Praděd, Vysoká hole i Keprník – horská turistika Jeseníky

Jen pro ten výhled stojí za to jít dál! Pokud milujete horskou turistiku, Jeseníky jsou místo pro vás. Nejlepším cílem je hora Praděd, která je nejvyšším vrcholem Moravy a pátou nejvyšší horou ČR. Na Pradědu se bohužel podepsala civilizace. Na vrcholu se nachází vysílač, který je zároveň rozhlednou, restaurací i hotelem. K vysílači vede silnice. Pokud tedy hledáte člověkem téměř nedotčený vrchol, vypravte se na nedalekou Vysokou holi. Tato hora je o pouhých 40 metrů nižší, než Praděd. Hory jsou od sebe na dohled. Blízko vrcholu Vysoká hole se nachází skalní útvar Petrovy kameny. Dále se můžete vydat na horu Keprník. Všechny výše zmíněné hory jsou dobře dostupné z obce Bělá pod Pradědem. 

Další tipy na pěší výlety naleznete zde!

Kam za sněhem? Lyžování Jeseníky

Jeseníky jsou skvělým místem pro zimní sporty. Ať už máte radši sjezdovky, nebo běžky, v nespočtu skiareálů si příjdete na své. Jedním z nejlepších míst pro lyžování je skiareál Červenohorské sedlo. Ať vyrazíte kterýmkoliv směrem, narazíte minimálně na jednu sjezdovku. Pokud hledáte méně náročné místo kam vyrazit s dětmi, můžete zvolit jeden z trojice skiareálů Ostružná, Ramzová, Petříkov. A pokud kromě kvalitního lyžování hledáte i nádherný výhled, doporučujeme areál Malá Morávka.

Klidná procházka přírodou – turistika Jeseníky

Tato úžasná oblast vás v žádném případě nenutí k vysokohorským výstupům. Čistý vzduch a kilometry dobře značených stezek si užijete také v jedné z mnoha přírodních rezervací. Doporučujeme například návštěvu národní přírodní rezervace Rejvíz. Toto rašeliniště se nachází nedaleko města Jeseník. Rezervací vedou dřevěné stezky. Navštívit můžete také rašeliniště Skřítek nedaleko vesničky Sobotín. A pokračovat můžete třeba do přírodní rezervace Břidličná. A kam na kole? V mezi obcemi Žulová a Černá Voda se nachází stovky kilometrů cest vhodných pro cykloturistiku. 

Kam vyrazit v oblasti Jeseníky, zde!

Další zajímavé a související odkazy 

Vlekaři v Jeseníkách zasněžili svahy. „Brutální oteplení“ jim vzalo statisíce

Jeseníky: ráj na zemi pro lyžaře i běžkaře

Výlety, sport i historie – Orlické hory

Kam na víkend? Vyzkoušejte zážitkový pobyt pro dva v Jeseníkách!

Dovolená v létě, v zimě – Krkonoše

50 důvodů, proč hledat svět v Česku

Kam na výlet? Objevte Králický Sněžník

Krušné hory: 20 tipů, kde si nejlépe zalyžujete

Cyklistika a cyklovýlety – Pardubický kraj

Kam o jarních prázdninách? 6 tipů na české skiareály!