Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Nevím, kdo se chová jako mafián.“ Babiš junior se pustil do táty v ČT a rozjel to na twitteru

Autor: sova - 
9. února 2021
13:00

Policii se nadále nedaří vyslechnout syna českého premiéra, Andreje Babiše mladšího. Babišův starší syn je přitom svědkem ve vyšetřování kauzy svého otce, která se týká dotace pro farmu Čapí hnízdo. Jakkoli Babiš mladší žije dlouhodobě ve Švýcarsku, s novináři po dvouleté odmlce opakovaně komunikuje. Poté, co s ním minulý týden zveřejnil rozhovor server Neovlivní.cz, se nyní podařilo s juniorem spojit i reportérům České televize. A prolomit hradbu mlčení se rozhodl Babiš mladší i osobně – založil si totiž twitterový účet.

Na veřejnosti se Andrej Babiš mladší poprvé objevil v listopadu 2018, kdy jej ve Švýcarsku vypátrali novináři Seznam Zpráv. Po zveřejnění reportáže se za synem na otočku vypravil i jeho otec, předseda vlády Babiš. Od té doby přestal s médii komunikovat.

Ve věci se dlouho nic neděje, policie požádala o mezinárodní právní pomoc a čeká se na vyřízení,“ uvedl právní zástupce Andreje Babiše mladšího Petr Topinka a dodal, že jeho klient doposud nebyl orgány vyslechnut.

Odpovědi Andreje Babiše ml. na dotazy reportérů České televize Odpovědi Andreje Babiše ml. na dotazy reportérů České televize | reprofoto ČT

Prostřednictvím advokáta zaslala Česká televize Babišovi otázky, na které obratem odpověděl. Jeho odpovědi zveřejnila v pořadu Reportéři ČT. Jeho autory mimochodem upozornil na to, že se podle svých slov „stal aktivistou na Twitteru“. Na sociální síti zveřejnil například fotografie z kokpitu letadla, Babiš mladší totiž dříve působil jako dopravní pilot. 

Bere policie reportáž ze Švýcarska vážně?

Zmíněná více než dva roky stará reportáž Seznam Zpráv pojednává hlavně o nedobrovolném zavlečení Babiše mladšího na Krym. To měl mít na svědomí spolupracovník jeho otce a zaměstnanec Agrofertu Petr Protopopov. Babiš–premiér totiž údajně chtěl, aby jeho syn v souvislosti s probíhajícím vyšetřováním Čapího hnízda zmizel z České republiky (předseda vlády a hnutí ANO to opakovaně odmítá a zlobí se za to, pozn. red.).

Reportéři ČT se tak v e-mailové komunikaci s ním mimo jiné ptali, zda bere policie podle jeho názoru reportáž z listopadu 2018 a její obsah vážně. Premiérův syn v ní totiž podrobně popisuje svůj údajný únos a skutečnosti, které jeho zavlečení na území okupované Ruskou federací předcházely. 

„Příběh berou vážně, protože to bylo skrytou kamerou, kde je vidět přímo pravda. Jestli člověk lže, se dá vycítit podle chování, body language a tak dále,“ odepsal Babiš mladší.

Další dotaz směřoval na to, co si myslí o tom, že policie případ jeho únosu Protopopovem dosud nevyšetřila.

Je to v pořádku, že nebyl vyšetřený. Myslím si, že je důležité pokračovat v životě, nevracet se do minulosti a starat se o důležitější záležitosti než život syna nějakého politika,“ napsal Babiš mladší.

Twitter si nakonec promazal, výroky si ale nechce nechat líbit

Z reportáže ČT také vyplývá, že premiérův syn rozhovor ukončil poté, co se jej zeptali, jak mají chápat fakt, že na svém twitteru sdílel konkrétní článek rozhlasové stanice Svobodná Evropa. Ten pojednával o výzvě české opozice k rezignaci Babiše právě kvůli odvozu jeho syna na Krym.

Příspěvek z twitterového účtu Andreje Babiše ml., který premiérův syn smazal. Sdílel v něm článek týkající se výzvy k rezignaci jeho otce Příspěvek z twitterového účtu Andreje Babiše ml., který premiérův syn smazal. Sdílel v něm článek týkající se výzvy k rezignaci jeho otce | reprofoto ČT

Jak si ale všimly Blesk Zprávy, tweet se sdíleným článkem Babiš mladší ze svého účtu smazal. A podobě nechal zmizet i několik desítek dalších příspěvků, v jejichž produkci je syn premiéra jinak čilý.

Po zveřejnění článku server Neovlivní.cz byl předseda vlády dotázán, co říká na vyjádření svého syna, který v rozhovoru s médii zopakoval, že si za svými slovy o únosu stojí. Babiš označil zpravodajský web za „mafiánský server“ a odmítl se k celé záležitosti vyjádřit.

Když se s jeho odpovědí seznámil Babišův syn, napsal České televizi: „‚Mafiánský server‘ říká? Nevím, kdo se chová jako mafián, upřímně.“ V jiném e-mailu napsal redaktorům, že už si podobné výroky na svou adresu nechce nechat líbit a i to je důvodem, proč začal s médii opět komunikovat a zřídil si účet na sociálních sítích.

Video  Babiš se naštval: Celý případ Čapího hnízda je prasárna a svinstvo  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Maximilian ( 10. února 2021 20:48 )

Tak to jsem netušil,že syn budoucího prezidenta se profetoval k schizofrenií,dcera taky jede v drogách,nebo je to ta maniodepresivní psychóza?
A kde je příčina a kde následek ,to je celkem jasné,po sledování stavu ČR po vládě této osoby

Maximilian ( 10. února 2021 08:45 )

K vlastnímu synovi mít tak špatný vztah,politik musí mít soukromí v pořádku,tohle je velký bo.del,tenhle tatínek by chtěl dělat prezidenta ČR???

Martin Seulbitz ( 10. února 2021 05:07 )

Paralenka =aggroagent, dezinformator, uplne mimo Misu pise, hlavne kdyz splni ukol, staci orohodit par vet porad dokola, za to muze opozice a bla bla... Jako sputnik setver, tam taky pisou ze za vsechno muze zapad do kazdyho clanku to daji, dnes se vi, ze clanek muze napsat i umela inteligence a tyhle metody se zapojuji do propagandy, natoz pak prispevek, tech par nicku a obsah stejny Bures je dobry a vsichni jsou zly, to zvladne i 1 duchodce a jeste na matersky hlavne kdyz ma smluuvu s agrofetem

Martin Seulbitz ( 10. února 2021 04:59 )

Stemik je aggroagent, dezinformator, placeny dezinformatori jsou zeny na matetske, duchodcu, studenti a jinak prace znevyhodneni... Nema cenu je komentovat, staci oznacit -)

Martin Seulbitz ( 10. února 2021 04:55 )

Stemiku agroferte kolik ti plati za prispevek? Vsichni placeny dezinformatori tu napadate a uplne mimo misu jako Ovcacek od krupana zemana, ale ten se podepisuje ovcacek a vy agrofertaci pokazdy jina prezdivka a je to podvod vydavat se za nahodileho prispevovatele.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa