěstí na čt neběželo, protože asi i sami tuší, že je to opravdu na vodě, co prohlásil. Navíc ve zmiňované Koreji, kde se užívá jen ta chytrá karantena, jsou zase nárůsty. U Tchaiwanu se neodvažuji tvrdit, ale bude jim to trvat roky a rizikovky stejně po ty roky musí být izolovány. Krom toho nevím, kolik seniorů a dalších chronicky nemocných (ty nemoci přichází se stářím stejně většinově, čili se bavíme dominantně o seniorní skupině pořád) se do toho systému přihlásí a vlastní vůbec smart phone s možností se do té aplikace přihlásit, já sám ho nemám.
čili je izolovat bude stejně třeba..

frantacizek ( 8. dubna 2020 18:05 )

jaký nyní už snad budeme mít my. Musí být vidět rozdíl v režimu zdravého občana a rizikovky už nyní..Evidentní. A opravdu potřebujeme striktně chránit ty rizikové skupiny - všechny, nyní ještě o to více..
Romana chápu, jak to myslel, jen nastavit ekonomům zrcadlo, čekal jsem, že budou bít na poplach ještě více, ale už se to pomalu děje. Škoda, že Mirda, Andrej a spol takhle nevyvádějí každoročně u každé chřipkové epidemie, ekonomicky bychom se nehli, ale mohli bychom být další Tibet.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa