Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Komentář: Hamáček vyhrál a zkolaboval. Zkolabuje a prohraje ČSSD?

Autor: Petr Holec - 
15. dubna 2021
05:20

ČSSD si stěžovala, že je ve vládě neviditelná. Teď je možná viditelná až moc. Během posledních pár dní si stihla zvolit staronového šéfa Jana Hamáčka, odvolat svého ministra zahraničí Tomáše Petříčka, způsobit vzpouru vlastního ministra kultury Luboše Zaorálka a zesměšnit jeho navrženého nástupce Jana Birkeho. Načež Hamáček ze všeho zkolaboval, když mu prý „vyletěl tlak“. To je jistě premiéra.

Začněme sjezdem. Jasně ho vyhrál Hamáček, když porazil ministra zahraničí Tomáše Petříčka; ten chtěl ČSSD do voleb spojit se Zelenými a udělat z ní progresivní městskou levici západního střihu, zatímco Hamáček chce stranu stočit k jejím levicovým kořenům. Česká realita i průzkumy dávají za pravdu Hamáčkovi: i zbytky voličů ČSSD jsou hlavně důchodci a starší lidé z malých měst a obcí, které úplně netrápí blahobyt. Spíš než elektrokoloběžky a Gretu proto sledují hypermarketové slevy.

Hamáček řekl, že nebude dělat politiku pro redakci Respektu, který by chtěl ČSSD podle svých pražských „pokrokových“ představ. A záhy to i potvrdil, když Petříčka odvolal. Logicky: ČSSD hrozí vypadnutí ze sněmovny a na případnou záchranu jí zbývá pár měsíců, takže nemůže mluvit dvěma opačnými hlasy. Navíc Petříček určitě není žádný magnet na voliče: coby lídr její kandidátky vyvedl ČSSD v posledních místních volbách z radnice Prahy 7. Chtít vést stranu do kritických sněmovních voleb od něj proto vždycky byla troufalost.

Video  Epicentrum - Tomáš Petříček  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jenže tím Hamáčková vítězná jízda skončila a ČSSD se znovu začala rozkládat před očima. Jako náhradu za Petříčka totiž Hamáček navhrnul ministra kultury a exministra zahraničí ČSSD Lubomíra Zaorálka, aniž by to s ním ale předtím domluvil. Zaorálek proto lidem dopřál další svou typicky plamennou tiskovku, kde se Hamáčkovi vzepřel. To poslanec a náchodský starosta ČSSD Jan Birke, jehož chtěl Hamáček poslat za Zaorálka na kulturu, už se naopak začal na ministrování čile připravovat, když ze sebe udělal „krizového manažera“. Pravda, moc to k němu nešlo.

Výsledek? Zaorálek zůstává ministrem kultury, zatímco kulturou méně políbeného Birkeho během jediného dne zesměšnila opozice i média. A novým ministrem zahraničí má být Jakub Kulhánek, Hamáčkův náměstek na vnitru a někdejší konzultant čínské společnosti CEFC Europe. Hamáček se celou dobu snažil popřít spekulace opozice i médií, že Petříčka mění na žádost prezidenta Miloše Zemana, jenž mezitím začal pět nečekaně přátelské ódy na Birkeho. S Kulhánkem ale opozici i médiím nabil, i kdyby neměly pravdu.

Sám Hamáček nakonec krátce zkolaboval, což nikdy nebývá nejlepší start do předsednické funkce. A navíc i do záchranné mise, jíž straně slíbil. Ministerskou fraškou totiž jen pokračuje stará dobrá tradice, kdy si ČSSD slíbí, že od teď už bude mluvit jedním hlasem, načež se znovu rozhádá. To trvá už přes deset let a kdysi třicetiprocentní stranu to přivedlo až na práh volitelnosti. Byť je pravda, že jedním hlasem teď chvíli mluvili aspoň Zaorálek s Birkem: oba chtěli být ministrem kultury.   

Hamáček po svém zvolení slíbil i to, že do voleb nebude spát. Zaprvé: neměl by to radši dělat, jestli nehce volby sledovat z nemocnice. A zadruhé: ani jeho nespavost už nemusí ČSSD spasit.     

Video  TK ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) a jeho reakce na nabídku postavit se do čela ministerstva zahraničí  - abl
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi