Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemanovy trable se zdravím: Ztráta chuti a volební urna v Lánech. Kde vzal voličský průkaz?

Aktualizováno -
8. října 2021
16:15
Autor: Maxmilián Nový, kal - 
8. října 2021
05:00

Další návštěva lékaře v Lánech! Na prezidenta Miloše Zemana (77) se přijel včera podívat jeho ošetřující lékař Miroslav Zavoral (67). A zatímco přesvědčit prezidenta k návratu do nemocnice se mu v pondělí nepodařilo, pár změn ve svém programu mu už Zeman odkýval. V pátek kolem 15. hodiny nakonec i odvolil, pomohl mu k tomu voličský průkaz. S otazníkem nicméně zůstává, jak k němu prezident přišel, když už bylo po termínu o jeho zažádání. Nebo si o něj na Hradě raději požádali předem?

Ústřední vojenská nemocnice, kde byl v září Zeman hospitalizován na 8 nocí, tvrdí, že včerejší Zaoralova vizita u prezidenta v Lánech byla plánovaná. Jak na tom prezident skutečně je, se neví. Hrad tyto informace příliš neventiluje.

Volební urnu přivezli do Lán

Jasné ale je, že prezident tentokrát neodvolil na základní škole v pražských Stodůlkách, jako tradičně. „Prezident republiky Miloš Zeman bude volit do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v pátek dne 8. října 2021 na zámku v Lánech,“ uvedl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. A v pátek kolem 15. hodiny se tak i stalo, přijeli za ním volební komisaři.

Nejasná situace panovala i kolem toho, jak si narychlo stihl prezident zařídit voličský průkaz. Podle volebního zákona volič „může požádat ze závažných, zejména zdravotních důvodů, obecní úřad a ve dnech voleb okrskovou volební komisi o to, aby mohl hlasovat mimo volební místnost, a to pouze v územním obvodu volebního okrsku, pro který byla okrsková volební komise zřízena“.

Mimo okrsek s místem trvalého bydliště může volič hlasovat v případě, pokud si vyžádal předem voličský průkaz, a to písemně do minulého pátku nebo osobně nejpozději tuto středu.

„Prezident Miloš Zeman bude volit v Lánech, kde však nemá trvalé bydliště. Zajímalo by mne číslo jeho volebního průkazu – žádost o jeho vydání bylo možné podat nejpozději 7 dnů před konáním voleb, případně do 6. října do 16 hodin, pokud se volič dostavil na úřad osobně,“ pozastavil se nad tím i historik ÚSTR Petr Blažek na Facebooku.

„To je absolutně nedůležité, a proto neočekávejte žádnou odpověď. Důležité je, že pan prezident půjde volit,“ uvedl při dotazu serveru novinky.cz na prezidentův volební průkaz Ovčáček.

„Pana prezidenta navštíví členové volební komise v odpoledních hodinách. Volební průkaz je zajištěn,“ vzkázal následně Ovčáček Blesk Zprávám. Zeman nakonec odvolil po 15. hodině.

Odvolit v Lánech měl prezident na radu Zavorala, který mu cestu do volební místnosti nedoporučil. „Prezident republiky toto doporučení vyslyšel. Na základě doporučení profesora Miroslava Zavorala bude upravován i další program prezidenta republiky,“ dodal také Hrad.

Lékař navštívil prezidenta i v pondělí, kdy mu doporučil návrat do nemocnice na další den či dva. Ten to ale odmítl. Včera pak otce v Lánech navštívila jeho dcera Katka. Premiér Andrej Babiš (67, ANO) včera Blesku řekl, že se s prezidentem setká v neděli, kde proberou výsledky voleb.

„Já jsem byl za panem prezidentem v nemocnici a vypadal dobře. Samozřejmě má nějaké procedury, nějaká omezení. Je pravda, že na té večeři potom už neměl chuť jíst, ale já uvidím v neděli odpoledne,“ uvedl ke zdravotnímu stavu ve studiu Blesku Andrej Babiš (ANO). „Nemám takové zprávy, jak tady byly v mediálním prostoru,“ podotkl. „My jsme se domluvili na poslední večeři, že se setkáme v neděli,“ pokračoval Babiš.

Pro Rádio Impuls Babiš uvedl, že Zeman ztrácí chuť k jídlu, nemá dostatek živin a byl na nitrožilní výživě. „Vypadal velmi dobře, ale teď musí jíst. Já skutečně neznám detaily. Myslím, že je tam i nějaké lékařské tajemství,“ podotkl Babiš.

Video  Lídři v superdebatě Blesku o Zemanově zdraví: Fáma o Schillerové i „vrchol nechutnosti“  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

monhtik ( 9. října 2021 14:35 )

Udivuje mně jak se kdekdo stára o to, kde pan prezident přišel k voličskému průkazu. To je snad jeho věc. Navíc mohli přijet s volební urnou z jeho obvodu a voličský průkaz nebyl potřeba.

monhtik ( 9. října 2021 14:32 )

Pane Dadu, takto se vyjadřovat o prezidentovi je hnus. Řekl bych, že ten Eman jste vy.

sensadrak ( 9. října 2021 06:10 )

Výše jmenovaní nebyli alkoholici.

Alexandr Dadu ( 9. října 2021 03:05 )

Neskutečná troska tenhle Eman..

luder ( 9. října 2021 02:18 )

Spousta lidí si po očkování stěžují, že jsou grogy, naprosto vyřízení unavení a u pana prezidenta to bude obdobné! Kdyby měl hned každej odstupovat...to je prostě blbost a je třeba se doléčit! Podívejte se na nemoci Havla, výše; vypadal pak jako nějaký zombie ale nikdo si nedovolil ho v médiích pranýřovat jako Zemana; že by měl odstupovat apod. ač léta se po straně říkalo, že Havel do švestek nebude... Těch období švestek byly ještě roky!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa