Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Syn oběti z Vrbětic u Moravce: Ruské tajné služby? Celou rodinu to šokovalo

Autor: simao - 
25. dubna 2021
12:44

Právník Ondřej Havránek je synem jedné ze dvou obětí výbuchu ve Vrběticích. Slova o tom, že mohlo jít o nehodu z nedbalosti, odmítá. Zapojení ruských agentů do kauzy ho však šokovalo, přiznal v nedělních Otázkách Václava Moravce.

„Po celou dobu vyšetřování té události jsme nebyli ani já, ani nikdo z dalších členů mé rodiny jakkoliv kontaktováni vládou. Byli jsme v kontaktu pouze s vyšetřovateli v rámci procesních úkonů,“ uvedl v ČT syn jedné ze dvou obětí výbuchu ve Vrběticích.

Ondřej Havránek uvedl, že od vlády jako takové nic neočekává, snad jen to, že budou podniknuty „všechny možné kroky k tomu, aby viníci této události, kteří mohou za smrt mého otce, respektive naše otce, byli potrestáni“.

„Samozřejmě nás to celou rodinu šokovalo, nikdy bychom si nedokázali představit, že by se nás osobně mohla dotýkat činnost tajných služeb. Na druhou stranu, myslím si, že aspoň subjektivně pro mě oproti tomu stavu, který byl předtím, mi to možná přineslo více klidu, protože je možné poukázat aspoň podle mého názoru na konkrétní viníky té události,“ míní.

Dle Havránka je větší míra naděje, že bude někdo konkrétní v budoucnosti potrestán. Z veřejně dostupných zdrojů je dle něj zřejmé, že varianta, že by ve Vrběticích došlo k nedbalostnímu nakládání, byla vyloučena.

„Samozřejmě se mě dotkla,“ uvedl Havránek ke slovům Miloše Zemana o tom, že bere na stejné úrovni obě hypotézy - zapojení agentů GRU i důsledek nedbalosti. „Jeho slova se mě samozřejmě osobně dotýkají,“ uvedl Havránek. „Není mi jasné, kdo a jaké analýzy panu prezidentovi provedl, nicméně mám za to, že ty analýzy nemohly být správné,“ pokračoval s tím, že Zeman dle něj šíří dezinformace, které se nezakládají na pravdě.

„Nevím, jestli vůbec někdy budu moci považovat tenhle příběh za vyjasněný. Bude to asi záležet hodně na tom, k jakým konkrétním výsledkům to vyšetřování dojde, jestli budou nakonec odhaleni a potrestáni pachatelé, nebo jestli to zůstane stále v rovině dohadů či spíše podezření," vzkázal syn vrbětické oběti. „Náš otec byl dlouhou dobu pohřešován, tudíž nebyl oficiálně mrtvý,“ podotkl s tím, že by ve Vrběticích měla být pieta za oběti výbuchu.

Video  Zemanův projev z vozíku: Prolomil mlčení o Vrběticích, promluvil o ruských agentech i BIS. 
Video se připravuje ...

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

jajas ( 26. dubna 2021 13:29 )

Tak v roce 2014 a 2015 vybuchlo tady a v Bulharsku několik skladů s municí a nikoho nenapadlo spojit vyšetřování? Munice by snad měla být dokonale zabezpečená, ne?

hedvika111 ( 26. dubna 2021 08:04 )

to říkám - neděláte poradce Zemanovi

hedvika111 ( 26. dubna 2021 08:03 )

já vím na koho - v tom je mezi námi rozdíl

hedvika111 ( 26. dubna 2021 08:02 )

hedvika111 ( 26. dubna 2021 08:02 )

Snažíš se urážet, ale shazuješ jen sám sebe ....

Zobrazit celou diskusi