Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chaos v zákazu setkávání: Utrhnou se Češi ze řetězu? Arenberger přitvrdil, policie řeší jen akce

Autor: T. Belica, L. Ješátková, sova - 
15. dubna 2021
05:00

Že vám nové vládní nařízení, podle nějž se smí na veřejnosti setkávat či sportovat jen ve dvou, udělalo čáru přes rozpočet? Policie teď přišla s tím, že bude potírat jen ty akce, za kterými stojí konkrétní organizátor. V praxi to znamená: Shlukování povoleno!

Stýkat se ve více než dvou lidech? Byť to opatření ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (62, za ANO) zapovídá, pohled policie je jiný.

„V otázce shlukování osob na veřejnosti i v soukromí má policie jasno. Mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví váže omezení pouze k ,hromadným akcím‘. Pohyb osob ,na ulici‘, náhodná a neorganizovaná setkání nelze tímto opatřením pokrýt,“ uvedla policie v úterý večer na twitteru. Znamená to tedy, že pokud se lidé pustí do aktivit, které Arenberger zakazuje, policisté to vůbec řešit nebudou? Situace je o něco složitější.

Zapřít organizátora

Podle policejní mluvčí Kateřiny Rendlové stanovisko policie neznamená, že by na dodržování opatření rezignovala. „My za akci považujeme to, co někdo zorganizoval, svolal, uspořádal. Nelze za akci považovat neorganizované shlukování lidí, ať už jsou to jednotky, desítky, nebo dokonce stovky, tak jak se tradičně děje na náplavce nebo v Riegrových sadech,“ sdělila Rendlová Blesku a dodala: „Pokud má být takové setkání lidí postižitelné, je na policii, aby prokázala, že jde o organizovanou akci, tedy není povinností občana dokazovat, že nic neorganizoval.“

Jinými slovy, pokud se člověk sám nepřizná, že oslavu nebo shromáždění zorganizoval, měl by vyváznout.

Čekání na soud

Policie se přitom opírá o právní analýzu ministerstva vnitra. „Rozhodně není možné toto ustanovení vykládat tak, že se nemohu na veřejnosti, natož v soukromí, setkat s jinými osobami v počtu vyšším než dva mimo moji domácnost, případně že si k sobě domů nemohu pozvat jiné osoby ve vyšším počtu než dva,“ stojí v ní.

Podle oslovených právníků policisté svým sdělením jen přispěli ke všeobecnému zmatku. S tím začal už nový ministr Arenberger. Ten totiž napřed zrušil opatření svého předchůdce Jana Blatného (51), podle nějž se od pondělka mohlo sejít k oslavě či ke sportu dokonce až 20 lidí.

Arenberger následně na vládě prosadil povolené počty na dvě osoby venku a dvě uvnitř. Prý mu to pandemický zákon umožnil. Zároveň ale ministr připustil, že mu jeho zákrok mohou soudy rozcupovat. „Nejspíš to dopadne v náš neprospěch, jak už jsme zvyklí,“ dodal. Na dotazy Blesku - čemu tedy mají teď Češi věřit - ani ministr, ani jeho mluvčí do uzávěrky tohoto čísla nereagovali.

Pozor, pokuty jsou drastické

Podle pandemického zákona zjištěné přestupky postupují policisté a strážníci příslušným hygienickým stanicím. Právnické nebo podnikající fyzické osoby mohou za porušení zákona dostat až třímilionovou pokutu. Například pokud otevřou obchod či restauraci navzdory zákazu. Ta se může zvýšit o další milion, pokud přestupek zopakují.

Fyzickým osobám pak hrozí až milionová pokuta. Typickým přestupkem je nenošení roušek, kde zákon umožňuje napařit až 30 tisíc korun pokuty ve správním řízení. Na místě od strážníka či policisty je pokuta až deset tisíc, s tím však musí pachatel souhlasit.

Nalévat se smí, ale…

S nouzovým stavem skončil zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti. Točené se tak může konzumovat hned poté, co jej zákazník dostane přes okénko. Ani to ale restauratérům velkou radost nedělá.

„Je pravda, že alkohol vypadl. My se však domníváme, že by bylo lepší otevřít zahrádky, kde by za určitých pravidel mohli být hosté, případná odpovědnost by šla za provozovatelem, než aby se lidé shlukovali u okének v parcích,“ řekl Blesku Václav Stárek z Asociace hotelů a restaurací. A tomu teď podle nového policejního pohledu nic nebrání. Jde totiž o „náhodné setkání“…

Policista: Je to o důvěře

Ulehčila si svým výkladem policie práci? Šéf policejních odborů NOS PČR Tomáš Machovič připouští, že není v kapacitách policie, aby řešila každou skupinku osob na ulici.

„Určitě se ale nestane, že když uvidí policista někde 15 nebo 20 lidí, že nic neudělá. Policie vnímá, že lidé už jsou unavení, takže tímto jim dává důvěru, že budou i opatření dodržovat. Asi víte, co se stalo v Londýně, jak se zaplnily hospody po uvolnění opatření,“ řekl Machovič Blesku. Typickým příkladem, kdy je porušení zákona zřejmé, jsou podle něj například různé poutě či koncerty.

Jak to bude v praxi?

Čím se můžeme dostat do problémů? „Pokud se lidé domluví, je to tedy vyhodnoceno jako akce, tak je to problém. Pokud se tedy třeba lidé po sociálních sítích domluví, že se sejdou v parku, tak tam už je to problematické. To pandemický zákon pokrývá. Samozřejmě se ti lidé mohou potkat náhodou. Pokud by se prokázalo, že se lidé domluvili a svolali, tak už se jedná přinejmenším o přestupek,“ popsal Blesku advokát Jan Černý.

Podle policejní mluvčí Kateřiny Rendlové posouzení, zda na místě dochází k přestupku, je vždy na hlídce. „Mají pochopitelně právo všechny skutečnosti ověřit, mohou požádat kohokoliv o prokázání totožnosti, o podání vysvětlení - a každý je povinen takové výzvě vyhovět. A pokud policista na místě vyhodnotí, že dochází k porušování, věc řádně zadokumentuje a odešle příslušnému správnímu orgánu k vyřešení,“ dodala Rendlová.

Dohlížet budou policisté dál na nošení roušek a respirátorů, ale také na to, zda nejsou otevřeny provozovny, které mají mít zavřeno.

Jak to vidí právníci?

Podle advokátky Dagmar Raupachové chyba nastala už při vzniku pandemického zákona, v němž je setkávání vázáno právě na slovo „hromadné akce“. I tak je ale vyjádření policie podle Raupachové nešťastné, svou analýzu měla zveřejnit mnohem dříve, lidé si tak prý teď sami budou vybírat, co budou dodržovat. A nejen lidé.

„Tím se můžeme dostat do situace, kdy i další orgány, počínaje hygienou, si budou dělat vlastní právní analýzy. A tím se můžeme dostat do opravdové právní džungle,“ řekla Blesku. Také podle advokáta Jana Černého si už teď pandemický zákon - právě kvůli vzniklému chaosu - říká o novelizaci.

Video  Na pražské náplavce se ve středu 31. března opět sešly stovky lidí. Na místo dorazila policie, která je upozorňovala na porušování protiepidemických opatření.  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa