Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Převoz těl na severu Moravy: Mějme úctu k mrtvým, říká hejtman. Obavy budí nemocnice

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
9. ledna 2021
09:22
Autor: simao - 
9. ledna 2021
05:01

Je to něco, co jsme vídali loni na jaře v televizi při zmínkách o koronaviru v Itálii a dalších zemích. Nestíhající krematoria a převozy těl se staly i českou realitou, s náporem mrtvých se potýkají v Ostravě. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) však upozorňuje, že převozy těl nejsou tak výjimečné, jak by se mohlo zdát. A hejtman Ivo Vondrák (ANO) i s úctou k pozůstalým i ohroženým seniorům reaguje na zprávy o krizi v Moravskoslezském kraji.

„Situace v Moravskoslezském kraji je komplikovaná už delší dobu, na místě jsou mrazící zařízení nasazena už nějakou dobu, protože ta kapacita dlouhodobě nestíhá. Teď by měl být proveden jeden převoz asi 50 těl do Hustopečí, které nabízí volnou kapacitu. A takto budeme postupovat i v dalších případech. Cílem je samozřejmě na minimum zkrátit případné prodlevy nebo uložení těch těl v těch mrazících zařízeních tak, jak jsou teď na severní Moravě,“ říkal ve středu vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) k dění na severní Moravě.

Štáb doporučil uvolnění opatření pro krematoria

Ostravské krematorium se ocitlo pod přívalem mrtvých - a i když další kraje hlásí také vyšší kapacity, situace v Moravskoslezském kraji se ukázala být jako nejkritičtější.

V pátek krizový štáb doporučil, aby ministerstvo pro místní rozvoj, pod které pohřebnictví spadá, připravilo na pondělní vládu sérii opatření, která by měla předejít v krematoriích stejným problémům, jaké řeší Ostrava. Jde např. o zákaz převozu těl ke kremacím ze zahraničí či uvolnění emisních limitů krematoriím.

Vondrák: Mějme úctu k mrtvým i pozůstalým

Hejtman Ivo Vondrák (ANO) o napjaté situaci informoval nejprve po jednání krajského krizového štábu 4. ledna.

„Dohodli jsme se na tom, že řekneme jednu velmi smutnou informaci, že se to skutečně projevuje i v krematoriu Ostrava, kdy prostě nejsme schopni zpopelnit všechny zemřelé. Apelujeme na to, aby se ti lidé nějakým způsobem přerozdělili,“ říkal tehdy.

„Bohužel to je smutná zpráva, ale mám ten dojem, že by to lidé už také měli slyšet, aby věci nezlehčovali. Já to někdy sleduju na svém profilu facebookovém i twitterovém, že spousta lidí si neuvědomuje, jakému velkému nebezpečí tady čelím,“ podotkl hejtman.

Pro Blesk Zprávy nyní uvedl, že situaci kolem převozu mrtvých nechce s ohledem na pozůstalé, ale také nemocné seniory dál příliš komentovat. Je však rád, že na úrodnou půdu padla jeho žádost na Ústřední krizový štáb, který se problematikou krematorií začal zabývat centrálně.

„Považovali jsme za důležité to zveřejnit, je třeba to vyřešit především. Nechci ale tohle téma dál mediálně živit, je to téma, které je smutné, citlivé. My jsme splnili to, co jsme chtěli. Ústřední krizový štáb našel cestu, jak to vyřešit přes nějaké, řekněme, centrální plánování kapacit. Mně to skutečně z pohledu zesnulých a také starých spoluobčanů, kteří jsou potenciálně ohroženi, nepřipadá etické toto dál opakovat,“ uvedl Vondrák, který vyzývá k úctě k zesnulým i pozůstalým.

Rážová: Musí se to řešit výpomocí

Potíže v Moravskoslezském kraji rezonovaly i páteční tiskovkou ministerstva zdravotnictví.

„Pokud my máme informace z Ministerstva pro místní rozvoj, tak kapacita krematorií v ČR je celkově dostatečná, ale bohužel jsou kraje, konkrétně jeden kraj, který má velký počet obyvatel, tak má pouze jedno krematorium,“ uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová. „Je to normální i při výskytu jiných onemocnění, že si krematoria navzájem vypomáhají. Ta situace samozřejmě tam je kritická, ale bývá kritická v Moravskoslezském kraji i při výskytu jiných onemocnění. Musí se to řešit prostě výpomocí,“ podotkla.

Převozy těl tak nejsou nic výjimečného, upozorňuje ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). „I v dobách, které nejsou tak složité jako nyní, má každý kraj jinou síť těchto služeb a i za normálních okolností dochází k převozu těl mezi jednotlivými ústavy. Samozřejmě když je situace horší, může se tento požadavek objevovat častěji,“ poznamenal Blatný.

Video  Blatný o převozu těl mezi ústavy. Rážová: V Moravskoslezském kraji je situace kritická  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Kraj trápí přetížení nemocnic

Česko nyní trápí narůstající počet nemocných, kteří jsou hospitalizovaní v nemocnicích, je jich již přes 7700 a hrozí, že ještě v lednu to bude 12 tisíc. Přes 1100 lidí je na JIP, cca 570 jsou pak mimořádně těžké případy, kdy pacienti potřebují nejintenzivnější péči s vysoce intenzivní podporou dýchání.

„Nejhorší kraj z hlediska počtu pacientů je Moravskoslezský, kde ta situace je skutečně velmi riziková a kde ta hranice kapacit se blíží svým možnostem  a svým limitům,“ potvrdil v pátek náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý.

Žádají o pomoc armádu, budou třeba studenti

„Samozřejmě čekáme na to, že se to v určitý okamžik zastaví, jakási naděje na to je. Je to nicméně téma, které je dnes dle mého názoru číslo 1. Musíme to mít pod kontrolou, protože ta kapacita zdravotnictví a jak bude schopna přijímat další pacienty, je strašně důležitá,“ řekl Blesk Zprávám hejtman Vondrák.

„Sledujeme i počty nemocných zdravotníků, ale v nejbližších týdnech se neobejdeme bez pomoci armády. Požádali jsme opět armádu o další lidi, abychom měli celkem, pokud vše bude splněno, v našich nemocnicích 135 lidí, kteří by dokázali vyřešit problém nemocných či zdravotníků v karanténě. Budeme muset povolat opět do služby studenty. Bez toho nebude možné, abychom zachránili nemocnice a zdravotníky,“ doplnil Vondrák k napjaté situaci v kraji.

Očkování v domovech seniorů

Problémem v Moravskoslezském kraji, potažmo v celém Česku je nárůst nakažených seniorů. Světlem na konci tunelu se během stávajících nemalých problémů naopak stalo očkování proti covid-19, které probíhá i na severu Moravy.

„V daný okamžik je to bez větších problémů. Konec prosince a začátek ledna šel do zdravotnických zařízení, do té první linie. V nové várce chceme očkovat i domovy seniorů, abychom skutečně zachytili tu část nejvíce ohroženou i ty, kteří se o ně starají. Prvních 500 dávek půjde tam,“ uvedl Vondrák.

Kdy se dostane na širší veřejnost?

Ministerstvo zdravotnictví chce 15. ledna spustit rezervační portál pro lidi 80+, od 1. února pak pro další zájemce o očkování, které je nadále nepovinné. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) tento týden uvedl, že na mladé, zdravé lidi se dostane v očkování někdy na přelomu jara a léta, možná v létě. Vondrák však doufá, že i s příchodem nových vakcín by to mohlo být nakonec dříve.

„Ono to možná nebude až tak dramatické, já myslím, že se to spustí pro širší veřejnost mnohem dříve. Proočkování může proběhnout, pokud bude vakcína, i rychleji, než si myslíme. Máme plán, že bychom v polovině března měli proočkované všechny profesní a sociální skupiny, souběžně s tím může nabíhat očkování veřejnosti. Závisí to pořád ale na tom, kolik dostaneme dávek a jakých vakcín,“ upozorňuje Vondrák.

Zatímco na jihu Čech hejtman Martin Kuba (ODS) představil strategii velkých očkovacích center, Vondrák říká, že na severu Moravy pracují v podstatě se 6 kategoriemi očkovacích center - jde o nemocnice, které již očkují, a domovy pro seniory, dále pak chtějí vytvořit jedno vysokovýkonné očkovací centrum v Ostravě, využívat chtějí i nabídky obcí s rozšířenou působností, které jsou připraveny pomoci s prostory.

„Pokusíme se co nejvíce dostat mimo velká centra, aby to mohlo být skutečně zajištěno i v menších obcích. Jinak se nám hlásí celá řada zdravotnických zařízení, jako jsou polikliniky, lékařská fakulta Ostravské univerzity. Pátou skupinou a to bude velká pomoc, bez které se neobejdeme, je pomoc praktiků a ambulantních specialistů. Sázíme pak i na využití velkých zaměstnavatelů, kteří u nás již dnes využívají služeb u testování. Předpokládáme, že to od testování překlopíme k očkování,“ dodává hejtman.

Video  Hamáček o problému s mrtvými během koronakrize: Situace na severu Moravy je kritická, 50 těl se převeze do Hustopečí  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

strejda777 ( 9. ledna 2021 15:33 )

No možná, jestli se trkic nechá očkovat, tak ho pustí .......ale je to srabík, silný je jen na NTB.

jajas ( 9. ledna 2021 15:31 )

Tvl. kde žiješ? Dyť jsi úplně mimo! Tady se co tři týdny mění situace a ty už dneska víš, že si zaletíš do Španělska? No ty máš fakt dost.......

jajas ( 9. ledna 2021 13:28 )

Tvl. ty si myslíš, že když bude Česko nejvíce zamořené covidem, že je pustí Evropa k sobě? A bude úplně fuk, jestli jsi ostravák nebo ne. Ti v Evropě nás budou určitě s radostí vítat, blbe....

strejda777 ( 9. ledna 2021 12:05 )

Tak už leť!

cepp ( 9. ledna 2021 11:33 )

V létě bylo v krematoriích celkem volno, ale kdo se stačil zaregistrovat na zimu má vyhráno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa