Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

První povolební jednání v Lánech. Babiš přijel za Zemanem, odjel beze slova a zadem

Aktualizováno -
10. října 2021
11:50
Autor: ČTK, for - 
10. října 2021
11:03

Premiér Andrej Babiš (ANO) se dnes, den po volbách do Poslanecké sněmovny, sešel v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem. Babiš, jehož hnutí ANO skončilo ve volbách druhé za koalicí Spolu tvořené ODS, KDU-ČSL a TOP 09, avizoval, že to nebude schůzka součástí povolebních rozhovorů s hlavou státu, tato jednání plánuje Pražský hrad zahájit až ve středu. Před novináři, kteří na něj čekali, ujel zadním vchodem.

Původně byla schůzka Zemana a Babiše ohlášena na dnešní večer, kvůli prezidentově nemoci ale nebylo její konání jisté. Zeman s ohledem na svůj zdravotní stav zrušil účast v dnešní povolební debatě na CNN Prima News a v jejím termínu se nakonec sejde s Babišem. „Schůzka není o (povolebních) rozhovorech, byla plánovaná. Jak mi sdělil Hrad, rozhovory začnou až ve středu,“ uvedl Babiš.

Zeman přichystal k volbám stručné prohlášení. Prezident před volbami opakovaně uvedl, že pověří jednáním o vládě předsedu nejsilnějšího poslaneckého klubu, což bude v nové Sněmovně hnutí ANO.

Strany Spolu však s další koalicí Starostů a nezávislých uzavřely v sobotu večer memorandum, podle kterého pětice subjektů chce vytvořit společnou vládu. Prezidenta požádaly, aby pověřil předsedu ODS Petra Fialu jednáním o sestavení vlády.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na twitteru zveřejnil Zemanovo prohlášení, kde blahopřeje vítězům. „Blahopřeji vítězům voleb a všem poslancům, kteří byli zvoleni, bez ohledu na jejich příslušnost k politickým stranám a uskupením. Přeji jim mnoho úspěchů v jejich další práci.“

Video  Tisková konference po jednání koalic  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

clovekdobry ( 10. října 2021 18:49 )

To nejde, to bych byl pak stejně primitivní jako jsi ty.

Lomikel ( 10. října 2021 18:37 )

Tebe zbavili mozku, člověče dobrý....

clovekdobry ( 10. října 2021 16:43 )

Teď už není o čem přemýšlet a okamžitě Zemana zbavit úřadu!

clovekdobry ( 10. října 2021 16:30 )

Ten už nerozhodne o ničem!

Pollo ( 10. října 2021 15:37 )

Zadem? Jak zloděj..🤔

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa