Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Koronavirus v Brně: Nemocnice u sv. Anny vyčlení 30 intenzivních lůžek

Video se připravuje ...
Autor: jn - 
18. března 2020
15:19

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a Nemocnice Na Homolce jsou dvěma nemocnicemi, které se v ČR zaměří na pacienty s onemocněním COVID-19 v těžkém stavu. Cílem této centralizace nemocných je zabezpečení odpovídající péče s co nejlepším výsledkem.

„Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně vyčlení v první fázi 30 intenzivních lůžek, připravených pro pacienty z celé Moravy, pozitivní na COVID-19, kteří budou potřebovat napojení na plicní ventilaci,“ řekla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

„Zatím naštěstí takové pacienty na Moravě neregistrujeme, takže tento počet lůžek by měl být v první fázi dostačující,“ řekl ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Ing. Vlastimil Vajdák.

30 specializovaných lůžek bude na ARO a JIP

Zatím podle něj není nutné přesouvat pacienty z těchto klinik do jiných nemocnic. „Taková situace ale může nastat, proto musíme mít předem domluveno, kde bude poskytována superspecializovaná péče,“ zdůraznil Vajdák.

Intenzivní ventilovaná lůžka budou vyčleněna na anesteziologicko resuscitační klinice a jednotkách intenzivní péče na dalších klinikách.

V Brně bude fungovat filtr na pacienty

Fakultní nemocnice Brno bude i nadále dělat tzv. filtr. Znamená to, že pacientům udělá a vyhodnotí stěry, popřípadě je hospitalizuje na svém infekčním oddělení.

Fakultní nemocnice u sv. Anny by měla tento týden také dostat z Ministerstva zdravotnictví ČR mnohem více ochranných pomůcek. Chybí především respirátory, stále rychleji ubývá i roušek.

VIDEO: Epicentrum Rastislav Maďar o koronaviru.

Video  Epicentrum Rastislav Maďar o koronaviru  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa