Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Slušný kluk“ se představil Zemanovi. Kulhánka jmenuje ministrem zahraničí příští týden

Aktualizováno -
15. dubna 2021
14:00
Autor: ČTK - 
15. dubna 2021
08:43

Kandidát na ministra zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD) dnes ráno zhruba 45 minut jednal na úřadu vlády s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Své priority v úřadu chce nejdřív sdělit předsedovi vlády, řekl při příchodu. Po jednání s Babišem se novinářům vyhnul. Odpoledne Kulhánka na zámku v Lánech přijal prezident Miloš Zeman, jak informoval na twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.. Babiš už ve středu Kulhánka označil za „slušného kluka“. Premiér Andrej Babiš v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére řekl, že Kulhánek by mohl nastoupit na ministerstvo příští týden. Hrad to následně potvrdil.

„Jak jsem se vyjadřoval pro média už předtím, nejdříve si chci promluvit s panem premiérem a s panem prezidentem,“ řekl Kulhánek. Náměstek ministra vnitra Kulhánek je druhou volbou vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) na ministra zahraničí, když se v úterý do čela úřadu odmítl vrátit Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Ve funkci ministra má Kulhánek nahradit Tomáše Petříčka (ČSSD), kterého se Hamáček rozhodl odvolat poté, co nad ním minulý týden zvítězil ve volbě stranického předsedy. Zeman odvolal Petříčka v pondělí, od té doby vede ministerstvo dočasně Hamáček.

Kandidáta ministra dnes po obědě s Babišem přijala i hlava státu Miloš Zeman. Prezident přijal Kulhánka po setkání se slovenským premiérem Eduardem Hegerem. Zeman se přitom poprvé ukázal na vozíčku. Následně mluvčí prezdenta Jiří Ovčáček potvrdila informace premiéra o jmenování nového ministra. Stane se tak příští středu odpoledne.

Kulhánek patří k dlouholetým spolupracovníkům špiček sociální demokracie, radil bývalému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a nyní patří k nejbližším spolupracovníkům Hamáčka. Od poloviny července 2018 pracuje jako Hamáčkův náměstek na ministerstvu vnitra, dříve byl jeho parlamentním poradcem, když Hamáček předsedal Sněmovně.

Jako náměstek pracoval také na ministerstvech obrany a zahraničí. Působil i v čínské společnosti CEFC Europe. Kvůli tomu a kvůli nezkušenosti jeho nominaci kritizuje opozice.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 15. dubna 2021 14:21 )

Despota?

wenzel trousil ( 15. dubna 2021 10:50 )

Je to slusny kluk...Proto se s novinarskyma hyenama nebavi...Doufejme ze mu to vydrzi a hyeny at ztoho klidne dostanou psinku.

Zdenek ( 15. dubna 2021 09:20 )

„Je to slušný kluk.“ Babiš nemá problém s nominací Kulhánka....
nooo, uz nam oudruzi predvedli jak TO CHODI ...... viz.
Babiš Vojtěcha na oko chválil - Adam Vojtěch, (…) kterého jsem si kdysi přivedl na ministerstvo financí a v podstatě si ho vychoval,“ mluvil v pondělí před národem o končícím ministrovi způsobem, jakým by možná ani majitel úklidové firmy nepopisoval žádnou ze svých pomocných sil.

Babiš Vojtěcha na oko chválil. Není podstatné, že Vojtěch vyzdvihovanou poctivost a pracovitost plně zasvětil Andreji Babišovi, čímž popřel podstatu a předem promrhal jakýkoli možný přínos těchto vlastností. Větší škodu napáchal sám jeho šéf, když spolu s Adamem Vojtěchem opět o něco degradoval i samotný ministerský post.

Do logiky Babišova uvažování a stylu vládnutí tato marginalizace funkce ministra dokonale zapadá. Ukazuje, že ministr v Babišových očích není ničím jiným než absolutně poslušným vykonavatelem vůle šéfa strany jednoho muže.......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa