Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Kódy jsou nesmyslné, očkovat můžeme my,“ cupuje lékařka systém pro chronicky nemocné

Autor: Nikola Forejtová - 
25. března 2021
05:30

V České republice se rozjela další část očkovací strategie. Kódy dodají chronicky nemocným pacientům specialisté z oborů, jako je onkologie nebo třeba hematologie. Kód umožní pacientovi mladšímu 80 let registraci k očkování. Doteď měli chronici tuto možnost pouze přes praktiky. Jak ale zmiňuje lékařka Jana Uhrová pro Blesk Zprávy, je to pro řadu pacientů jen přítěží. Na očkování totiž chtějí ke svému praktikovi. Ti ale nemají vakcíny, které míří ve většině do velkých očkovacích center.

Od středy je možné se jakožto chronicky nemocný pacient registrovat do fronty na očkování pomocí speciálního kódu. Ten vypíše pacientovi jeho ambulantní lékař nebo specialista, například onkolog, kardiolog nebo hematolog. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) jde o zefektivnění očkování u chronicky nemocných pacientů, kteří do tohoto dne mohli vakcínu dostat jen z rukou praktického lékaře.

A jelikož praktičtí lékaři mohou často narážet na to, že nemají dostatek vakcín, mohou svému pacientovi doporučit, aby se obrátil na specialistu, který mu kód vydá. Např. lékař Ivo Procházka z jižní Moravy přímo doporučil svým chronickým pacientům tento postup, jelikož kvůli nedostatku vakcín ještě ani nestihl naočkovat lidi starší 80 let, jak zaznělo v České televizi.

Ne všichni lékaři ale sdílí „radost“ z kódů, stejně tak i samotní pacienti, jak pro Blesk Zprávy podotýká praktička Jana Uhrová ze Sdružení praktických lékařů.

Uhrová: Přišli s nesmyslem, my jsme připraveni od ledna

Uhrové se příliš nezamlouvá fakt, že si pacienti musí nejdříve zajistit svůj kód a následně cestovat do očkovacího centra, které si při registraci vyberou. Podle ní je totiž řada pacientů méně mobilních, obávají se cestovat a navíc jsou mnohdy zmateni tím, jak systém funguje.

„Vymysleli si, že pacient musí shánět kód, pak se musí přihlásit a někam cestovat. To je neuvěřitelné, nesmyslné. A ty důvody jsou trošku obtížně pochopitelné. Nevím, zdali je za tím nějaká politická dohoda, nebo to žene představa, že tu budeme mít najednou milion vakcín a u praktiků se to nebude stíhat,“ komentuje pro Blesk Zprávy Uhrová s poznámkou, že očkovat na chřipku stíhají praktici každoročně.

A seznam pacientů vhodných na očkování proti chřipce se poměrně shoduje se seznamem pro očkování proti covidu-19.

„Máme přesnou diagnózu a můžeme aplikovat všechny typy vakcín“

Podle Uhrové by mohlo problém lehce vyřešit to, že by se praktikům dodalo dostatek vakcín. „Mohlo to fungovat i bez kódů. Diagnózy i další potřebné údaje o zdravotním stavu pacienta (výsledky vyšetření, zprávy specialistů, léky, alergie) máme přece zaznamenány ve zdravotní dokumentaci, kterou lze kdykoli zkontrolovat. Počítali jsme s tím, že budeme očkovat, a počítali s tím i naši pacienti. Máme vše nachystané, máme nakoupený materiál. Teď budeme pozorovat, jak lidé chodí do očkovacích center, která byla mnohdy vybudována i na místech, kde je jen 2 tisíce obyvatel. Praktičtí lékaři by ty starší a nemocné proočkovali rychle sami,“ dodává.

Blesk Zprávy mají k dispozici i anonymizované reakce pacientů na průběh očkování. V řadě dopisů je znát úzkost, zoufalství i zmatení. „Jsem na vozíku, poraďte mi, co mám dělat, už nevím, kam se obrátit,“ křičí na nás z mnoha zpráv.

Video  Očkování AstraZenecou se obnoví, je přesvědčený vakcinolog. Kdo by měl ale s očkováním počkat?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

K získání kódu je nyní zapotřebí vyčkat na „povel“ svého specialisty. „V současné chvíli, resp. v prvních dnech fungování nového systému prosíme pacienty především o trpělivost, aby měli i lékaři prostor zvolit vhodný způsob, jak začnou kódy poskytovat,“ komentuje pro Blesk Zprávy rozjezd kódů mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Peterová dodává, že specialisté byli požádáni, aby způsob poskytování kódů zveřejnili na svých stránkách.

S kódem se následně můžete zaregistrovat do centrálního systému, kde si vyberete očkovací centrum. Nutno zdůraznit, že platnost kódu je jen do 30. dubna. „Při registraci pacient zvolí, že je osobou s chronickým onemocněním. Na očkovacím místě pak předloží lékařskou zprávu, která potvrzuje jeho zdravotní stav odůvodňující přednostní očkování. Rovněž budou probíhat kontroly nakládání s kódy,“ dodává k tomu mluvčí zdravotnictví.

Co se týče registrace, praktici mají v tomto další výhodu. Pacienta mohou na seznam zapsat sami. „Což je samozřejmě jednoduché. Diagnózu zná, nepotřebuje ji tedy zjišťovat přes centrální registr žádnými kódy, uvést je do statistiky (ISIN) samozřejmě problém není,“ komentuje pro Blesk Zprávy Uhrová s poznámkou, že shánění kódů a zpráv pro centrální registraci je pro mnohé pacienty zbytečnou komplikací.

Expertka podotýká, že se navíc může v ordinacích očkovat třemi typy vakcín, tedy Modernou, AstraZenecou i tou od firmy Pfizer/BioNTech. „Čili není problém s pacienty, není problém se s nimi domluvit a vše kolem očkování jim vysvětlit. Není problém ani s materiálem a očkováním. Jen nám nedováží vakcíny,“ míní.

Na cestě do Česka je nyní 2 207 030 dávek vakcín proti nemoci covid-19, dorazí do konce dubna. Podle nejnovějších informací ale bude chybět vakcína od firmy Johnson & Johnson. Co se týče dalších reálií k očkování chronických pacientů, kompletní seznam prioritních pacientů naleznete zde. A níže přikládáme i tabulku.

Kdo má přednost na očkování: Rozhodne tabulka diagnóz a chronických nemocí. Kdo má přednost na očkování: Rozhodne tabulka diagnóz a chronických nemocí. | Infografika Blesku

rubina ( 25. března 2021 10:33 )

Nedomyslelo...máte pravdu Jaronovaku. A hlavně když je vakcín málo, kvůli EU. Proto stanovena přesná kritéria, kdo je dostane a kdo ne...a pro aspoň nějakou kontrolu, nemůžou je hodin do každé ambulance. Ano, když jich bude dostatek, uvidíte p. Mudr. že je dostanete.

Jaronovaku ( 25. března 2021 08:54 )

Uhrová to možná pro své pacienty myslí dobře. No ale co ti ostatní co mají doktora který neočkuje? Děvče to úplně nedomyslelo.

naidka ( 25. března 2021 08:18 )

Proč dělat něco jednoduše, když to jde i složitě.

dejavu26 ( 25. března 2021 07:17 )

Doktorka Uhrová má naprostou pravdu!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa