Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Moderátorka Tománková po sodě od Zemana: Záplava květin na útěchu. A buran od Bočanové

Autor: simao - 
27. dubna 2021
13:45

Miloš Zeman byl toho dne poněkud nerudný. Prezident do moderátorky Terezie Tománkové během nedělního rozhovoru mj. k tématu Vrbětic a ruských agentů, kdy překvapil slovy o dvou vyšetřovacích verzích, několikrát zaryl. Chování hlavy státu k moderátorce, která mu kladla dotazy - což je ostatně její práce - nezůstalo bez povšimnutí. K Tománkové vysílal jízlivé poznámky v průběhu celého přenosu. Moderátorky se zastala CNN Prima News a také politici na sociálních sítích. Navrch obdržela mnoho květin pro útěchu a potěšení po nesnadném úkolu.

Miloš Zeman během svých průpovídek opakovaně odmítá, že by byl ruským agentem. Svými slovy ke kauze Vrbětice však potěšil Rusy, když zmínil vedle té oficiální i druhou vyšetřovací verzi, že se na výbuchu ve Vrběticích nemuseli podílet právě agenti, ale mohlo jít o neodbornou manipulaci s výbušným materiálem. Navíc zmiňoval prezident údajné neexistující či chybějící důkazy.

Zeman tím pohoršil pozůstalé dvou obětí ve Vrběticích, schytal kritiku za svá slova a odvrátili se od něj na chvíli i Jan Hamáček (ČSSD) a poté rovněž Andrej Babiš (ANO) s tím, že vyšetřovací verze je opravdu jen jedna a figurují v ní agenti GRU. Jinými slovy, že se prezident plete.

Vedle kritiky za obsah sdělení však Zeman schytal i řadu kritických komentářů především od opozičních politiků za to, jak se choval k moderátorce Terezii Tománkové, která se ho na Vrbětice vyptávala.

Zeman sice mluvil v části pořadu sám o „Vrbuticích“, vedle toho však mj. pronesl: „Důvěrné materiály se většinou nezveřejňují ani půvabným moderátorkám, zvláště když by je stejně nepochopila. Protože jsem si všiml, že jsem říkal třikrát jednu a tu samou věc.“

Moderátorku, která se ze Zemana snažila vytáhnout konkrétní odpovědi na své dotazy, pak častoval slovy o tom, že dnes není ve formě, nebo dokonce o tom, že si sedí na uších. A vypočítával chyby, kterých se dle něj dopustila.

Květiny od lidí. A slova o buranovi od Bočanové

Po konfrontaci s prezidentem Tománkovou podpořila i CNN Prima News. „Děkujeme Terezii Tománkové za moderování mimořádné tříhodinové Partie. Celou situaci zvládla a předvedla vysokou profesionalitu, a to jak ve vypjatých chvílích rozhovoru s prezidentem, tak i během dalších dvou hodin diskusí s ústavními činiteli i zástupci politických stran,“ uvedla televize v prohlášení.

A Tománková se také dočkala záplavy květin od lidí, kterým se Zemanův výkon pranic nezamlouval. Moderátorka se s dárky pochlubila na svém instagramu. „Všem vám děkuji za neuvěřitelnou podporu,“ vzkázala v úterý.

„Neuvěřitelný boj nervů s buranem a lhářem,“ reagovala pod jejím příspěvkem herečka Mahulena Bočanová.

„Musel jsem zhlédnout dvakrát, abych uvěřil, co vidím a slyším. Zvládla jste to úžasně, takto by to dokázal málokdo. Máte můj obdiv,“ reagoval pod příspěvkem Tománkové uživatel Antonín.

K posílání květin se někteří přiznali právě na sítích. „Právě jsem na Primu poslala kytky pro Terezii Tománkovou, abych se za nás, za chlapy s koulema, omluvila,“ uvedla na twitteru uživatelka Jana Dubová.

Jak hluboko klesáme...

Bezpečnostní expert a generál Andor Šándor se pozastavil nad tím, že prezidentovo víkendové vystoupení vzbudilo řadu vášní, přestože ve svém projevu téměř nic nového národu nesdělil, ale sděloval zpochybnění včetně „staronové druhé vyšetřovací verze o špatné manipulaci“.

„Osobně jsem zděšen absencí džentlmenství muže vůči ženě, která se projevila v následujícím rozhovoru. Terezie Tománková není žádná novinářská štika, její projev je nekonfliktní, což bychom měli spíše ocenit. Je hrozné, kam až hluboko ve veřejném prostoru klesáme,“ uvedl Šándor na facebooku.

Video  Babiš o Vrběticích: Odmítl Zemanovo tvrzení. Je jen jedna vyšetřovací verze.  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Političky vytýkaly nechutné chování k ženě a hanbu

Zeman to za své chování k moderátorce schytal i od političek - Jany Černochové (ODS), Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) či Věry Kovářové (STAN).

Podle Černochové se Zeman k Tománkové choval „neomaleně a sprostě“. „Něco tak nechutného vůči ženě moderátorce jsem v našem civilizačním pásmu ještě neviděla! Hanba,“ napsala poslankyně ODS. O hanbě psala i Kovářová, zatímco šéfka Topky zmínila Zemanovo „mnohaleté buranství“.

Místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková poznamenala: „Vážně se takhle ještě někdo veřejně chová k ženám v roce 2021? Urážky, že by moderátorka něco nepochopila? Urážky za opakování otázek? Urážky, že je špatně připravena?“

Zeman tasil hloupou političku

Zeman přitom urážel právě i jednu z političek. „Vzájemná kanibalizace našich ambasád dostoupila toho stupně, že někteří poněkud naivní a hloupí politici navrhovali, aby na ambasádě byl ruský velvyslanec a nikdo jiný. No a jedna hloupá politička byla tak shovívavá a doporučovala, aby ruský vyslanec měl i svého šoféra. Takže by tam byli dva lidé. Já si myslím, že toto je extrém,“ podotkl v Partii na Primě.

Narážel tak na slova Pekarové Adamové z rozhovoru pro E15.cz, kdy šéfka TOP 09 mluvila o tom, jaká by měla být česká reakce na ruské vyhoštění Čechů z Moskvy.

„Já bych dokonce byla pro to, aby na ruské ambasádě v Praze zůstal jenom velvyslanec s řidičem. Ať se zbytek té ambasády buduje postupně znovu. Rusko rozumí jenom silným krokům ze strany toho, koho napadlo. Oni si můžou vyhrožovat, jak chtějí, ale my bychom měli ukázat, že jsme suverénní stát a že se z nich nepoděláme,“ říkala Pekarová Adamová, která je k Zemanovi dlouhodobě kritická.

Zemanovi chtějí dát knihu o slušném chování k ženám

Koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) reagovala o víkendu na Zemanova slova prohlášením: „Při nejbližší příležitosti věnujeme panu prezidentovi knihu o slušném chování k ženám. Po jeho dnešním televizním vystoupení jsme nabyli dojmu, že mu v jeho rozsáhlé knihovně chybí.“

Hyeny a likvidace novinářů u Putina

Nejen k opozičním politikům, ale rovněž ani k novinářům pak Zeman dlouhodobě nezakrývá svůj odpor. Útočí na ně, vytahoval kalašnikov a shodou okolností právě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem „vtipkoval“ v květnu 2017, kdy uvedl ostrý bonmot při příchodu na společnou tiskovou konferenci: „Tady jsou další novináři? Novinářů je příliš moc, měli by se likvidovat.“

Ostrá reakce pak zazněla z prezidentových úst i nedávno přímo na Pražském hradě. „Tak pozvěte hyeny,“ uvedl Zeman během jmenování nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO).

Video  Zemanův projev z vozíku: Prolomil mlčení o Vrběticích, promluvil o ruských agentech i BIS. 
Video se připravuje ...

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

LuCo ( 2. května 2021 19:30 )

Konečně dostala přes dlouhý nos od hodně na ni slušného Zemana. A zvoji "úroveň" potvrdila i jako moderátorka, když nedokázala ratlíkům skokdořečníkům Jurečkovi a Farskému říci oněco o jejich skandálním chování!!!

panda82 ( 28. dubna 2021 15:10 )

svatá pravda,

borka30 ( 28. dubna 2021 11:58 )

Poslouchala jsem ten rozhovor a nechápala proč se moderátorka ptala pořád dokola stejnou otázkou, na kterou ji prezident odpovídal. Asi chtěli vytočit a znemožnit prezidenta, ale znemožnila sebe sama.

holahej ( 28. dubna 2021 11:37 )

Vrbětice, pochybností přibývá

http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=rB_f­jIUK­g3c

bilakonvalinka ( 28. dubna 2021 11:14 )

Souhlasím.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa