Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Blatný pod tlakem opozice: Koalice Spolu řeší školáky, Bartoš regionální rozvolnění

Aktualizováno -
17. března 2021
22:41
Autor: ČTK, for - 
17. března 2021
21:20

Koalice Spolu žádá od vlády informace o tom, jak chystá návrat dětí do škol. Podmínkou by podle představitelů ODS, TOP 09 a KDU-ČSL mělo být připravené testování, ukončené očkování učitelů a zejména zlepšení epidemické situace. Ministr Jan Blatný (za ANO) dnes sněmovnímu zdravotnickému výboru řekl, že školáci by se mohli vrátit do lavic ve druhé polovině dubna. Opozice na přesném datu netrvá. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše by mohl při zlepšení situace stačit i pandemický zákon.

Zástupci tří opozičních stran to řekli novinářům po dnešním jednání s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO). Ten se následně sešel i se zástupci koalice Pirátů a STAN.

Podle poslance KDU-ČSL Marka Výborného se diskutovalo o čtyřech podmínkách. Epidemická situace se podle něj musí zlepšit, nebo se aspoň nezhoršovat. Školy také musí být na návrat žáků připravené logisticky, musí mít respirátory či dezinfekce.

Potřeba je také včas zajistit dost samotestů. „Dohodli jsme se, že pokud se zavede testování ve školách, musí být různé varianty, aby si rodiče i školy mohli vybrat,“ řekl poslanec Vlastimil Válek (TOP 09). Výborný doplnil, že je také třeba, aby byli očkováni proti covidu všichni pedagogové ze škol, které se otevřou.

Podle Bartoše by se mohlo rozhodovat více regionálně, epidemickou situaci by mohli posoudit zřizovatelé škol jako obce či kraje nebo přímo jejich ředitelé a podle určené metodiky rozhodnout, zda a pro jakou část žáků školy otevřít. Za zásadní problém považují strany podle předsedy STAN Víta Rakušana porušování nařízené karantény.

Její dodržování mají v současné době kontrolovat hygienici, mohla by se tím ale zabývat i policie. „Několik nezodpovědných jedinců v jedné obci může způsobit problém lokálního ohniska,“ dodal Rakušan. Podle Bartoše je pro přenesení pravomoci na policii shoda i ve Sněmovně.

Válek: Nesmíme opakovat chybu jako o Vánocích

Opozice žádá od ministra do pondělí data o tom, jak se na vývoji epidemie projevila opatření zavedená od začátku března. „Chceme vědět, která opatření mají smysl a jaký,“ dodal Válek. Piráti a STAN navrhují zmírnění zákazu volnočasových aktivit mimo katastr obce, zrušení povinnosti nosit roušku na prázdné ulici nebo povolení pobytu na vlastním rekreačním objektu. S tím ale podle Rakušana ministr nesouhlasí.

Nad daty se chtějí zástupci koalice Spolu ještě sejít v první polovině týdne s hejtmany. Ministrovi představili svou tabulku pro postupné uvolňování protiepidemických opatření, která by měla být náhradou za nyní nefungující protiepidemický systém PES. O kompenzacích chtějí Piráti a STAN jednat ještě tento týden nebo začátkem příštího s vicepremiérem Karlem Havlíčkem (za ANO).

Zaměřit by se vláda měla podle Bartoše také dál na testování ve firmách. Podporuje zvýšení frekvence testů na dvakrát týdně. Je ale třeba se zaměřit na jejich kvalitu a stát by měl přispívat více peněz, aby firmy nekupovaly ty nejlevnější, které jsou méně kvalitní. Místo příspěvku z veřejného zdravotního pojištění by podle předsedy Pirátů mohl vzniknout speciální fond.

Bartoš později na twitteru dodal, že Blatný slíbil poslat data ohledně efektivnosti opatření v pondělí. „Opatření, která se na jejich základě ukážou jako neúčinná, budeme chtít zrušit: předpokládáme to například u omezení vycházení do přírody jen na území obce, nebo nošení roušek tam, kde nejsou žádní lidé,“ uvedl. 

Zástupci koalice Spolu s ministrem diskutovali také o Velikonocích. Pro křesťany jsou to nejdůležitější svátky roku, takže jde podle Válka o psychologický problém. „Nebudou stejné, ale musíme se bavit o tom, co lze nebo nejde,“ sdělil. Zároveň by ale podle Válka byla tragédie, kdyby se lidé setkávali jako o vánočních svátcích. „To byla chyba, za kterou platíme už tři měsíce,“ dodal.

Video  Volby 2021: ODS, TOP 09 a KDU-ČSL půjdou do voleb v koalici  - Blesk TV
Video se připravuje ...

krapotkin ( 18. března 2021 05:38 )

Proto, že řídí stát jako svoji hospodu ve Francii, která loni zkrachovala.

krapotkin ( 18. března 2021 05:34 )

Nejste sama. Já už taky nechci žít v estébáckém koncentráku.

bleskovka ( 18. března 2021 05:10 )

Nechápu,jak někdo může volit tyto škůdce.

Omasta ( 18. března 2021 00:52 )

je to pravda, mně vydržela odolnost proti koronaviru celý rok.

Já to třeba chápu, proč to nedělají. Potřebují prodlužovat epidemii a vydělávat na testech, náhubcích a vakcínách.

Omasta ( 18. března 2021 00:47 )

Jestli chcete, aby skončily zákazy a lockdovny, nejlepší řešení jak vyhladovět Babiše je: Nemocní s covidem nechť navštíví praktického,lékaře, On zjistí, jestli nemáte předpoklady k těžkému průběhu a podá vám preventivně léky. Takže záchrana vašeho života je jistá.

Babiš nebude moct strašit přeplněnými nemocnicemi a bude nucen restrikce ukončit. Pomůžete tím i druhým, aby ta mizérie skončila.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa