Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Turista zkolaboval při tůře v Jeseníkách, zřejmě mu selhalo srdce

Turista zemřel v Jeseníkách
Turista zemřel v Jeseníkách  (Autor: profimedia.cz)
Autor: Pavel Ryšlink - 
28. září 2012
17:57

Starší turista (66) zemřel na svátek svatého Václava při tůře v Jeseníkách. Podle všeho mu v nepřístupné oblasti Velké Kotliny selhalo srdce.

Příbuzní a kamarádi muže, který při tůře náhle zkolaboval, volali záchrannou službu a sami se snažili poskytnout první pomoc. Záchranáři okamžitě volali na pomoc pracovníky horské služby, kteří to měli k místu kolapsu blíže.

„Na místo jsme ihned vyslali dva naše záchranáře s potřebným lékařským vybavením na terénní čtyřkolce. Ti cestou potkali lékaře zdravotnické záchranné služby, který je nyní shodou okolností v této oblasti na dovolené. Požádali jej o spolupráci, mimo jiné proto, že lékař měl u sebe vybavení, které my zatím nemáme. Zároveň jsme povolali vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy,“ popsal situaci náčelník jesenické horské služby Michal Klimeš.

Záchrannou akci komplikoval fakt, že muž v bezvědomí se nacházel ve velmi těžce přístupném terénu. Po příjezdu na místo zjistili záchranáři, že přítomní se po celou dobu snaží laicky, ale kvalitně nehybného turistu oživit. Ihned tedy pokračovali v resuscitaci. Lékař muže napojil na speciální defibrilátor, který umí zároveň stanovit základní diagnózu a natočit EKG. I po delší době profesionálních pokusů obnovit turistovy životní funkce však musel lékař konstatovat smrt.

Mrtvého muže záchranáři na čtyřkolce převezli do Karlova pod Pradědem, kde ho předali pracovníkům pohřební služby. Příčinu smrti určí pitva, podle všeho však muži selhalo srdce.

„Důrazně doporučuji zejména starším či ne zcela zdravým návštěvníkům Jeseníků, aby pečlivě plánovali trasy výletů s ohledem na věk a zdravotní stav. Především v náročném a těžko přístupném terénu se přeceňování vlastních sil může vymstít,“ uzavřel pak případ s varovným apelem na turisty náčelník horské služby Klimeš.

alexandrakovva ( 28. září 2012 18:24 )

Ahoj, letos koluje mezi lidma nova forma privydelku, idealni na podzim, kdyz je vecer hodinka dve casu... Sama si takto privydelavam uz od srpna a vazne me to nadchlo. Miliony z toho sice nejsou, ale dokud to jde, tak se mi hodi kazda snadno vydelana korunka Vice na www.CervenaCerna.cz

castelo ( 28. září 2012 18:14 )

S infarktem Miokardu není sranda,můžete ho dostat kdykoliv i bez větší zátěže a potom jde o vteřiny.

Zobrazit celou diskusi