Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Hanba!“ schytal to Hamáček za Babiše, Klaus stáhl na Národce roušku. A kde byl Kalousek?

Aktualizováno -
17. listopadu 2020
16:50
Autor: Sabina Dračková - 
17. listopadu 2020
05:00

Na Národní třídu v Den boje za svobodu a demokracii dorazilo opět defilé politiků. Zahájil jej šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) již po sedmé hodině ranní, zakončil mj. šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). U pomníku se poklonili přitom i Andrej Babiš (ANO), na kterého tam čekal neveselý vzkaz, Jan Hamáček (ČSSD), který si vyslechl nadávky do kolaborantů či Chyběl tradičně prezident Miloš Zeman, netradičně pak třeba poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09). A exprezident Václav Klaus dorazil demonstrativně s rouškou pod bradou.

V Česku platí nouzový stav, nosí se roušky, akcí ve vnitřních a venkovních prostorech se mohou zúčastnit společně jen dva lidé, jinak je třeba dodržovat rozestupy. Výjimek z vládních opatření využili i někteří politici. A vyrazili 17. listopadu na Národní třídu.

Přivstali si Vondráček i Babiš

Jako první z politiků dorazil na Národní třídu Radek Vondráček (ANO), aby pod pamětní desku na průčelí Kaňkova paláce položil věnec. Vondráček novinářům řekl, že listopad 1989 je největší historickou událostí, kterou za svého života zažil. Události podle něj položily základ české státnosti

Zda a kdy dorazí na tradiční místo premiér Andrej Babiš, nebylo do poslední chvíle jasné. O jeho programu se mlčelo. Nakonec dorazil ráno, těsně před osmou hodinou - a v doprovodu vicepremiérky a ministryně financí Aleny Schillerové.

Na Babiše výraznější protest jako v minulých letech nečekal. Ozvalo se pouze pár výkřiků, že tady “nejsme v Bratislavě”. Premiér položil květiny, zapálil svíčku poklonil se a odešel.

U pomníku přitom na premiéra čekal vzkaz. „Květiny od STBáka a normalizačního komunisty nechceme,“‎ stálo na něm.

Babiš na Národce vyzdvihl význam svobody. Za 31 let od listopadové revoluce se podle něj vše změnilo, nejdůležitější je však podle něj právě svoboda. „Ti, kteří to nezažili, si to možná neumí představit, jak to bylo předtím,“ řekl novinářům.

Video  Andrej Babiš s Alenou Schillerovou na Národní třídě  - ČTK
Video se připravuje ...

Ani v minulosti nechodil Babiš k pietnímu místu na Národní třídu „ve špičce“, davům se naopak snažil vyhnout. Nejprve v roce 2018 dorazil dokonce už o půlnoci. Tenkrát se ve velkém řešila kauza možného zkonstruovaného únosu jeho syna na Krym, Babiš za ním tenkrát odletěl do Švýcarska. Loni Babiš dorazil v 7:15, pískotu, zejména za spolupráci s StB, kterou sám dlouhodobě odmítá, se však nevyhnul. 

Bez ministrů za ANO nepřišli

Babišovi loni sekundovali ministři Karel Havlíček (za ANO), Robert Plaga (ANO), ministryně spravedlnosti Marie Benešová, pro místní rozvoj Klára Dostálová a financí Alena Schillerová (všechny za ANO).

V této sestavě letos vládní zástupci nedorazili. Blesk Zprávám to ministr průmyslu a obchodu Havlíček řekl už v podnělí: „Ne že bych nechtěl uctít pietu, minulý rok jsem tam byl, ale v současné době si myslím, že když doporučujeme, buďme raději doma, tak to uctění nemusí být formou, že člověk někam půjde.“ Havlíček také připomněl, že se nešlo ani na Hrad 28. října.

Blatný: Nedělejte nic

Ani nový ministr Jan Blatný (za ANO), který mimochodem přiznal, že podepsal petici Milionu chvilek proti premiéru Babišovi, na Národní třídu nepřišel.

„Před 31 lety, kdy jsem byl student a člen stávkového výboru tehdy Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, tak jsme všichni věděli, že je potřeba jít do ulic. Dnes všichni víme, že je potřeba zůstat doma,“ řekl v pondělí po jednání vlýdy rázně Blatný a dodal: „Jestli chcete udělat něco, nedělejte nic a pomůžete tím nejvíc.“

Ministr také řekl, že sám využije možnost na Národní třídě zapálit svíčku na dálku z bezpečí. „Dokonce je možno tam poslat i vzkaz, já to udělám tímto způsobem,“ pozdvihl Blatný internetovou možnost, se kterou přišli organizátoři.

„Hanba!“ schytali to Hamáček s Maláčovou

Blatného slova si ale k srdci nevzali ani jeho vládní kolegové z ČSSD. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dorazil společně s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD). „Pro mě to byla naprostá samozřejmost,“ řekla Maláčová na dotaz Blesk Zpráv s tím, že sociální demokraté chodí na Národní třídu pravidelně. Kvůli nařízením však letos nešli ve velké skupině.

„Hanba! Kolaboranti!“ pokřikovali však na dvojici někteří z přítomných. A to právě kvůli tomu, že jsou v jedné vládě s premiérem Babišem. „Všechno to, co dneska máme a pokládáme za samozřejmé, i to, že tady všichni můžeme svobodně vyjádřit svůj názor, je součástí demokracie a to před 17. listopadem nešlo,“ reagoval následně Hamáček. Výkřiky a nadávky pak provázely i reakci Maláčové.

Video  Hamáček to schytal u piety: U pomníku 17. listopadu na vicepremiéra pokřikovali  - Aleš Brunclík, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Klaus s rouškou pod bradou

S rouškou demonstrativně nasazenou pod bradou dorazil na Národní třídu exprezident Václav Klaus. Řekl, že mu vadí, že kolem nařízeni nosit roušky nebyla pořádná diskuze. Vládní nařízení jsou podle něj chaotická. „Není to skoro možné tohle dělat, dělají to jen lidé, kteří se bojí svobody,“ řekl Klaus na dotaz Blesk Zpráv, proč má roušku sundanou. „Ale mám ji tak napůl,“ reagoval nejprve.

„Rouška je symbol něčeho, nevěřím, že má tak obrovský účinek na to, jak my tady dneska spolu mluvíme,“ míní Klaus.

Video  31 let od "sametové revoluce": Václav Klaus na Národní třídě bez roušky  - Aleš Brunclík, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Policie následně uvedla, že na Národní třídě zadokumentovala několik osob, které neměly zakryté dýchací cesty. Mezi nimi byla i jedna veřejně známá osoba. „Toto možné přestupkové jednání oznámíme správnímu orgánu,“ potvrdili policisté na síti.

Potlesk pro Rakušana s Peckovou

První letošní potlesk u pietního místa na Národní třídě zazněl při příchodu předsedy STAN Víta Rakušana a nové Středočeské hejtmanky Petry Peckové.

„Je to zcela zásadní svátek,“‎ řekl Rakušan a připomněl i rok 1939. Češi podle něj nikdy neselhali. To, že může být politikem, je dle jeho slov zásluhou 17. listopadu. Je podle něj důležité, aby se témata sametové revoluce a moderních dějin důkladně probírala ve školách. Sám Rakušan je ostatně bývalý učitel dějepisu.

Video  Vít Rakušan na Národní třídě  - Aleš Brunclík, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Bartoš slavil výročí svatby

Šéf Pirátů Ivan Bartoš dorazil na Národní třídu s manželkou Lydií Frankou Bartošovou, která je také členka Pirátské strany. „Já sem chodím každý rok. Já jsem před 5 lety měl i na 17. listopadu svatbu se svojí manželkou a zahájili jsme to v tom sektoru neziskových organizací zde na Korzu národní, takže pro nás to má význam i v osobním životě. Za dodržení podmínek a bezpečnostních opatření, zejména zdravotních, jsme s manželkou vyrazili dnes i sem, protože je to tradice,“‎ uvedl.

Bartoš také zkritizoval, že si někteří politici nevzali roušku. Narážel tak právě na exprezidenta Klause. „Nevím, jestli to bylo nějaké aktuální hnutí mysli, nebo nějaký ostentativní projev netolerance k jiným, ale trošku mě ho zamrzelo,“ řekl.

Zapalte doma svíčku, vyzvala opozice

Předseda opoziční ODS Petr Fiala na Národní třídu přišel společně s Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Tyto tři strany totiž vytvořily koalici do sněmovních voleb a své činnosti koordinují. Ve společném videu strany vyzvaly občany, aby zapálili svíčku doma. Samotná koronavirová pandemie podle jejich slov ukázala, jak je demokracie křehká a že je potřeba za ni bojovat.

Sami však k pietnímu místu přišli, nikoli však ve velké skupině jako to dělala například ODS v minulých letech. Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že by politici na Národní třídu přijít a uctít památku těch, kteří pomohli vybojovat svobodu a demokracii měli. „Myslím si, že je to namístě,“ podotkl pro Blesk Zprávy.

„Oproti těm předchozím 30 ročníkům je tady extrémně málo lidí,“ dodal s komentářem, že je právě na Národní tříde v hloučcích maximálně 200 lidí, což odpovídá epidemické situaci.

Video  Marian Jurečka na Národní třídě  - Aleš Brunclík, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že díky 17. listopadu můžeme studovat, pracovat tam, kde chceme, dělat věci, které si přejeme, a máme svobodu volby. „Je to ten nejdůležitější svátek, který vůbec můžeme slavit,“‎ podotkla.

Video  Markéta Pekarová Adamová na Národní třídě  - Aleš Brunclík, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Fiala na demonstracích našel manželku

I Fiala zdůraznil, že je důležité v tento významný den na Národní třídu přijít. Pro Blesk Zprávy také zavzpomínal na to, jak listopad 1989 prožíval on sám. „Pro mě to byla co možná nejdůležitější chvíle mého života, já jsem se dočkal svobody a deokracie, chodil jsem na demonstrace, hlavně v Brně,“ popsal.

Jak ale dodal, listopadové dny jsou pro něj ale jak řekl spojené se silným osobním zážitkem. „Já jsem na listopadových demonstracích poznal svoji manželku, začali jsme spolu chodit a od té doby spolu žijeme,“ řekl Fiala s tím, že manželka je dnes doma v Brně a on pojede rovnou za ní.

Video  Petr Fiala na Národní třídě  - Aleš Brunclík, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Kalousek zůstal doma

V minulých letech mu lidé tleskali, dostal dokonce i spontánní polibek, nyní předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek zůstal doma.

„Máme obavy ze shromažďování, tak volíme takový skutečně komorní způsob uctění. Uctíme to účastí předsedů a sami se tam nebudeme cpát, abychom nekomplikovali situaci související s epidemií,“ řekl v předvečer státního svátku Blesk Zprávám Kalousek. Zdůraznil, že 17. listopad je pro něj osobně nejdůležitější státní svátek a setkání mu budou chybět.

Video  Kalousek dostal na Národce pusu. Klause mladšího drsně vypískali, v náručí chránil dceru před davem.  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Petříček s pražskou ČSSD

Dalším členem vlády, která radu svího kolegy ministra zdravotnictví neuposlechl byl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Jak Blesk Zprávám řekl, že o tom, že by na Národní třídu nepřišel ani dlouho neuvažoval a na vládě o tom ani nehovořili. „Pokud budeme dodržovat ta hygienická doporučení, tak je to bezpečné,“ řekl. 

Jak dodal, přišel s pouze pár známými z pražské buňky ČSSD, je podle něj důležité si připomínat, proč je 17. listopad tak důležitým dnem.

Petříček je přesvědčen, že „naše demokracie si již prošla těmi svými počátečními úskalími a dnes jsme součástí skutečně klubu demokracií, jsme země, která ví, jaké hodnoty hájí, že dnes to není jenom, s prominutím, o těch pragmatických věcech, jako kolik nám roste HDP, ale také o tom, jestli bráníme lidská práva, jestli u nás každý může prožít plnohodnotný, svobodný život“.

Video  Tomáš Petříček na Národní třídě  - Aleš Brunclík, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Vystrčil: Jsem tu proto, abychom neusnuli

V poledne pak ještě položilo kytici na Národní třídě vedení Senátu v čele s jeho předsedou Milošem Vystrčilem (ODS). „Je důležité pečovat nejen o zdraví, ale i o demokracii,“ řekl staronový šéf Senátu Vystrčil (ODS) k tomu, že se pietní akce konala za zpřísněných opatření proti epidemii koronaviru. Podle něj není možné se přestat starat o svobodu kvůli požadavkům na klid na práci.

Studenti tenkrát podle druhého nejvyššího ústavního činitele Vystrčila Společnost probudili. „Já jsem tu proto, abychom neusnuli,“ řekl. 

Video  Miloš Vystrčil během 17. listopadu 2020 na Národní třídě  - Sabina Dráčková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Nejvyšší ústavní činitel, prezident republiky Miloš Zeman, na Národní třídu nepřišel už popáté.

V minulých letech dorazily desetitisíce lidí

Předloni pořadatelé uvedli, že celé akce, která byla nazvaná Festival svobody a konala se současně na Národní třídě, Václavském náměstí či Albertově v Praze, se zúčastnilo zhruba 132.000 lidí.

Podle T-Mobile se na Národní třídě v sobotu 17. listopadu 2018 od půlnoci do půlnoci vystřídalo dokonce 390 000 lidí. Loni se slavilo 30. výročí sametové revoluce a na pražskou Národní třídu tenkrát dorazilo až 40 000 lidí.

Komunisté Den boje za svobodu a demokracii a výročí sametové revoluce neslaví. Pořádali však před Hlávkovou kolejí pietní shromáždění k uctění památky studenta Jana Opletala, který byl smrtelně zraněn při protinacistické demonstraci v roce 1939.

Pohybovenadany ( 18. listopadu 2020 00:52 )

Komunisti to jsou !

Pohybovenadany ( 18. listopadu 2020 00:50 )

Je to jenom hra politiků . S rouškou nebo bez ní. Ti jsou vysmátí ze všech nejvíc . Vedeni tím komunistou Hemanem !

levice-je-smegma ( 18. listopadu 2020 00:26 )

Dnes jsem pokročil v boji proti komoušům.
Přesněji řečeno, ve vývoji zabezpečovacího zařízení proti zlodějům, které se snad bude vyrábět.

denisz ( 17. listopadu 2020 23:54 )

Den boje za svobodu a demokracii se v Praze změnil v den boje
proti opatřením před covid, náhubkovým rouškám 2000 lidí.
Hlučná protivládní akce pod hesly : svobodu, chceme na pivo
a do práce, děti do školy, vlastizrádci, demisi, do koše s Babišem.
Šílené při vrcholící koronavirové krize, kdy by se neměli setkávat.
Část lidi si rádi zařádí a projeví svůj názor, musí to být ale proti
dnešní vládě a jakýmkoliv jejím nařízením. Hlavně, že je sranda.
Vzbuzuje to dojem jako by se v Česku dělo něco strašného.Chvilkaři
už se nemohli dočkat. Tentokrát živelné, tedy bez hlasu Mináře
k uklidnění a důstojnosti, takže občas vulgární, těmto lidem vlastní.
Příznivci opozičních stran se shromáždili i před budovou ČT proti
ovlivňování nezávislosti. Nemohla chybět i "šťastná" Němcová -
opatření vlády jsou jak diktatura před rokem 89. Objevil se i
veřejný rebel Klaus st a senátoři, Drahoš s frází - svoboda a
demokracie není samozřejmost, Bartoš - dokončit transformaci
společnosti. Co si o nich myslet?
Politikům z vládní koalice "Běžte domů, kolaboranti","Hanba vám".
Stačili aspoň položit věnce a žádný dement je nevyhazoval ...
Několik stovek účastníku lákalo skandováním "Pojďte s námi",
ale další se už nepřidávali. V Praze bylo zase vesele, jenom s těch
podivných naštvaných lidí šel trochu i strach.

marmat ( 17. listopadu 2020 21:13 )

wikipedie:
Počet členů kariérních a nikoli přesvědčených začal ještě více stoupat od začátku šedesátých let a nejvíce v období normalizace, což se projevilo masovým odchodem členů hned roku 1989 a v dalších letech. V roce 1989 dosahoval počet členů a kandidátů na členství v KSČ cca 1,7 milionu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa