Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Překvapení s otevřením obchodů? Smejkal: Blatný se mi omluvil. A zmínil klíčovou věc u škol

Autor: Dagmar Machotová - 
7. dubna 2021
16:53

Podle epidemiologa a vedoucího odborné skupiny MeSES Petra Smejkala je Česko na dobré cestě ven z pandemie. Otevření části obchodů s jeho skupinou sice nikdo nekonzultoval, ale daleko důležitější je podle něj schválený systém rotací ve školách. Pokud by epidemie začala opět sílit, další fázi rozvolnění nepustí. Očkování podle něj běží dobře a do léta by v Česku mohlo mít první dávku vakcíny víc než polovina obyvatel. 

Vláda v úterý rozhodla, že rozvolní víc, než jste podle svého vyjádření čekal. Co si myslíte, že se stane v horizontu dvou týdnů? 

Ono toho není zase tolik, my se nad tím zamyslíme. Nás spíš zaskočilo, že jsme to nevěděli. Ale pan ministr Blatný mi už psal, že se omlouvá, že nám to neřekli. Ale třeba to nebude taková zátěž, uvidíme. Důležité je, že prošly ty rotace ve školách.

Pan ministr Hamáček několikrát opakoval, že k nějaké formě rozvolnění dojde až poté, co čísla hospitalizovaných klesnou na tři tisíce. Teď vidíme, že se to děje při bezmála šesti tisících. Jak to působí?

My jsme dlouhodobě tohle číslo nezdůrazňovali, protože podstatně důležitější je hodnota sedmidenní incidence. Ty hospitalizace jsou teď delší, v nemocnicích končí mladší lidé a zotavení trvá déle. Počet hospitalizovaných bude klesat pomaleji, to je fakt. Jde o to, aby nám nepřibývaly nové případy, to musíme hlídat tou incidencí. Naše mantra je 100 na 100 tis. za 7 dní. Uvidíme, kam se dostaneme do toho 12. dubna, teď pořád jedeme v módu nouzového stavu, ale ten nám tuhle neděli končí.

Video  Epidemiolog Smejkal o Velikonocích v Česku, vzkazu pro chataře i novém postu  - Blesk
Video se připravuje ...

Jaký bude další postup u škol, kdyby čísla nakažených začala stoupat?

Příští pondělí se pustí první fáze škol v okresech, kde je R číslo menší než jedna. Když uvidíme, že čísla začnou stoupat, tak se další fáze prostě nepustí. Tohle se dá ohlídat.

Nemůže se nám stát to, co se stalo v Německu? Tam taky otevřeli školy a rozvolnili nějaké služby a dneska mají více než dvojnásobnou incidenci.

Musíme to sledovat. Okolní státy do svých opatření podle mě započítávají jistý stupeň promořenosti a očkování, ale tyhle modely nechám na našich matematicích. My teď hlavně nesmíme uspěchat ty školy. I když si to málokdo uvědomuje, tak ty jsou opravdu rizikové. V pondělí jsme je konzultovali s Izraelci a oni nám jasně řekli, že co se týče škol, je důležité nespěchat. Jsem rád, že se povedlo prosadit tu rotaci, protože ta je strašně důležitá.

Když to shrneme, od pondělí se otevřou částečně školy, některé obchody, zoologické zahrady a farmářské trhy. Není to moc?

No a ještě se nám zvedne mobilita, protože končí nouzový stav. Uvidíme, co udělají ty obchody, o kterých jsme nevěděli. Každá maličkost ovlivní vývoj pandemie.

Budete navrhovat nějaký brzdný mechanismus?

Uvidíme, jak se to vyvine, to teď opravdu neumím říct. My se musíme poradit k těm obchodům, protože o nich jsme fakt nevěděli. Dostali jsme k připomínkám zoologické zahrady, kde nevidíme problém. Je to venkovní prostor bez konzumace. Potom farmářské trhy, ty taky nejsou problém. Teda pokud to nebude standard Pražské náplavky. Za nás je tohle strop a říkal jsem, že prosím už žádná další překvapení.

Premiér Andrej Babiš (ANO) říkal, že v dubnu se bude očkovat sto tisíc denně, kdy se na tohle číslo dostaneme?

To uvidíme. Myslím, že není problém v dodávkách Pfizeru a Moderny, ty chodí. Jediný problém je AstraZeneca, protože kromě těch výpadků dodávek to taky schytává v médiích a lidi se jí prostě bojí nechat očkovat. Naše hlavní vakcína je ale pořád PfizerBioNtech a ta chodí spolehlivě. Navíc nám teď něco pošle i Maďarsko. Nevím, jestli to bude sto tisíc denně, ale nebude to o moc méně.

Kdy podle vás budeme mít proočkováno natolik, abychom získali kolektivní imunitu?

Já si myslím, a nejsem v tomhle odhadu osamocen, že do konce června bude mít 58 procent obyvatel aspoň jednu dávku. Když k tomu připočteme ty, co ten virus prodělali, tak to bude celkem slušné číslo. Já si myslím, že očkování nám jede dobře, problém vidím spíš v tomhle hurá rozvolnění. Ale zůstávám optimistou.

ceslo ( 7. dubna 2021 18:59 )

Lhář Babiš , zase pokazí co se dá

kedris ( 7. dubna 2021 18:13 )

Vážený pane ministře,

Váš úřad uvažuje ve spolupráci s MŠMT o návratu žáků do škol po Velikonočních svátcích. Nástup žáků do škol má být podmíněn pravidelným testováním žáků i pracovníků ve školství. Podle oficiálních zdrojů se má jednat o testování tzv. antigenními testy, školské odbory však ústy Františka Dobšíka požadují dokonce PCR testy pro žáky.

V souladu se zákonem č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím ve znění pozdějších předpisů Vás tedy žádám o poskytnutí:

Informace o tom, jaký druh testovacích tyčinek má být používán k testování dětí a mládeže ve školách.
Informace o tom, zda testovací tyčinky zjišťují přímo SARS-COV-2, nebo koronaviry obecně.
Certifikát kvality testovacích tyčinek.
Informace o výrobci testovacích tyčinek.
Licenci výrobce testovacích tyčinek.
Výpis ze státního rejstříku výrobní firmy či společnosti, která testovací tyčinky vyrobila.
Dokumenty schválení a akreditace společnosti, která schvalování prováděla.
Platné firemní licence:
• osvědčení o zkoušce testovaných tyčinek
• nežádoucí účinky testovacích tyčinek
• platnou pojistku firmy pro případ negativních následků, která testovací tyčinky vyráběla a výše případného odškodnění
Informaci o tom, kolik roků byly dělány zkoušky testovacích tyčinek a s jakým výsledkem. Jaké měly testované osoby reakce a vedlejší účinky.
Povolení od Státního ústavu pro kontrolu léčiv, kterým je umožněno testování obyvatelstva ČR těmito testovacími tyčinkami.
Jedné vzorové testovací tyčinky, kterou odešlu do laboratoře na zkoušku.
Poskytnuté informace mi prosím zašlete písemně na výše uvedenou doručovací adresu, a to v zákonné lhůtě do 15 dnů ode dne doručení tohoto dopisu.

Covid_19 ( 7. dubna 2021 17:01 )

pozvali si odborníky, ale zase si to vláda dělá podle sebe a navíc Babiš chtěl plně otevřít školy, to je neskutečný packal. Izrael má nějaké zkušenosti a náš premiér je přece najlepší, on to bude řídit po svém, přece Izraeli dokáže, že to on umí lépe

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa