Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kníže o Zemanovi: Snad to není cirhóza! Ze Sněmovny mizí i Grebeníček či exministryně Karla

Autor: simao, ČTK - 
9. října 2021
05:00

Volby v Česku jsou v plném proudu a lidé rozhodují o nových poslancích, celkem jich bude 200. Některá známá jména se se Sněmovnou však v týdnu rozloučila. Do poslanecké lavice již znovu nezamíří Karel Schwarzenberg a Olga Sommerová (oba TOP 09), Karla Šlechtová (za ANO), Martin Dolínek (ČSSD) či dvojice z KSČM Pavel Kováčik a Miroslav Grebeníček. Právě Schwarzenberg pro Blesk Zprávy shrnul aktuální dění včetně zdravotních problémů prezidenta Miloše Zemana. A kdo další brzy ze Sněmovny „zmizí“?

„Mně to jde taky na nervy, když mě lidi nabádají, abych šel volit. Ale přesto musím přiznat, že tentokrát je to vstkutku důležitý, neboť poprvé se můžeme zbavit dvojvládí pana Babiše a pana Zemana,“ uvedl ve videu Karel Schwarzenberg (TOP 09), který se tento týden po dlouhých letech rozloučil s Poslaneckou sněmovnou, kam usedl již v květnu 2010.

Array

„Ze Sněmovny odchází jeden z našich nejrespektovanějších a nejslušnějších porevolučních politiků. Čestný předseda TOP 09 ovšem určitě bude i nadále komentovat veřejné dění. Pro mě osobně je velkým vzorem a učitelem. Jeho nadhled a humor jsou solí každé rozpravy, kterou s ním vedete. Je vždy připraven pomoci a má až encyklopedické znalosti nejen historie a diplomacie,“ uvedla pro CNN Prima News šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Schwarzenberg se rozloučil i s klubem TOP 09, který po konci Miroslava Kalouska, druhého z otců zakladatelů strany, vedl poslanec Vlastimil Válek. Právě tento lékař sdílel společné foto topkařů, kteří doufají, že jich v nové Sněmovně bude více.

„Po léta tady dění určovala dvojice Zeman a Babiš. Tím naše republika do značné míry ustrnula. Politika se vyčerpávala nekonečnými spory, nebyli jsme schopni nikam opravdu pokročit a za ostatními evropskými státy zkrátka zaostáváme. Je nejvyšší čas to změnit,“ míní kníže.

„Stalo se nám něco, co stalo i jiným zemím, zejména na východě. Státu se zmocnil oligarcha a pozvolna mění republiku v divizi Agrofertu. Je to vidět na mnoha aktivitách státního aparátu a taky na pověsti, kterou požíváme ve světě,“ podotýká Schwarzenberg, který se nyní bude věnovat příjemnějším záležitostem.

Budu se věnovat víc vnoučatům, říká kníže

Třeba tomu, že koupil podíl ve vinařství v Kutné Hoře. Podle Schwarzenberga si tamní vína oblíbili i jeho přátelé z Rakouska či Německa. „Ano, stal jsem se vinařem, to je pravda. I tomu se budu věnovat. Ale budu dál psát texty, budu i ve straně činný. Ale budu se především věnovat víc vnoučatům,“ řekl Blesk Zprávám.

Což znamená, že bude více cestovat mezi Českem a Rakouskem. „Budu víc v Rakousku, protože jsou tam vnoučátka a to je velmi silné lákadlo,“ přiznává.

Schwarzenberg volí v sobotu

Blesk Zprávám někdejší ministr zahraničí a nyní čestný předseda TOP 09 sdělil, že volit do Sýkořic jede tentokrát až v sobotu. Trápily ho zuby, v pátek proto musel být u zubaře. „Jedna kapitola života je uzavřena,“ říká ke svému sněmovnímu loučení. A jaká bude ta další? „To uvidíme, na to jsem zvědavej,“ reaguje bryskně kníže.

Koho bude volit, je jasné. V případné povolební koalice Spolu s PirSTAN však vidí smysl. A mohla by prý fungovat. „Oni se mezitím spolu naučili - Babišovi dík - spolupracovat,“ řekl po telefonu.  

A jak vnímá aktuální zdravotní potíže Miloše Zemana? „Doufám, že odejdou, doufám, že se uzdraví. Kdyby to byla cirhóza, tak by to byla opravdu vážná zpráva. Ale doufám, že se jeho zdraví vylepší. A uvidíme, jaké to bude. Je sice o něco mladší, než já, ale v našem věku vždycky musíte s nějakou blbou nemocí počítat,“ podotkl pro Blesk Zprávy Schwarzenberg. 

Ujde to, pajdá to. A jsem živ

A jak se daří zdravotně Schwarzenbergovi? „Ujde to, pajdá to. Nohy mi vypovídají víc a víc službu. Mám tu stejnou nemoc, jako pan prezident. Což je důsledek cukrovky. Ohluchl jsem. Jsem každý den hlušší a jedno oko také vypovídá službu, což je blbý. Ale mimo to: jsem živ tedy ještě,“ řekl upřímně Schwarzenberg Blesk Zprávám.

Spolu s ním končí i poslankyně TOP 09 a režisérka Olga Sommerová. Ta však do Sněmovny nastoupila teprve na konci května 2021, když naskočila do rozjetého vlaku – kvůli kauze Dominika Feriho, jehož místo mezi poslanci následně zaujala. Ani ona nechyběla na „školní“ fotce TOP 09 při loučení Schwarzenberga se Sněmovnou.

Režisérka Olga Sommerová (vpravo) na pohřbu Ivana M. Havla Režisérka Olga Sommerová (vpravo) na pohřbu Ivana M. Havla | Blesk:Pavel Machan Machan, Kundrát, Pátek, Hykl

Další vlna odpadlíků z ANO

Právě vládní hnutí ANO přitom zaznamenává další vlnu odpadlíků, kteří se již rozhodli za Babišovo hnutí do Sněmovny nekandidovat.

Známá je hned trojice poslanců podnikatelů, kteří už do dalšího volebního boje odmítli jít. A to velkopekař Jiří Bláha, majitel Brano Group Pavel Juříček či podnikatel v IT systémech Pavel Staněk. Skončila přitom i někdejší ministryně obrany Karla Šlechtová.

Karla Šlechtová ve Sněmovně už zasedat nebude. Karla Šlechtová ve Sněmovně už zasedat nebude. | Facebook K. Šlechtové

ČSSD bez Votavy a Dolínka

Druhý vládní partner sociální demokracie, která doufá, že se do Sněmovny opět probojuje, také registruje ztrátu poslance. Nekandidovat se z vlastní vůle rozhodl poslanec Václav Votava, člen rozpočtového výboru.

„Už z vlastního rozhodnutí nekandiduji. Nejen proto, že moje názory na směřování strany jsou často odlišné, ale i proto, že se ze Sněmovny vytratila úcta, slušnost i pokora. Politika se bohužel zvrhla v populismus,“ uvedl Votava na Twitteru.

Šéf ČSSD Jan Hamáček nyní doufá, že se jeho strana do Sněmovny přece jen dostane. „Hranice je jednoznačná, pokud se sociální demokracie dostane do Sněmovny, je to úspěch, pokud nikoliv, tak by to byl neúspěch. Jak už jsem řekl několikrát, pokud by sociální demokracie neuspěla, tak by musel přijít někdo jiný do vedení strany,“  upozornil v pátek u voleb v Mladé Boleslavi.

„Všechny průzkumy, které já mám teď k dispozici, ukazují sociální demokracii přes pět procent, takže věřím, že to skončí úspěchem,“ dodal Hamáček.

Mezi kandidáty chybí i Petr Dolínek, který byl ve Sněmovně místopředsedou volebního výboru a v minulosti také šéfem Mladých sociálních demokratů, pražským zastupitelem či místopředsedou ČSSD.

Na rozdíl od Votavy se však do kampaně ve prospěch ČSSD zapojil Dolínek i během září a října opakovaně a vyrazil podpořit kandidáty mj. na západ Čech. „Bylo to fajn. Zájem o volby je velký,“ pochvaloval si na síti. A to navzdory tomu, že se stal jednou z obětí zemětřesení na pražské kandidátce, kde se místo původního lídra Tomáše Petříčka „zjevila“ v čele „hustá dvojka“ Jana Maláčová a Matěj Stropnický

Předsednictvo ČSSD: Petr Dolínek Předsednictvo ČSSD: Petr Dolínek | Blesk:Karel Kopáč

STAN bez „nenažrance“ Pávka, lidovci bez Miholy

Členem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) se pak stal 15. září poslanec ČSSD Roman Sklenák, ani on tak logicky do voleb nejde. Mizí i další poslanec ČSSD a bývalý ministr kultury Antonín Staněk.

Na kandidátce Spolu se naopak nenašlo místo pro poslance KDU-ČSL Jiřího Miholu. U STAN se na kandidátku neprobojoval poslanec Petr Pávek.

Ten na sebe upozornil coby sněmovní „nenažranec“, když u pultíku ve Sněmovně horoval za vyšší poslanecký plat. „Já tady stojím, možná jako jediný v tomto sále a říkám – ano, já chci přidat. Já chci přidat, protože všude jinde ve všech ostatních oblastech jsme přidali a přidáváme dál a je to zasloužené, je to dobré. A tady už několik let jsou zmraženy růsty platů a mně to přijde nepřirozené, mně to přijde zvrácené. Takže přirozené automaticky navyšované příjmy si zaslouží určitě i politici, a dokonce i my, poslanci,“ říkal Pávek ve Sněmovně v říjnu 2018.

KSČM: Bez Kováčika i Grebeníčka

Do Sněmovny již znovu nekandidují ani šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik, ani další sněmovní nestor a bývalý předseda komunistů Miroslav Grebeníček (74), který se rozhodl ustoupit mladším kandidátům.

Grebeníček a Kováčik zmizí ze Sněmovny stoprocentně. Jak dopadnou komunisté jako takoví? Grebeníček a Kováčik zmizí ze Sněmovny stoprocentně. Jak dopadnou komunisté jako takoví? | ČTK

Také komunisté však mají obavy o to, aby ztráty ve sněmovních lavicích nebyly nakonec stoprocentní. Překonání hranice pěti procent je rovněž pro KSČM klíčové, ale nejisté.

Lídr KSČM Vojtěch Filip, který chce však v listopadu v čele strany skončit, kandiduje v Jihočeském kraji z druhého místa. V pátek uvedl, že si přeje, aby KSČM získala na jihu Čech víc mandátů než v roce 2017. Tehdy to byl jen jeden.

„Vím, že průzkumy takové nejsou, ale udělali jsme pro to hodně. Přál bych si, abych nebyl sám za jižní Čechy, budu rád, když projde naše vedoucí kandidátka nebo někdo další,“ podotkl. Že pětiprocentní hranici pokoří, Filip věří. Zároveň avizoval, že by KSČM opět podpořila menšinovou vládu ANO.

Video  Křik a hádky v superdebatě Blesku: Co se voliči dozvěděli od Babiše, Bartoše, Fialy a dalších lídrů - CELÝ ZÁZNAM  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

BobyNo1 ( 9. října 2021 11:52 )

Vždyť už tam ten rakouský šlechtic dávno nechodil, tedy do té Sněmovny, ale aspoň nebude brát prachy za nic.

kwidicek ( 9. října 2021 11:18 )

kwidicek ( 9. října 2021 11:18 )

.. tož čurinko sarinko vyhlížej, budu novej a kwídové ti na věky nechávám, kradeš jak BUREŠ , JO A ZHUBNI, bléééééééééééé babo

kwidicek ( 9. října 2021 11:15 )

už máš v buchtě koblihu? včely letí

kwidicek ( 9. října 2021 11:14 )

Mí drazí. Jdu na řízky, pak si udělám nick, možná tak 4 kousky , 1 vydrží do 5x příspěvek a mění se.. Kwido mi psal vkuse... a přijdu na sčítání hlasů.

I sarině kwidlovce klony dopisují žejo fugas

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa