Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babiš o chaosu s rozvolněním: „Byli jsme zase za pitomce.“ A rýpl do Hamáčkovy cesty do Ruska

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, Markéta Mikešová - 
15. dubna 2021
11:38

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je kandidát na ministra zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) dobrou volbou. Odmítá, že by blízký spolupracovník ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) byl kvůli svým kontaktům na Rusko a Čínu bezpečnostním rizikem. Předseda vlády přiznal, že v covidových opatřeních je zase chaos, ministři podle něj opět vypadali kvůli změnám ve shromažďování jako pitomci. Česko podle jeho informací může okamžitě dostat 300 tisíc dávek vakcíny Sputnik, cestu Hamáčka do Ruska však kritizuje. Babiš to řekl v pořadu Ptám se, pane premiére na Blesk.cz.

„Máme dobrou spolupráci historicky, jsem celkem rád, že on je ten kandidát,“ hodnotil Babiš setkání s Kulhánkem, které se odehrálo jen krátce před vysíláním. Podle něj by Zeman mohl nového ministra jmenovat příští týden. „Mohlo by to být údajně ve středu,“ řekl premiér.

„Pan Kulhánek je profesionální úředník (…) pravděpodobně to je nejbližší člověk Hamáčka,“ vysvětluje, proč si jej vicepremiér vybral. Odmítá zároveň, že by Kulhánek mohl být rizikový kvůli své dřívější práci, například pro čínskou společnost CEFC. „Je to dobrá volba, ale určitě to nemá nic společného s orientací na Rusko nebo Čínu,“ je přesvědčen Babiš a připomněl, že kandidát má nejvyšší bezpečností prověrku.

Sociální demokracii nechává volné ruce, jejich výběr respektuje. A rýpl si do ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD), který se nakonec rozhodl nepřevzít resort zahraničí. Podle premiéra bylo jeho vystoupení překvapivé, zároveň pokud je resort „vykuchaný“, jak řekl Zaorálek, tak je to podle Babiše částečně právě Zaorálkova práce.   

„Když chcete být ministr za ČSSD, musíte být vysoký funkcionář. Za ANO to tak není (…) sehnat dobrého ministra je těžké, nerostou na stromech,“ řekl dále k výběru Kulhánka. Na ranní schůzce mu podle svých slov mimo jiné řekl, aby vůbec vakcíny neřešil, že je to kompetence ministerstva zdravotnictví.

Kritizuje postup u školek

Babiš nerozporoval, že měl v jeden moment v plánu odvolat ministra školství Roberta Plagu (za ANO). Zároveň to ale nepotvrdil. S ministrem měl několik sporů, třeba kvůli maturitám a malým dětem. „Vezměte si mateřské školky… nechápu, proč je otevřeli jen pro šestileté děti,“ uvedl nesouhlasně premiér.

Vadí mu také systém vyhlašování novinek. „Je pravda, že ti ministři, když překládají návrhy, tak to nejdřív vědí média, pak opozice… možná by bylo lepší, kdyby se mě nejdříve zeptali,“ říká premiér. S Plagou je nicméně momentálně za dobře. „My jsme si to vyříkali, teďka komunikujeme.“

Co se týče komunistů, kteří přestali tolerovat současnou vládu, předčasné volby by podle Babiše nebyly ideální volbou. „Buďme rádi, že máme stabilní politickou situaci. Podívejme se na Slovensko,“ přidal premiér příklad. „Musíme řešit ty nejdůležitější věci – očkování, rozvolňování, státní rozpočet, plán obnovy… Volby jsou za pár měsíců, myslím, že by to nebylo dobře,“ zdůraznil předseda vlády.

Tloustnutí a rozvolňování

Podle Babiše musí skončit chaos ve vyhlašování opatření, zmínil v tomto kontextu změny v setkávání. „Samozřejmě jsme zase vypadali jako pitomci, ale to už se nemůže stát,“ řekl premiér. „My jsme odhlasovali všechno, co Blatný (exministr zdravotnictví Jan Blatný, pozn. red.) a Plaga navrhli, ale pak jsme se dozvěděli, že s tím MeSES nesouhlasí,“ vysvětlil následně, jak k rozporu došlo. MeSES je skupina odborníků, která vládě pomáhá v boji s pandemií. „Ano, udělala se chyba a napravila,“ uvedl Babiš.

Kdy dojde k dalšímu rozvolňování, nechtěl naznačit. Spíš než duben ale vidí květen. Podotkl, že momentálně je důležitější očkování. „My bychom chtěli, abychom do konce dubna otevřeli kategorii 60 plus,“ sdělil premiér s tím, že do června by podle vládních propočtů mohlo být naočkovaných 5 570 000 občanů.

Nastínil také, že další vstřícné kroky čekají sport, lidé se musí hýbat. Sám přiznal, že kvůli absenci pohybu ztloustl. „Já jsem taky přibral, asi 10 kilo. Mám poslední oblek.“

Sputnik okamžitě pro Česko

V neposlední řadě Babiš potvrdil, že Česko může téměř okamžitě získat 300 tisíc dávek ruské vakcíny Sputnik V. Cestu do Moskvy, kterou kvůli tomu na pondělí avizuje vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), považuje za zbytečnou. „Vakcíny nejsou agenda pana Hamáčka a ta cesta není ideální,“ řekl Babiš s tím, že Česko už konkrétní nabídku má. Sputnikem by se podle premiéra začalo očkovat až ve chvíli, kdy by ji schválila Evropská léková agentura (EMA).

Podívejte se na záznam celého pořadu:

Video  Ptám se, pane premiére: CELÝ ZÁZNAM  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 16. dubna 2021 12:21 )

Proč Bureš říká, ža byli za pitomce. Byl to jen on sám - valký Bureš (nebo Babiš, jak se vlastně jmenuje ten přivandrovalec).

blake ( 16. dubna 2021 08:37 )

marmat,ty jsi za pitomce pořád,věř mi!

marmat ( 15. dubna 2021 23:18 )

soucasny pametnik: Kolik "hodí" takováto hovězina ???

marmat ( 15. dubna 2021 23:17 )

pokrok: Trpíte slavomamem .....???
néééé vtipnej n fakt nejste . A zkoušíte "pikantérie" ?
LÉČIT !!!

marmat ( 15. dubna 2021 23:14 )

pokrok: Nedělejte ze sebe pořád tak zoufalýho komika....
Velmi mizerně zaplacenýho

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa