Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hamáček v ČT rozlítil lidovce a vdovu po zesnulém Luxovi, Kalousek zmínil čuně. Proč?

Aktualizováno -
7. října 2021
09:45
Autor: simao - 
7. října 2021
00:16

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v superdebatě ČT překvapil svým závěrečným slovem k voličům. Nasměroval ho totiž konkrétně k voličům KDU-ČSL. Vzkazoval jim, že je koalice Spolu nezastupuje a žádal jejich hlasy. Tvrzením, že by sociální demokraty volil i zesnulý šéf lidovců Josef Lux, však píchl do vosího hnízda. A schytal to.

„Obrátím se speciálně na voliče KDU-ČSL. Koalice Spolu vás nereprezentuje. Hlas pro Spolu je hlasem pro ODS. KDU-ČSL i sociální demokracie spolu hájily rodinné hodnoty, prosadili jsme zvýšení rodičovské, důchodů i přídavků na děti. ODS byla proti. Máme hodně společného a já jsem přesvědčen, že kdyby v této situaci volil Josef Lux, tak by hlasoval pro sociální demokracii,“ vzkazoval na závěr superdebaty ČT voličům šéf ČSSD Jan Hamáček.

Nezůstalo to dlouho bez odezvy. Na sociálních sítích se ozvali (nejen) současní lidovci. Jejich někdejší šéf Josef Lux zemřel 21. listopadu 1999. Trpěl těžkou leukemií, v americkém Seattlu podstoupil transplantaci kostní dřeně, postihla ho však pneumonie.

„Josef Lux nikdy nesouhlasil s rozparcelováním ČR mezi Zemana a Klause opoziční smlouvou, Honzo, proto inicioval vznik Čtyřkoalice, koalice, která tomu čelila! Určitě by ČSSD nevolil a už vůbec ne tu, která tady ničí naši zemi společně s komunisty a estébákem!“ ohradil se předseda KDU-ČSL Marián Jurečka.

Přidal se i bývalý šéf lidovců Marek Výborný, který skončil v čele strany v souvislosti s náhlým úmrtím své manželky Markéty kvůli skryté srdeční vadě. „Josef Lux by ČSSD nikdy nevolil. Teď mi volala velmi rozhořčená Věra Luxová. Jan Hamáček v ČT lže a vymýšlí si. Jménem Věry Luxové se proti jeho výroku rázně ohrazuji a žádám o jeho omluvu. Josef Lux jako ideový otec čtyřkoalice by jistě podpořil projekt koalice Spolu,“ napsal poslanec.

Věra Luxová: Já i moje rodina volíme Spolu

„Důrazně odmítám tvrzení pana Hamáčka, že by můj manžel Josef Lux volil ČSSD. Já i moje rodina aktivně podporujeme koalici SPOLU a jako hrdí členové KDU-ČSL vyzýváme všechny lidovce k volbě koalice SPOLU. Program koalice SPOLU je postaven na modelu sociálně tržního hospodářství, který můj manžel vždy podporoval,“ vzkázala pak v prohlášení Věra Luxová.

A lidovci v tiskové zprávě uvedli: „Josef Lux byl jednou z největších postav české politiky 90. let, který z KDU-ČSL udělal respektovaného a důstojného partnera vládních stran, on sám působil jako vicepremiér a ministr zemědělství. V roce 1998 opustil ze zdravotních důvodů politickou scénu a v závěru roku 1999 své nemoci podlehl, jeho odkaz ve straně však i po dvaceti letech žije dál.“

Hamáček by šel s Babišem znovu

Hamáček přitom v ČT nezakrýval, že pokud by se dařilo plnit programové priority, do koalice s ANO by šel znovu.

ČSSD však nyní trne, zda se ve volbách, které se uskuteční již v pátek 8. října a v sobotu 9. října, dostane přes 5 procent hlasů nutných pro setrvání ve Sněmovně.

Kalousek na šéfa ČSSD: Styď se

Do Hamáčka si na twitteru po jeho vyjádření rýpl i Miroslav Kalousek (TOP 09), který byl předsedou KDU-ČSL od listopadu 2003 do srpna 2006. "Měl jsem docela hezký vztah s Petrem Dostálem (soc.dem. ministr kultury, zemřel 2005), posílali jsme si svoje rýmovačky. Kdybych dnes zneužil jeho jméno v kampani, cítil bych se jako čuně. Ty jsi, Jane Hamáčku, Josefa Luxe neznal a stejně jsi jeho jméno zneužil. Styď se," udeřil na předsedu ČSSD.

Znovu volební lídři předstoupí před voliče již dnes ve 13 hodin, a to v předvolební superdebatě Blesku. Sledovat ji můžete zde. 

Video  Volební lídři 2021: Jan Hamáček (ČSSD)  - Videohub
Video se připravuje ...

 

 

NovyZakon ( 7. října 2021 14:11 )

Aby jste se z Luxe neopupínkovali. Nevzpomínám si na nic, co pro tento stát udělal.

nespokojeny ( 7. října 2021 14:05 )

V neděli se všichni budou divit až Benda přeskočí v Praze Pekarovou....

Voličům ODS prostě ty dvě "pidistrany", které nemají samostatně šanci na PS nesedí. Kroužkujeme.

ČR potřebuje méně stran!!!!

Mohlo to být, TOP09, KDU ČSL, ČSSD, KSČM možná i Stan to mohlo vš skončit mi PS.

Méně subjektů se lépe domluví.

nespokojeny ( 7. října 2021 13:59 )

Andreji vrať se na debatu a nerozumuj....

Stano1963 ( 7. října 2021 11:46 )

jsme s Maďary nejhorší v EU, proto se Babiš tak kamarádí s Orbánem, oba to podělali. Babiš zavřel nejdéle školy v Evropě, minulý rok poučoval celý svět jak to má dělat a jak to dopadlo. Boj proti epidemii vedl velmi špatně, draze a s velkým počtem zemřelých

frantacizek ( 7. října 2021 11:23 )

to jev háji prostě..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa