Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Neústavní, mají jasno o nouzovém stavu právníci. Vystrčil zvažuje stížnost k soudu

Aktualizováno -
14. února 2021
20:50
Autor: for, ČTK - 
14. února 2021
13:15

 Nové vyhlášení nouzového stavu na základě žádosti hejtmanů na 14 dní v celé ČR je podle ústavního právníka Jana Wintra protiústavní. Fakticky jde podle něj stále o pokračování dosavadního nouzového stavu, které Sněmovna tento týden odmítla. To, že o nouzový stav nyní požádali hejtmani a že ho vláda vyhlásila na 14 dnů, podle Wintra na situaci nic nemění. Za protiústavní považuje krok vlády i odborník na zdravotnické právo Ondřej Dostál. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který na možné obcházení Ústavy vládu upozornil otevřeným dopisem, už podle Aktuálně.cz  sbírá podpisy kolegů pro podání stížnosti k Ústavnímu soudu. Vystrčil poté uvedl, že se stížností prozatím počká, a uvidí, jak bude postupovat Sněmovna. 

Vláda o vyhlášení nového nouzového stavu rozhodla dnes, potrvá do 28. února. Začne o dnešní půlnoci a naváže tak na dosavadní nouzový stav, který ve stejnou dobu skončí. Premiér Andrej Babiš (ANO) zároveň avizoval, že se bude snažit přesvědčit Sněmovnu o nutnosti prodloužení stavu nouze i po 14 dnech. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) dodala, že kabinet vychází z názorů právníků ministerstev vnitra, zdravotnictví a financí. Rozhodnutí o nouzovém stavu od pondělí se podle ní opírá o žádost hejtmanů, tedy jinou skutkovou situaci než dosavadní nouzový stav.

Wintr ale trvá na tom, že dnes vyhlášený nouzový stav je fakticky jen pokračováním stavu nouze, které Sněmovna ve čtvrtek odmítla. „Myslím si, že je to evidentně protiústavní,“ řekl. Podle ústavního zákona o bezpečnosti může vláda vyhlásit nouzový stav na 30 dnů a pak ho prodloužit se souhlasem Sněmovny. Tím, že vláda vyhlásila nový nouzový stav v návaznosti na dosavadní, podle Wintra odstranila pojistku, kterou v tom Sněmovna představuje, řekl.

Postup vlády podle něj ignoruje ústavní zákon i v tom, že se hovoří o 14 dnech. „Kdyby vláda trvala na tom, že vláda vyhlašuje nouzový stav nový, tak platí, že ho může vyhlásit maximálně na 30 dnů a na prodloužení nad 30 dnů potřebuje souhlas Poslanecké sněmovny, čili chodit po 14 dnech do Sněmovny pro nějaký souhlas nemá žádnou oporu v ústavním zákonu o bezpečnosti,“ vysvětlil. Dodal, že nouzový stav může kdykoli ukončit vláda nebo Sněmovna svým hlasováním.

Žádnou zásadní roli v ústavním zákonu podle Wintra nehrají ani hejtmani. „Sice zákon říká, že pokud hejtman dojde k závěru, že nezvládá situaci stavem nebezpečí, tak může požádat o prodloužení nouzového stavu, ale mrzí mě, že se tu podařilo některým politikům vyvolat ve veřejnosti mylný dojem, že je možné nouzový stav opírat o souhlas hejtmanů,“ řekl. Zdůraznil, že nouzový stav je vztahem jen mezi vládou a Sněmovnou.

Advokát Dostál na twitteru podpořil názory Wintra, Kysely i Vystrčila. Nouzový stav opět vyhlášený vládou sice bude formálně platit, ale jeho rozpor s ústavním zákonem je poměrně zjevný, takže jeho vymáhání bude chaos, uvedl. 

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) varoval vládu před novým nouzovým stavem otevřeným dopisem. „Zruší-li Poslanecká sněmovna nouzový stav anebo nerozhodne o jeho prodloužení, nesmí vláda bezprostředně rozhodnout o vyhlášení obdobného nouzového stavu dalšího,“ uvádí předseda Senátu Miloš Vystrčil. „V takovém případě by se totiž kontrolní působnost PS vyprázdnila,“ dodává. 

Vystrčil zdůrazňuje, že vyhlášení nového nouzového stavu, o který chtějí hejtmané po dohodě s vládou požádat, by tak bylo v rozporu s ústavním zákonem o bezpečnosti. Vláda si podle dopisu Vystrčila nouzovým stavem rozšiřuje své pole působnosti. 

„Šlapete na ústavní pořádek,“ vzkazuje

Šéf horní komory zmiňuje, že právní řád ČR nabízí řadu jiných prostředků, jak se vyrovnat s pandemií a jak s ní bojovat, „aniž bychom přitom museli obcházet či pošlapávat ústavní pořádek,“ konstatoval v dopise, který rozeslal Babišovu kabinetu. Žádost hejtmanů podle něj vůli Sněmovny nepřebije. 

Předseda Senátu se podle Aktuálně.cz pustí do přípravy ústavní stížnosti na dnešní krok vlády. „Dostali jsme se do naprosto nepochopitelné situace, je to neuvěřitelný precedent. To je úplně zřejmé. Hned dnes večer začnu obvolávat kolegy, někteří už se mi hlásí,“ řekl Vystrčil serveru. Stížnost musí podle zákona podat dohromady nejméně deset senátorů.

Na situaci nic nemění ani ustanovení, které kabinet využije. Podle krizového zákona může hejtman pro celý kraj nebo jeho část vyhlásit stav nebezpečí. Pokud není možné účelně odvrátit hrozbu v tomto stavu, má podle předpisu neprodleně požádat kabinet o vyhlášení nouzového stavu. „Je zřejmé, že příslušné ustanovení zákona se vztahuje na situaci, kdy v zemi nouzový stav není, a ukáže se potřeba jej mít. V ČR však nouzový stav trvá už od října,“ podotkl Vystrčil.

A za jedno je s Vystrčilem i ústavní právník Jan Kysela, který již včera v rozhovoru pro Novinky.cz varoval, že by novým vyhlášením porušil Babiš zákon.

„Hejtmani se podle zákona mají na vládu obracet až tehdy, až se ukáže, že stav nebezpečí nefunguje, nikoliv předem říct, že určitě fungovat nebude, a tak žádat nouzový stav,“ vysvětlil Kysela s tím, že nejkratší doba může být v tomto případě asi týden. Tento fakt připomíná v dopise i Vystrčil.

Babiš: Naši právníci tvrdí něco jiného

„Naši právníci na to mají jiný názor a my nechceme obcházet ústavu,“ uvedl včera premiér Andrej Babiš (ANO) na dotaz, co říká na názor ústavních právníků, že chybí mezikrok vyhlášení stavu nebezpečí. 

Babiš novinářům po jednání vlády řekl, že Vystrčilův dopis ukazuje, že někteří politici nemají zájem řešit společně situaci v Česku. „Měli bychom zapomenout, že jsme z různých politických stran a hnutí,“ uvedl premiér.

Vedle expertů se ozval i končící poslanec Miroslav Kalousek. „Pokud sněmovna vládě nouzový stav neprodloužila a vláda tak učiní na žádost hejtmanů, pak bude porušena Ústava, princip dělby moci a vláda bude demonstrovat opovrhování Poslaneckou sněmovnou i voliči,“ komentoval na twitteru.

Vystrčil v dopise apeluje na vládu také v tom, aby nesvalovala na hejtmany a vedení krajů odpovědnost, která je dle jeho názoru odpovědností její. „Se stejnou výzvou se obracím i na představitele opozice,“ uzavírá Vystrčil. 

Video  „Ústavní soud přispěl k přežití KSČM.“ A co koalice? Která podle Kubáčka tlak ustojí?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Nouzový stav vyhlašuje vláda, v případě nebezpečí z prodlení premiér, přičemž vláda jeho rozhodnutí do 24 hodin od vyhlášení schválí, nebo zruší. Vláda o vyhlášení nouzového stavu musí neprodleně informovat Poslaneckou sněmovnu, která může vyhlášení zrušit. Nouzový stav může být vyhlášen na celém území státu, nebo jen někde. Trvat může až 30 dnů, se souhlasem Poslanecké sněmovny i déle.

Jarní nouzový stav byl dvakrát prodloužen a nakonec skončil po 66 dnech 17. května. Byl do té doby nejrozsáhlejší v historii samostatné ČR. Opětovné vyhlášení nouzového stavu doprovázela od podzimu znovu řada opatření jako uzavírání škol, zákaz hromadných akcí, omezení pohybu a kontaktu s lidmi, uzavření většiny prodejen a služeb. Sněmovna nejprve souhlasila s prodloužením do 20. listopadu, poté do 12. prosince, potřetí do 23. prosince, počtvrté do 22. ledna a popáté a zatím naposledy do 14. února. Nouzový stav tak platil 132 dní.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

donypan ( 15. února 2021 11:26 )

Dejte blbci funkci a vymyslí ústavní stížnost.Tento hobit jde systematicky proti všem a všemu.Už si konečně některá politická strano dejte do programu referndum o zrušení senátu.

avina ( 15. února 2021 10:49 )

Vystrčil nastolí řešení ,sám bude pracovat ve zdravotnictví. Přivezl roušky, vakcínu......Nebo jen negace, proti vládě,­zmatek­,stra­šení občanů jinýmijnsliby?!?

jajanene ( 15. února 2021 10:31 )

Ten skrček, co sám sebe zviditelňuje na úkor státu se ještě ozývá s kritikou. To je neslýchané, co je to za zmetka od Třeště. Sám zrádce a bude soudit druhé, no to se povedlo.

Yarda ( 15. února 2021 10:22 )

Pamatuji se, že svého času jsme pár let byli úplně bez senátu. A taky to šlo.

Yarda ( 15. února 2021 10:19 )

Co dva právníci to tři právní názory.

Teroristi se zmocnili letadla co jím měli letět právníci na nějaký kongres.
Předložili požadavky"
Propustit zajaté spolubojovníky.
Deset milionů dolarů v malých použitých bankovkách.
Natankovat plné nádrže.
Umožnit odlet.

A dokud jejich požadavky nebudou splněné, tak každou půlhodinu jednoho právníka propustí na svobodu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa