Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Každý PES, jiná ves: Blatný věří pondělí, Havlíček řeší čerty a Hamáček je opatrný

Autor: Pavlína Horáková, Jakub Tomek, L. Ješátková, Marta Prokešová, ČTK - 
26. listopadu 2020
05:00

Čeká nás už od pondělí trochu volnější život? Otevřít by se mohly restaurace, kadeřnictví i obchody a vycházet bychom mohli i v noci. Alespoň tak to chce prosadit ministr zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO). Vicepremiér Jan Hamáček (42, ČSSD) ale zvedá varovný prst. Dostanou obchodníci šanci zacelit své hluboké covidové rány? A co Mikuláš? I o tom hovořil v pořadu Blesku Epicentrum vicepremiér a ministr obchodu Karel Havlíček (51, za ANO).

Česko podle ministerstva zdravotnictví může už v pondělí přistoupit k dalšímu uvolnění vládních nařízení a přesunout se do třetího stupně protiepidemického systému (PES). Vláda o tom bude jednat výjimečně už v neděli. Podle ministra zdravotnictví Blatného by tak už příští týden mohly otevřít například obchody i restaurace.

Vicepremiér Hamáček však brzdí optimismus. „Nemůžeme nyní říct, že se bude rozvolňovat, na sto procent. Z toho, co jsme slyšeli, jsme spíše opatrní,“ řekl včera po jednání štábu ministr vnitra. Podle něj se totiž situace nevyvíjí tak slibně, jak by si kabinet přál. „V některých krajích dokonce dochází k mírnému navýšení skóre,“ dodal.

O rozvolňování bude na Blesk.cz hovořit ve čtvrtek živě od 13 hodin i premiér Andrej Babiš (ANO).

„Já si rozhodně nemyslím, že máme vyhráno,“ řekl Hamáček k možnosti uvolňovat opatření s tím, že by byl nerad, aby se opakoval letní postup, kdy se epidemie vymkla kontrole. „Pět tisíc osm set za včerejšek (úterý, pozn. red.) je pořád strašně vysoké číslo,“ dodal.

Podle Hamáčka je obrovský tlak na rozvolňování. Zájmové skupiny podle jeho slov tlačí na to, aby se postupovalo rychleji. „My máme odpovědnost primárně za zdraví obyvatel a musíme být opatrní,“ řekl Hamáček.

Pokud ale „zvítězí“ postoj ministra zdravotnictví Blatného, Česko přejde do třetího stupně PES. Znamenalo by to, že by lidé mohli opět navštívit nejen obchody a restaurace, ale třeba i kadeřnictví a napít se alkoholu i na veřejnosti. Částečně by se otevřela i vnitřní sportoviště nebo muzea či zámky.

Výjimečně v neděli

Momentálně se Česko nachází stále ve stupni čtvrtém. Do třetího stupně pak můžeme přestoupit po sedmi dnech, kdy se denní hodnota protiepidemického systému PES bude pohybovat v rozmezí 41 až 60 bodů. To by však znamenalo vyhodnocení až v pondělí 30. listopadu. „Uvědomujeme si, že řada lidí se cítí být těmi opatřeními diskriminována. Proto je mimořádné jednání vlády v neděli. Aby opatření mohla od pondělí už platit,“ řekl pro Seznam Zprávy Blatný.

Odborníci: Ošidné testování

Podle odborníka na modelování pandemií Jana Kulveita, který spolupracoval i na systému PES, je zjevné, že v mnoha krajích je stupeň rizika stále ve čtvrtém stupni, někde dokonce ve stupni pátém. Bylo by podle něj proto absurdní kvůli posunu do třetího stupně překotně rozvolňovat.

Odborníci pak jako problematickou vidí i metodiku počítání denního skóre PES. Nově se totiž kromě PCR testů pracuje i s testy antigenními, kterým se podrobují například lidé z domovů pro seniory. Tyto testy sice ukážou výsledek do 15 minut, jsou však méně spolehlivé. U PCR testů je verdikt jasný až po několika hodinách.

Video  Nový Protiepidemický systém ČR: 5 psů proti covidu. Blatný představil, jak funguje PES  - Blesk Zprávy, ČTK
Video se připravuje ...

„Započítáme-li rychlé antigenní testy stejně jako přesné a drahé PCR testy, tak z protiepidemického systému učiníme rozvolňovací automat. Antigenní testy jsou totiž nasazovány plošně, bez cílení, a tedy nalézají méně nakažených než jejich PCR bratr,“ uvedl Jakub Steiner, další z autorů protiepidemického systému.

Havlíček: Čerti ať letos zůstanou v pekle

Proč vlastně musí být teď menší obchody zavřeny, zatímco jejich sortiment mohou nákupní centra prodávat? Podle Havlíčka bylo v době rostoucího počtu nakažených naprostou prioritou zatáhnout za ruční brzdu a chránit životy a zdraví. „Omlouvám se, ale nechceme někomu škodit. Museli jsme odizolovat část maloobchodu ne podle velikosti, ale podle sortimentu. Kdybychom to neudělali, situaci bychom nezvládli. Udělali jsme to dřív než ostatní země, ale díky tomu můžeme uvažovat o uvolnění před Vánocemi,“ uvedl.

Umrtvená neděle

Sám prý tlačil alespoň na otevření obchodů v neděli. Jenže musel respektovat fakta, která mu předložili epidemiologové. „Klesla mobilita lidí o 80 %, zatímco v sobotu stoupla o 15 %, takže se to zásadně snížilo. Díky tomu mohou děti do školy, částečně otevřeme restaurace, obchody i služby. Díky tomu z toho můžeme být rychleji venku,“ argumentoval vicepremiér.

Vláda tančí

Připustil přitom, že v těžké situaci vláda udělala i některé chyby. „ Tančíme na tenkém ledě. Jsem ale rád, že budeme moci takřka vše otevřít. To si málokdo před čtrnácti dny troufl odhadnout,“ řekl Havlíček. Podle něj je ale také možné, že jeden jediný den vyskočí index PES nad 60, a v takovém případě budeme muset opět se zmírněním opatření čekat 7 dní. Tak dlouho se totiž číslo musí držet pod touto hranicí pro třetí stupeň PES. A pokud by se čísla dokonce zhoršila, k přísnějším opatřením by se přistoupilo rychleji – po třech dnech.

Gumy vs. botičky

Snaha rychleji se dostat z kritické situace podle Havlíčka stála i za některými kritizovanými opatřeními. Třeba to, že motoristé mohli přezout pneumatiky, ale dětem se nedají koupit zimní botičky. „Možná bychom tu výjimku dnes udělali a prosadili na seznam. Obecně by se tam ale musela dát obuv, logicky i oblečení, protože děti potřebují další oděvy, a to už se jedná o tisíce dalších obchodů. Otázkou pak je, jestli bychom dosáhli tak brzy zlepšení. Když budeme vstřícní, vše se bude prodlužovat,“ varoval Havlíček.

Šaty k ledu

Vicepremiér věří, že všechno dobře dopadne a v pondělí nastane uvolnění opatření. I když přísný PES nařídí v obchodech jen jednoho nakupujícího na 15 metrů čtverečních a odstup dva metry, v restauracích otevřených od 6 do 22 hodin obsazení jen poloviny kapacity a pouze čtyři lidé u stolu. „Také když si někdo vyzkouší boty nebo oblečení a nekoupí si ho, bude muset být toto zboží v karanténě 24 hodin.

A kadeřníci či pedikéři budou muset hlídat jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních, dvoumetrové odstupy a sami budou muset pracovat v roušce i štítu,“ vyjmenoval Havlíček. Upozornil přitom na to, že dvoumetrové odstupy v obchodech samozřejmě nebudou muset dodržovat rodinní příslušníci.

Letos bez Mikuláše

Diskuzí pak podle něj ještě projde otázka, zda bazény nebo wellnessy budou mít nařízeno také jednoho člověka na 15 metrů čtverečních nebo maximální počet 10 lidí. Vicepremiér odmítl „věštit“, zda od pondělka skutečně nastane uvolnění pravidel. „To nikdo neví, myslím, že to nevědí ani epidemiologové,“ uvedl. Přál by si ale, aby se lidé chovali rozumně. A aby si letos odpustili třeba i tradiční předvánoční radovánky. Škrtl by tedy i čertovské řádění, byť by tyto tradiční bytosti chodily navštěvovat děti v rouškách. „Moje doporučení je, abychom si to letos udělali bez Mikuláše, i když jsem to samozřejmě prožíval i se svými dětmi,“ míní vicepremiér. Podle něj máme ale důležitější priority. „Potřebujeme, aby děti chodily do školy, aby se nezahltily nemocnice, aby se rozjela kultura – to je obrovský průšvih... Je tedy lepší věci, které nejsou nezbytně nutné k životu, zredukovat,“ apeloval Havlíček.

Video  Epicentrum - Karel Havlíček  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený, Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Zákazníky ohlídají lžíce

Obchody jsou na znovuotevření připravené. Někteří prodejci pak napevno počítají s tím, že budou moci v pondělí otevřít. Ukázala to anketa ČTK. Například v řetězcích s obuví Humanic budou u vstupů do prodejen připraveny dezinfekce a jednorázové roušky. „Počet zákazníků v prodejně bude regulován pomocí vydávání obuvnických lžic, které budou po každém použití dezinfikovány, případně pomocí mobilní aplikace. Věříme v disciplinovanost a zodpovědné chování našich zákazníků a že toto nelehké období společně překonáme,“ uvedla marketingová manažerka sítě Eliška Křížová. Na zákazníky je připravena například i oděvní síť C&A nebo knihkupectví Kanzelsberger.

Co by se mělo od pondělí uvolnit?

  • Otevření restaurací mezi 6. a 22. hodinou, ale jen pro sedící, u stolu 4 osoby, obsazenost 50 % (podobný režim pro herny či sázkové kanceláře).
  • Otevření nákupních center a menších obchodů pro jednoho zákazníka na 15 m2, a to i v neděli. Vystavené oblečení a obuv bude muset být 24 hodin v karanténě.
  • Povolen provoz kadeřnictví a dalších provozoven služeb. Obsluhující budou muset mít roušku a štít. Na 15 m2 jeden zákazník, dvoumetrové rozestupy.
  • Na hromadné akce uvnitř až 10 osob místo 6, do venkovních prostor až 50 osob.
  • Na svatby, pohřby a bohoslužby až 30 osob.
  • Noční vycházení bez omezení.
  • Možnost pít alkohol na veřejnosti.
  • Ubytovací služby bez omezení.
  • Mezi stánky na vánočních trzích musí být čtyřmetrové rozestupy, nebo provoz ob stánek. Zákaz konzumace a posezení na místě.
  • Deváťáci a celý první stupeň ZŠ v běžném režimu. Druhý stupeň ZŠ, střední a vyšší odborné školy na rotační prezenční výuce. Prezenční výuka u 1. ročníků vysokých škol.
  • Povolení i amatérských sportovních soutěží, ale bez diváků.
  • Možnost sportovat uvnitř, ale jen 10 osob.
  • Částečné zpřístupnění muzeí, galerií, památek a knihoven.

Covid_19 ( 26. listopadu 2020 20:48 )

vlastní zkušenost se sháněním léků za socíku

Covid_19 ( 26. listopadu 2020 20:47 )

vlastní zkušenost, byl jsem negativní, ale po dalším testu pozitivní, příznaky jsem měl již před prvním testem, 4 dny teploty nad 39,5. O chybovosti testů mně řekli na Bulovce

marmat ( 26. listopadu 2020 20:22 )

Covid_19: Vy už máte vyma­lová­no..­...su­per nick...SEDÍ
Za tyhle hověziny máte výplatu ???

marmat ( 26. listopadu 2020 20:20 )

Covid_19:To Vám TAKHLE nadiktoval sponzor, nebo babička ???
Zkuste nás odkázat na zdroj Vašich "glos".

dessy ( 26. listopadu 2020 18:18 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa