Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Zeman proti sobě poštval senátory. Kvůli Vrběticím proberou ústavní žalobu

Aktualizováno -
27. dubna 2021
14:26
Autor: sova, ČTK - 
27. dubna 2021
12:46

Senátoři zvažují ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana. Důvodem jsou jeho výroky k případu výbuchů ve Vrběticích na Zlínsku, z nichž jsou podezřelí agenti ruské vojenské tajné služby GRU. Senátorské kluby Starostů, ODS a TOP 09 se mají případnou žalobou zabývat v úterý odpoledne. Informaci potvrdil také šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a v pondělí večer v České televizi i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Ke stejnému kroku vyzvali v pondělí i zastupitelé Prahy 2.

Horní komoru vyzvali k podání žaloby pro velezradu mimo jiné tvůrci petice v čele s exministrem pro lidská práva Michaelem Kocábem, advokátkou Hanou Kordovou Marvanovou a filozofem Václavem Němcem z iniciativy Vraťte nám stát. Pod peticí bylo v úterý dopoledne zhruba 5500 podpisů.

Zeman v nedělním projevu mimo jiné uvedl, že neexistují důkazy, podle nichž by ruští agenti byli ve vrbětickém muničním skladu. Podle Zemana je třeba prověřit i původní vyšetřovací verzi, podle níž výbuch nastal v důsledku neodborné manipulace s výbušným materiálem. Premiér Andrej Babiš (ANO) i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) následně uvedli, že předmětem vyšetřování je už jen verze s účastí ruských agentů.

Vystrčil: Kroky prezidenta není možné přehlížet

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) uvedl, že Zeman v projevu zveřejnil údaje z živého spisu, čímž ohrozil vyšetřování i bezpečnost ČR. Některé informace k případu naopak nezmínil. Zemanův projev využívají k argumentaci ruská prorežimní média i dezinformační weby.

„Kroky prezidenta republiky v posledních dnech ukazují, že prezident nejedná v zájmu České republiky. Tyto kroky není možné dále přehlížet,“ zdůvodnil senátorský klub ODS a TOP 09 potřebu posoudit možnost žaloby. „Určitě bude dobré prověřit, zda jsme schopni definovat relevantní důvody pro sepsání návrhu žaloby,“ uvedl předseda klubu Zdeněk Nytra.

„Samozřejmě je to krajní možnost, ale když se prezident chová vlastizrádně, tak nic jiného nezbývá. Mohli bychom říct, že už to s ním ty dva roky vydržíme, ale on má být prezidentem naplno ve prospěch České republiky a jejích občanů po celou dobu svého prezidentství. Teď bych řekl, že spíše naopak využívá toho, že mu už vlastně o nic nejde, a tak se může chovat, jak chce,“ řekl senátor minulý týden Tomáš Czernin (TOP 09) CNN Prima News.

Předloni Sněmovna žalobu odmítla

Zeman svým přístupem k současné situaci potvrzuje podle senátorů z klubu Starostů přesvědčení, že „představuje skutečné riziko pro národní bezpečnost“. Proto se tato frakce také bude Zemanovým jednáním zabývat.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček záměr senátorů odmítl. „Zřejmě se řídí novým heslem pana předsedy Senátu: ‚Vykašleme se na zákony‘,“ napsal v reakci ČTK.

Senát, v němž má většinu opozice, může ústavní žalobu na prezidenta pouze navrhnout. Předložení žaloby Ústavnímu soudu musí schválit Sněmovna ústavní většinou, tedy nejméně 120 hlasy. Dolní komora předloni odmítla podpořit senátní návrh žaloby na Zemana pro hrubé porušení ústavy, jejímž cílem bylo pomoci vymezit pravomoci hlavy státu. Proti byly ANO, ČSSD, KSČM a SPD.

Video  Zemanův projev z vozíku: Prolomil mlčení o Vrběticích, promluvil o ruských agentech i BIS. 
Video se připravuje ...

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

CAVESMAN ( 2. května 2021 09:41 )

no pro americké vyvrhele určitě

CAVESMAN ( 2. května 2021 09:39 )

zrušit senát -pouze škodí kde můžou

amej ( 29. dubna 2021 22:57 )

Ono je tady dobře vidět, že ten senát je fakt k ničemu, protože kdyby stále neřešili Zemana a Babiše, nemají žádnou činnost.

wenzel trousil ( 29. dubna 2021 13:24 )

Kolaborace se vyplaci...HaWloidum urcite...

wenzel trousil ( 29. dubna 2021 13:23 )

Nemej strach,,,Cesko je tak mrnave ze na vas bude cele rakety skoda a problem bude se i do Ceska trefit...Klidek, vemou celou EVropu smahem, abyste vy zivi zavideli mrtvym!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa