Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babišův spor o spolupráci s StB: Nalezená karta agenta Bureše jako nový důkaz?

Aktualizováno -
9. dubna 2021
11:40
Autor: ČTK, simao - 
9. dubna 2021
08:41

Premiér Andrej Babiš (ANO) nepopírá, že byl za minulého režimu v KSČ, vytrvale však tvrdí, že nikdy s StB nespolupracoval. Podle Seznam Zpráv se však nyní našla karta agenta Bureše, která mj. obsahuje datum Babišova narození - 2. 9. 1954. Podle karty byl agent Bureš „naverbován“ 11. 11. 1982. Slovenský archiv Ústav paměti národa již dal soudu nově nalezenou kartu agenta, píše web. Babiš spolupráci opět popřel.  

Andrej Babiš nezastírá, že byl před listopadem 1989 členem komunistické strany. Podle dokumentů slovenského Ústavu paměti národa (ÚPN) se v roce 1980 stal důvěrníkem Státní bezpečnosti (StB) a o dva roky později ho komunistická tajná policie získala ke spolupráci jako agenta s krycím jménem Bureš.

Babiš vědomou spolupráci s StB vždy popíral a v roce 2012 podal na ÚPN žalobu.

„ÚPN má za to, že prostřednictvím 13 spisů a svazků dostatečně prokázal věcné a chronologické souvislosti dokumentující vědomou utajenou spolupráci (Babiše) s StB,“ uvedl již dříve ředitel sekretariátu šéfa správní rady ÚPN Jerguš Sivoš.

Agentem od vinárny U Obuvníka?

Nyní Seznam Zprávy uveřejnily statistickou kartu spolupracovníka StB Bureše s „údaji o Andreji Babišovi“. Zahrnují evidenční číslo 25085, bratislavské bydliště ve Fosterově ulici, Babišovo datum narození 2. 9. 1954, ekonomické VŠ vzdělání, znalosti francouzštiny, němčiny a ruštiny, příslušnost v KSČ, zahraniční obchod v kolonce „StB problematika“, ale i datum získání 11. 11. 1982. A to na základě „dobrovolnosti“.

Právě tehdy přitom mělo dojít k údajné schůzce Júlia Šumana s Babišem v bratislavské vinárně U Obuvníka a k údajnému vázacímu aktu. „Zpráva o získání agenta Bureše není pravdivá. Naverbování se u Obuvníka neuskutečnilo,“ tvrdil však bývalý důstojník StB Šuman u bratislavského soudu v roce 2014.

Video  2014: Babiš agentem StB? Soud vrátil jeho odvolání. Tímhle příběhem se Babiš bránil.  - Ladislav Křivan (30. ledna 2014)
Video se připravuje ...

Babišovy soudy

V červnu 2014 bratislavský okresní soud rozhodl, že Babiš byl ve svazcích StB evidován jako její agent neoprávněně. ÚPN se proti verdiktu odvolal. Závěr soudu prvního stupně v červnu 2015 v odvolacím řízení potvrdil bratislavský krajský soud.

V říjnu 2017 ale slovenský ústavní soud rozhodl v neprospěch Babiše a verdikty zrušil – vrátil tím případ odvolacímu krajskému soudu v Bratislavě k novému projednání. Krajský soud v únoru 2018 zamítl Babišovu žalobu, že je neoprávněně evidován jako agent StB.

Babiš poté podal ve sporu s ÚPN dovolání ke slovenskému nejvyššímu soudu, který ho zamítl. Premiér pak zažaloval Slovensko u Evropského soudu pro lidská práva.

Po obnovení případu v listopadu 2019 Babiš uvedl: „Já jsem už třikrát vyhrál ten soud a není důvod, abych to nevyhrál.“

Video  2018: Babiše vedla StB jako agenta oprávněně. Soud v Bratislavě smetl jeho žalobu.  - Televize JOJ
Video se připravuje ...

Maročan Babiš a nadávky do „estébáka“ na Národce

V Burešově kartě, kterou zveřejnily Seznam Zprávy, je uveden také zaměstnavatel PZO Petrimex Bratislava.

Petrimex byl podnikem zahraničního obchodu, Babiš od roku 1985 působil coby zástupce československých firem v Maroku. Na své marocké působení vzpomínal v roce 2018 během státní návštěvy této africké země, na kterou ho doprovodila i manželka Monika. Právě v Maroku přitom Babiš prožíval listopad 1989 a dění na Národní třídě.

„Já třikrát soud vyhrál, ale před parlamentními volbami 2017 někdo osvítil ústavní soud na Slovensku a ten řekl, že jsme špatně žalovali. (...) Já ten soud vyhrál a znovu ho vyhraju, budu se soudit celý život, protože jsem nikdy nic nepodepsal a nespolupracoval,“ řekl Babiš ke kauze StB v květnu 2019.

Když na něj v listopadu 2019 na Národní třídě křičeli „Táhni odsud, estébáku!“, Babiš zopakoval: „Vyhrál jsem třikrát soud a znovu ho vyhraju.“

melika ( 11. dubna 2021 07:40 )

Tak proto bigosi kritizuješ žes byl dávno za vodou a právě takových bylo, jsi rád že ses mohl vrátit, protože tam jsi pucoval haj zlíky a tady dáváš rozumy, tací jsou nejhorší. Pomlouvají ČR a přitom když jim teče do bot, nemoci si jezdí léčit do ČR.

wenzel trousil ( 10. dubna 2021 17:24 )

Bigo­su,,ch­arak­tero­ve zavadne osobyß Uz te poznavam, nacelniku! POdle slovniku!!!

sarina ( 10. dubna 2021 15:52 )

Je moc divné že se nalezená karta a nový důkaz našel právě před brzkými volbami, Čapák nezabral ani ostatní, že by zabrala nalezená karta?

sarina ( 10. dubna 2021 15:47 )

Jo jo, byli tam charakterově závadné osoby které chtěli něco dokázat ve veřejném životě a potřebovali se uplatnit aby se měli dobře souhlasili se vším!!!

sarina ( 10. dubna 2021 15:39 )

Přesně tak , budu volit Babiše a třeba i jako agenta STB č. 25 085 a jeho ANO!!! a jsem si jista že nás určitě bude víc než té Stoky spojené opozice a"fetpremiéra"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa