Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Klaus s rouškou pod bradou přednesl i projev. Jeho „protest“ z Národky řešila policie

Aktualizováno -
17. listopadu 2020
16:15
Autor: simao, sova, ČTK - 
17. listopadu 2020
10:40

Exprezident Václav Klaus dorazil 17. listopadu na Národní třídu bez roušky - respektive ji měl nasazenou, ale pod bradou. Demonstrativně. Klaus platí za odpůrce roušek i vládních opatření. Jenže jeho gesto řeší i policie. Není to poprvé, co se Klaus pohyboval na veřejnosti bez roušky. Bez ochrany úst a nosu už řečnil i 28. října u pamětní desky na Obecním domě.

„Ze zákona se nemůžeme vyjadřovat ke konkrétním osobám. Jako policie na místě můžeme dát pokutu do 10 tisíc korun nebo můžeme přestupek oznámit. V tomto případě jsme zvolili druhou variantu,“ uvedl Jan Daněk, mluvčí pražské policie, pro iDNES.cz.

Klaus přitom na Národní třídě během piety k 17. listopadu řekl, že mu vadí, že kolem nařízení nosit roušky nebyla pořádná diskuze.

„Myslím, že těch 31 let, zejména jejich první část, bylo ideálním obdobím, které jsme tady za celé století asi neměli,“ uvedl také Klaus. Dodal ale, že je smutné, že dnešní doba tu minulost bohužel v mnohém připomíná. „Jsme svědky nového zastrašování lidí, nového znejišťování lidí, rozmáhá se cenzura, rozmáhá se znova strach a vzájemné podezírání, zase je vynucována jedna jediná pravda. To jsou nákroky k systému, který jsme už tady jednou prožili,“ stěžoval si Klaus.

Exprezident přednesl i projev. Opět s rouškou pod bradou

K tomu, že neměl roušku přes ústa a nos dodal, že není možné přijímat bez diskuse veškeré chaotické vládní příkazy a zákazy. „To můžou udělat jenom lidi, kteří se bojí svobody,“ uvedl.

Klaus následně vystoupil i s projevem k 17. listopadu. Opět s rouškou demonstrativně nasazenou pod bradou.

"Letošní výročí pádu komunismu v ponuré atmosféře dnešní doby v podstatě oslavovat nelze, případně jen nostalgicky. Občané naší země, kteří by oslavovat měli, prožívají dnešní výročí zastrašeni, vylekáni, znejistěni, izolováni, omezeni ve veškerém své konání. Mnozí se zakrytými obličeji. Rozmáhá se strach a vzájemné podezírání," vzkázal Klaus.

Policie ČR dnes uvedla, že na Národní třídě zadokumentovala několik osob, které neměly zakryté dýchací cesty. Mezi nimi byla i jedna veřejně známá osoba. „Toto možné přestupkové jednání oznámíme správnímu orgánu,“ potvrdili policisté na síti.

Klaus bez roušky i u Obecního domu

Bývalý prezident přišel přitom nedávno bez roušky i k Obecnímu domu taktéž v centru Prahy, kde bez zakrytých úst a nosu i přednesl svůj projev. Exministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) tehdy Blesku řekl, že Klaus nedodržel vládní nařízení, bývalý prezident totiž hovořil i s lidmi kolem sebe.

„Pod pláštíkem protiepidemických opatření jsou omezovány ústavou dané občanské svobody, je likvidována ekonomika a s ní důstojné životy statisíců lidí, jsou rozvraceny finance státu, jsou vytvářeny dluhy, které budou zatěžovat nás a naše potomky dlouhá desetiletí,“ řekl na konci října Klaus.

Video  Václav Klaus na Národní třídě bez roušky  - Aleš Brunclík, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

marmat ( 18. listopadu 2020 12:04 )

Možná, že jako 80 letý senior trpí Klaus ASTMATEM.....to osvobozuje ohrožené.
ale než přiznat nemoc, tak radši vezme směšnou pokutu a nadávky ....

marmat ( 18. listopadu 2020 12:01 )

Zdá se , že u tohoto narcise KARMA nefungovala po amnestii tak rychle jak umí
Ale to nic nemění na jejím pouhém oddálení účtování

marmat ( 18. listopadu 2020 11:58 )

pokuta rozehrána na místě -viz TN.....

marmat ( 18. listopadu 2020 11:56 )

Dopbrá byla ta jeho nachytávka včera v TN.......
Svařák držel v ruce , ale necítil ho = COVID

marmat ( 18. listopadu 2020 11:53 )

liberations: Vy jste ta jeho ochranka....TAKY nahoře BEZ ????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa