Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Pokud se neomluví, všechny zažaluji.“ Babiš v superdebatě Blesku vystartoval proti opozici

Autor: ČTK, ula - 
7. října 2021
14:33

Premiér Andrej Babiš (ANO) čeká do dnešní půlnoci na omluvu od opozičních lídrů Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), Ivana Bartoše (Piráti), Mariana Jurečky (KDU-ČSL) a Lukáše Wagenknechta (Piráti) kvůli jejich výrokům okolo kauzy Pandora Papers. V předvolební superdebatě Blesku dnes řekl, že požaduje omluvu za nařčení z praní špinavých peněz. Pokud se jeho oponenti neomluví, chce je žalovat.

„Říkají, že mám páchat trestní činnost, pokud se neomluví, všechny je zažaluju,“ uvedl premiér. „Já jsem hlavně vinný, že něco vlastním, to je fakt super tohle. To už i v padesátkách, kdy zavraždili paní Horákovou, tak ti komunisti tady dělali aspoň nějakou atmosféru. Ten psychopat Michálek včera před tím domem ve Francii říká, že už má pro mně tepláky a papuče. Tihle fanatici...,“ čílil se v superdebatě Blesku Babiš během části debaty k Pandora Papers.

Video  Křik a hádky v superdebatě Blesku: Co se voliči dozvěděli od Babiše, Bartoše, Fialy a dalších lídrů - CELÝ ZÁZNAM  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

„Já vlastním můj rodinný dům v Průhonicích a možná vlastním ještě jeden byt na Praze 6, ale to nevím,“ poznamenal premiér. „Představte si, že něco vlastním. To je skandální, ne?“ dodal.

Babiš podle zjištění mezinárodního novinářského týmu Pandora Papers poslal v minulosti přes své offshorové firmy téměř 400 milionů korun na nákup nemovitostí na francouzské Riviéře. Premiér tvrdí, že tím nepřekročil zákony. Záležitostí se bude příští týden zabývat sněmovní komise pro kontrolu Finančního analytického úřadu (FAÚ) spolu s ředitelem úřadu Liborem Kazdou. Babiš už podle serveru iRozhlas.cz avizoval, že Kazdu zbaví mlčenlivosti.

Video  Pandora Papers a Andrej Babiš: O co v kauze jde?  - Videohub
Video se připravuje ...

Dárek od Pekarové: Trestní zákoník

„Samozřejmě, že není za co se omlouvat, protože na rozdíl od vás, zatímco vy si o nás musíte vymýšlet lži, nám o vás stačí říkat pravdu,“ reagovala na Babiše šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Do studia přinesla premiérovi francouzský trestní zákoník.

„Můj majetek je ve svěřeneckém fondu samozřejmě. Jak já mám vědět, kolik mám nemovitostí? Já mám svěřenecký fond, který byl ustanoven na základě lex Babiš,“ poznamenal Babiš. „Když firmy mají nemovitosti, tak se přece nevykazují, vykazuje se účetní závěrka,“ podotkl.

„Za tím je Soros, samozřejmě. Já jsem nepolíbil prsten Sorosovi,“ uvedl ke kauze. Babiš se brání tím, že mu koupi domu ve Francii doporučila realitní kancelář. Na poznámku moderátora, že tam prokazatelně jezdí, uvedl: „Tři roky jsem tam nebyl. Já tam nemůžu jezdit teda?“

„Já jsem včera poslal předžalobní výzvu k upuštění od neoprávněného zásahu do osobnosti člověka. Já jsem to poslal paní Pekarové, panu Bartošovi, panu Wagenknechtovi a panu Jurečkovi. To, že o mně lhali stokrát, dobře, ale teď vlastně oni říkají, že mám páchat trestní činnost. A pokud se mi dneska do půlnoci neomluví, tak je všechny zažaluju. Protože praní peněz je legalizace peněz z trestní činnosti. Já jsem žádnou trestní činnost neměl, já jsem všechny peníze zdanil,“ řekl dále Babiš.

Babiš pochybnosti kolem nákupu nemovitostí odmítá od začátku. Tvrdí, že před 12 lety poskytl půjčku, která byla řádně zdaněna, a při nákupu postupoval podle doporučení realitní kanceláře. Informacemi z takzvaných Pandora Papers, které se týkají vedle Babiše i dalších Čechů, se bude zabývat policie.

luder ( 8. října 2021 10:17 )

Hlavně nevolit promigrantské strany! Piráty - Stan a ODS - KDU-ČSL - Top09 - prostě slátaniny! O řezače hlav tady snad nestojíte? Migranty ze zemí kde má mnohde žena hodnotu menší než koza? Záleží na každém z nás co bude volit; takže volte správně pro náš národ!

sarina ( 7. října 2021 19:41 )

Ale může, těch 32% na pokraji idiotcie

sarina ( 7. října 2021 18:16 )

I to je možné.

panda82 ( 7. října 2021 17:58 )

Opozice, jen špína a to c tějí vládnouz, potřebují prolustrovat, důsledně

sarina ( 7. října 2021 17:22 )

ještě: ti co nejvíc nadávají tak právě ti mají nejvíc co urážet, mohls to být klidně i ty zemanbures, který jsi byl komunista a STB!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa