Beskydy – krásné v létě i v zimě

Na východě Moravskoslezského kraje, až na hranicích se Slovenskem, se nachází chráněná krajinná oblast Beskydy. Nejvyšším vrcholem, na který se zde dá vystoupit, je Lysá hora (více informací ZDE). Dalším zajímavým vrcholem je Smrk ve stejnojmenné přírodní rezervaci. Dalšími přírodními rezervacemi v Beskydech, kam se můžete vydat, jsou Travný, Mazák nebo Malenovický kotel. A pokud vás neláká horská turistika, nádherně je i v okolí vodní nádrže Šance a přehrady Morávka.

Poznejte Jeseníky a blízké okolí

Na západ od Bruntálu se nachází přenádherné pohoří Jeseníky, o které se Moravskoslezský kraj dělí s Olomouckem. Ať už vyrážíte na kolo, na lyže nebo pěšky, zde si dovolenou nepochybně užijete. Skvělým cílem výletu je třeba hora Praděd, která je nejvyšším vrcholem Moravy. Navštívit můžete i národní park Břidličná, Javorový vrch, Suchý vrch nebo rezervaci Skalní potok. A vystoupat můžete také na horu Biskupská kupa na hranicích s Polskem, na které se nachází i rozhledna. Jižně od Jeseníků se navíc nachází přírodní park Sovinecko, kterému dominuje majestátní hrad Sovinec.

Povodí Moravice a Odry – klid v nížinách

Procházky rovinou a hektolitry čistého vzduchu, to nabízí povodí řeky Moravice. Navštivte okolí nádrží Slezská Harta a Kružberk. Cestujte po proudu přes rezervace Těchanovice, Valach a Kaluža třeba až do Opavy. Podobné prostředí čekejte také v povodí řeky Odry, kde se navíc nachází řada rybníků. Začátek vaší cesty Poodřím může začít třeba v Novém Jičíně a dojít můžete přes Bařiny, Bartošovický luh a Kotvice až do Ostravy.

Tipy pro dovolenou v Moravskoslezském kraji

Související odkazy 

Lyže – nejlepší lyžování v ČR

Stezka v Hukvaldech provede návštěvníky místy, kde chodil Janáček 

Putování letním Českem: Drsná krása Ostravska!

Voda a koupání v Moravskoslezském kraji nadchne 

Nejkrásnější hrady a zámky Česka: Moravskoslezský a Olomoucký kraj