Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Přijde po volbách další lockdown? Maďar a Herzmann v Blesku o vlivu covidu na českou společnost

Autor: Markéta Volfová, Darina Jíchová - 
10. října 2021
05:00

Volební studio Blesku nabídlo také pohled sociologa a epidemiologa. Konkrétně Jana Herzmanna a Rastislava Maďara. Společným tématem pro oba byla pandemie covidu-19. Zatímco Herzmann ji zmínil v souvislosti s rozdělením společnosti a nástrojem politického boje, Maďar pak zmínil jako nejohroženější věkové skupiny neočkované seniory a děti do 12 let.

K volbám se ve studiu vyjádřil také sociolog Jan Herzmann, věnoval se například vyšší účasti u voleb. „Ano, předpokládal jsem to, nepředpokládal jsem 64 procent, můj tip byl, že účast bude kolem 62 procent,“ podle něj je to v souladu s trendem z posledních let, kdy roste zájem o volby. Vysvětlil, že to souvisí s tím, že česká společnost je čím dál více rozštěpená. „Jsou tu dva tábory, jeden reprezentují prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš, ten druhý jejich odpůrci,“ řekl Herzmann.

Hlavním a profilovacím tématem byla pandemie covidu-19. Podle Herzmanna se stala nástrojem politického boje, také covid-19 byl něčím, co český národ dál rozdělilo. Jedna skupina má pandemii za zvládnutou, druhá ne. „Ti lidé, co ji mají za zvládnutou, volí vládnoucí koalici,“ řekl Herzmann. Epidemiolog Rastislav Maďar dodal, že z jeho pohledu se to dalo zvládnout lépe. „Systém se musí změnit,“ podotkl.

Video  Jan Herzmann a Rastislav Maďar o dopadu covidu na volby  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

Přijde po volbách zpřísnění opatření spojených s covidem-19? To je otázka, která zajímá všechny Čechy. „Já si myslím, že zatím ne a že nutnost lockdownu nebude,“ reagoval epidemiolog Maďar. Zmínil, že je v Česku vysoká populační imunita. Dodal, že i když jsou tu stále lidé, co se odmítají nechat očkovat a případně ani nedodržují opatření a nenosí respirátory, neměla by se opakovat situace z loňského podzimu. „To je vlastně dobrovolné promořování,“ dodal.

Upozornil na dvě nejvíce ohrožené skupiny – nejstarší seniory, kteří byli očkovaní jako první a měli by se nechat přeočkovat, a následně jde o děti do 12 let. „I lehký covid se může změnit v long covid, který může snížit kvalitu života,“ vysvětlil Maďar. Přiznal, že postup vlády během pandemie byl motivátorem, koho volit, pro Maďara osobně nevolit. Oba experti se domnívají, že Česko potřebuje nevládní nestrannou instituci, jako je americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí nebo německý Institut Roberta Kocha, která by měla hlavní slovo v situacích, jako je pandemie. Covid-19 by pak podle nich nebyl toliko politizován.

Sociolog Herzmann mluvil o voličích, zpravidla největší část voličů tvoří senioři, s tím, jak zájem o volby roste, aktivizuje se střední, mladá i nejmladší generace. „Proto je to tak vyrovnané,“ řekl expert. Herzmann dodal, že prvovoliči a mladí si vůbec neuvědomují, jak je zasáhne důchodová reforma. Podle něj je na vině i české školství, kde tomu není věnovaná dostatečná pozornost.

Array

Také Herzmann věřil prognózám, které odhadovaly, že vyhraje hnutí ANO. „Otázkou je, o kolik, pokud by byl rozdíl malý, mělo by to velké politické důsledky,“ dodal Herzmann.

 

Jirik-ta ( 10. října 2021 09:02 )

kdo asi tak obchází cokoliv?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa