Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chudá matka uvařila svým osmi dětem k večeři kameny: Doufala, že usnou dřív, než ji prokouknou

Autor: ran - 
7. května 2020
06:05

Dojemný příběh se odehrál v jedné z chudých vesnic na území Keni ve východní Africe. Mladá vdova se rozhodla vařit kameny v naději, že děti uspí, když budou čekat na jídlo. „Finta“ ale ani na malé děti nezafungovala. Místo toho se však naštěstí trápení rodiny dostalo do médií a díky tomu se mladé Afričance dostalo pomoci dříve, než bylo pozdě. 

Ovdovělá Peninah Bahati Kitsaoová z Keni má osm dětí a před koronavirovou pandemií se živila praním prádla. Po zavedení karanténních opatření však zdroje prostředků vyschly a ubohá žena se ocitla bez koruny a bez jídla. Aby děti ukolébala představou vydatné večeře, předstírala, že vaří. Místo chutného pokrmu ale do vody vložila jen pár oblázků, aby hladové krky přesvědčila, že se jídlo chystá. 

Její lest děti prokoukly. „Říkaly mi, že vědí, že jim lžu, ale nemohla jsem nic dělat, protože jsem nic neměla,“ vylíčila zpravodajskému médiu Tuko News Peninah. Žije v chatrči o dvou skromných místnostech bez vody a elektřiny, manžela jí před rokem zabil gang, napsal server Mirror.

Po rozšíření zprávy mezi lidi jí začaly proudit peníze na mobilní telefon i na účet, který pro zoufalou matku lidé zřídili. Ona sama by to nezvládla, neumí číst ani psát. S pomocí chodí i sousedé a náhodní lidé. „Nevěřila jsem, že Keňané projeví takové pochopení. Volají mi lidé z celé země a nabízejí mi pomoc,“ uvedla vděčná vdova.

Keňská vláda již před nějakou dobou rozeběhla program na podporu nejchudších, ale k Peninah se pomoc nedostala. Nyní však mladá žena má díky médiím a soucitným lidem děti zase čím nakrmit.
  

Video se připravuje ...
Další videa