Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babišův cukr, Blatného bič a nemocnice na hraně kapacit. Přijde zákaz cest mezi kraji?

Autor: ČTK - 
5. února 2021
17:00

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nevyloučil, že by se vláda v pondělí mohla zabývat omezením pohybu mezi kraji kvůli pandemii koronaviru. Podle něj se ukáže, jak bude vypadat víkend například na horách a jak budou lidé dodržovat potřebná opatření. Právě k tomu je chce naopak pozitivně motivovat premiér Andrej Babiš (ANO). Blatný v pátek v Brně uvedl, že s ohledem na dlouhé trvání celé situace nechce opatření zpřísňovat, pokud to nebude nutné. Podle něj třetinu potvrzených případů nakažlivější britské mutace koronaviru tvoří pendleři mezi ČR a Německem v krajích u hranic. A nemocnice jsou podle ministerstva zdravotnictví kvůli covidu-19 na hraně svých kapacit.

Blatný bude o víkendu jednat s epidemiology a dalšími odborníky ohledně toho, jak by se mělo dál postupovat. Podle něj se ale ukáže, jak lidé k celé věci přistoupí a jaká bude situace například na horách. Lidé v posledních týdnech vyrážejí na hory, přestože vleky nejezdí. „Ve hře může být i omezení pohybu mezi kraji zejména s ohledem na to, že existují velké rozdíly mezi jednotlivými kraji,“ uvedl Blatný.

Podle něj je potřeba udělat vše pro to, aby lidé neroznesli nákazu všude. „Musíme prověřit indicie, že v některých krajích může být větší možnost výskytu britské mutace,“ řekl Blatný. Podle něj jsou to kraje sousedící s Německem. „Asi třetina vzorků s pozitivní mutací jsou pendleři mezi Českou republikou a Německem, takže jsou to příhraniční kraje,“ dodal Blatný.

Kdyby se nouzový stav neprodloužil, vojáci by museli z nemocnic

Sám Blatný ke zpřísnění opatření přistupovat nechce, pokud to nebude nezbytně nutné. „Věřím, že je v našich silách dosáhnout naplnění stávajících opatření. Nejsem ten, kdo by chtěl za každou cenu tlačit na lidi. Uvědomuju si, že situace trvá dlouho a omezuje nás,“ řekl.

Podle něj je potřeba zvážit situaci ohledně prodloužení nouzového stavu. „Kdyby se neprodloužil, znamenalo by to stáhnout vojáky z nemocnic, vrátit přístroje do státních rezerv včetně ventilátorů, nebylo by možné nastavovat plošná opatření. S největší pravděpodobností by to vedlo k tomu, že by se epidemie vymkla kontrole,“ zdůraznil Blatný.

Rozdíly mezi kraji v obsazenosti nemocnic existují, ale většina nemocnic je obsazena na maximum. V tiskové zprávě to uvedl náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý. Německo, jehož pomoc po vládě žádá Karlovarský kraj, podle něj může přijmout jen jednotky pacientů, navíc chce ty, kteří nemají britskou mutaci koronaviru. Ve čtvrtek bylo v českých nemocnicích 5753 pacientů s covidem, z nich 995 na jednotkách intenzivní péče. Podle informací o volných kapacitách je volných asi 220 lůžek pro pacienty s covidem, což je zhruba 18 procent. V Praze, Karlovarském a Královéhradeckém kraji je kapacita nižší.

Babiš obcházet Sněmovnu nechce

Vláda musí podle premiéra Andreje Babiše (ANO) lidi přesvědčit k dodržování protikoronavirových opatření. Je podle něj třeba i jako motivaci připravit podmínky otevírání škol, obchodů či služeb. O podpoře dalšího prodloužení nouzového stavu je podle předsedy vlády nutné jednat se všemi stranami. Nechce obejít Sněmovnu tím, že by po konci stávajícího stavu nouze 14. února kabinet třeba o den později vyhlásil nouzový stav znovu. Babiš to řekl novinářům při návštěvě v Maďarsku.

My musíme jasně říct občanům, že situace není dobrá, ale musíme také říct, že pokud všichni budeme dodržovat opatření tak, jak se to dělo na jaře, tak jak budeme rozvolňovat školy, obchody či služby,“ řekl Babiš. Ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) požádal, aby na pondělí svolal jednání veškerých týmů. Podle premiéra nemá smysl zpřísňovat opatření, pokud je lidé nebudou dodržovat, chce se tedy zaměřit právě na přesvědčování občanů.

V ČR je od počátku pandemie k pátku více než milion potvrzených případů nemoci covid-19. Vyléčilo se přes 900 000 lidí, s nemocí zemřelo kolem 17 000 lidí. Vyplývá to z webu ministerstva zdravotnictví.

Covid_19 ( 5. února 2021 18:07 )

Němci dělají testy na britskou mutaci i u našich pendlerů, proto jich je u hranic nalezených tolik, jak si stěžoval jeden ředitel nemocnice, vyjde ho test na britskou mutaci na 25 000 Kč, tak dává jeden vzorek za týden.... Blatný je Blábolil

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa