Deštné - Orlické hory

Oblíbený ski areál pro rodiny s dětmi. Zaparkovat můžete hned u sjezdovky, pro nejmenší je tu připravená lyžařská školička i kopec na sáňkování. Dál tu na návštěvníky čeká modrá, červená i černá sjezdovka se sedačkovou lanovkou, sportovní nadšenci se můžou vyřádit ve snowparku. Parádně se vám bude jezdit i večer na osvětlených sjedovkách.

Cena skipassu: Celodenní 440 Kč/dospělý, 340 Kč dítě/celý areál, večerní 270 Kč/dospělý, 240 Kč/dítě

Tip na výlet: Jestli vás zajímá historie, zajděte do Muzea zimních sportů přímo v Deštném.

Koho tu možná potkáte: V podhůří Orlických hor leží městečko Opočno, kde vyrůstala česká Miss World 2006 Taťána Kuchařová. I když teď tráví většinu času cestováním, na Orlické hory nedá dopustit a ráda se sem za rodinou vrací.

Špindlerův Mlýn - Krkonoše

Vyhlášené horské středisko si oblíbily hlavně české celebrity. Kromě 25 kilometrů sjezdových tratí, 3 snowparků  s U rampou a 85 kilometrů běžeckých tratí město nabízí i bohatý noční život. Restaurace, bary a diskotéky tam v hlavní sezoně praskají ve švech. Z Prahy jezdí do Špindlu každý den autobus, a to z  Černého mostu v 6:40, zpátky z hor odjíždíte v 16:40 .

Cena skipassu:

Dopolední (do 12:30) 630 Kč/dospělý, 440 Kč/dítě

Odpolední (od 13:30) 490 Kč/dospělý, 340 Kč/dítě

Tip na výlet: Příjemnou procházkou zasněnou krajinou můžete dojít až k boudě u U Bílého Labe. Horská chata je od centra města vzdálená 5 kilometrů, leží ve výšce 1000 m n. m. a zahřát se tam můžete třeba krkonošským kyselem nebo knedlíky s borůvkami.

Koho tu možná potkáte: Modelky, fotbalisty, podnikatele, zpěváky i herce. Jako doma se ve Špindlu cítí Agáta Hanychová, Andrea Verešová s rodinou, Milan Baroš, Kateřina Kristelová nebo Leoš Mareš.

Lipno - Šumava

I když leží na jihu Čech uprostřed šumavských lesů, jde o vyhlášenou lyžařskou lokalitu. Skiareál Lipno je pětihvězdičkové středisko, kde máte všechno jako na dlani.  Čekají na vás perfektně upravené, zasněžované sjezdovky, výukové hřiště s pojízdnými koberci, čtyřsedačkové lanovky, skicrossové dráhy i snowpark. Zaparkovat můžete přímo v areálu zdarma.A koho přestane bavit lyžování, může si zabruslit na zamrzlé přehradě nebo si zajezdit na bobové dráze.

Cena skipassu: Celodenní 540 Kč/dospělý, 360 Kč/dítě

Tip na výlet: Adrenalinovým zážitkem je zdolání vyhlídkové stezky korunami stromů. Na jejím konci je 40 metrová vyhlídková věž. Vstup: 150 kč/dospělý, 120 Kč/dítě.

Koho tu možná potkáte: Zpěváka Petra Bendeho, který v zimě často navštěvuje Lipno i se svojí manželkou. Nevynechá při tom ani návštěvu zasněženého Českého Krumlova.  

Severák - Jizerské hory

Jizerskohorský Severák je ideální rodinný areál, hlavně díky širokým a mírným sjezdovým tratím a několika dětským vlekům.  Na Severáku mají úžasnou dětskou hernu, kde vám děti pohlídají, přímo na sjezdovce se zase můžou prckové nechat vyfotit s opravdovým velboudem Bakem. Odvážní si na něm můžou i zajezdit.

Cena skipassu:  Celodenní 400 Kč/dospělý, 290 Kč/dítě

Tip na výlet: Bobová dáha v Janově nad Nisou je skvělou atrakcí pro děi i babičky.

Koho tu možná potkáte: Vendulu Auš Svobodovou. Přímo na Severáku učila lyžovat syna Kubu.

Praděd - Jeseníky

Nejvyšší položené středisko České republiky se může pochlubit vynikajícími sněhovými podmínkami. Turisté ho vyhledávají ale i kvůli lázeňskému městu Karlova Studánka, kde si můžete zaplavat v bazénech, zrelaxovat tělo v sauně nebo si dopřát některou z léčebných procedur, i když nejste lázeňským hostem. Stačí se jen telefonicky objednat.

Cena skipassu: Celodenní 500 Kč/dospělý, 350 Kč/děti

Tip na výlet: Když už budete v Jeseníkách, je skoro povinností vyšplhat se na jejich nejvyšší horu Praděd, kde je televizní vysílač a rozhledna.

Ještěd - Liberecko

Říká se mu český Innsbruck. Autem nebo vlakem jste na Ještědu z hlavního města do hodiny. Kabinová lanovka vás pohodlně vytáhne až na vrchol Ještědu, na večerní lyžování se můžete od konečné zastávky tramvaje nechat svézt v obou směrech skibusem zdarma. Novinkou je letos dětský park Snow Kidz s pojízdným kobercem, provázkovým vlekem a kolotočem. Jet na Ještěd se vyplatí, protože k vstupence na denní lyžování dostanete slevu na vstup do aqvaparku.

Cena skipassu: Celodenní 590 Kč/dospělý, 500 Kč/děti a senioři

Tip na výlet: Děti určitě nadchnete návštěvou Dinoparku v Liberci, kde uvidíte 70 modelů obrých ještěrů a speciální efekty. Součástí parku je i 4D kino. Vstup ve všední dny: 120 kč/dospělý, 80 Kč/dítě

Zábava pod sjezdovkou zdarma

Kromě lyžování nabízí řada areálů i doprovodný program
Autor: archiv Blesku
Když vás lyže omrzí, můžete se na sněhu vyřádit třeba za volantem terénního vozu s pohonem všech čtyř kol. Že ho nemáte? Nevadí. Zdarma vám ho půjčí na akci Škoda Park. Kromě terénní sněhové dráhy pro auta najdete ve Škoda Parcích i velké pódium s kapelou Nightwork. Na vlastní kůži si zde budete moci osahat i zbrusu novou Škodu Octavia, Škodu Rapid, nebo vyhrát Škodu Citigo na 9 měsíců zdarma.

Kam a kdy?

* 26.1.2013 sobota - Železná Ruda, Šumava, Ski areál Špičák

* 27.1.2013 neděle - Skiareál Lipno, Šumava, Skiareál Lipno

* 2.2.2013 sobota - Ski areál Bílá, Beskydy, Skiareál Bílá

* 3.2.2013 neděle - Bonera Ramzová, Jeseníky, Bonera Ramzová

* 9.2.2013 sobota - Sportovní areál Klíny, Krušné hory, Sportareál Klíny

* 23.2.2013 sobota - Dolní Morava, Kralický Sněžník, Jeseníky, Dolní Morava

* 24.2.2013 neděle - SKI PARK Červená Voda, Orlické hory, Skipark Červená Voda

* 2.3.2013 sobota - Rokytnice nad Jizerou, Krkonoše

Kdy mají děti jarní prázdniny?

  • 4. 2. – 10. 2. 2013: Benešov, Beroun, Rokycany, České Budějovice, Český Krumlov, Klatovy, Trutnov, Pardubice, Chrudim, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Ostrava-město
  • 11. 2. – 17. 2. 2013: Praha 1 až 5, Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč, Žďár nad Sázavou, Blansko, Brno-město, Brno-venkov, Břeclav, Hodonín, Vyškov, Znojmo, Domažlice, Tachov, Louny, Prostějov, Karviná
  • 18. 2. – 24. 2. 2013: Praha 6 až 10, Cheb, Karlovy Vary, Sokolov, Nymburk, Jindřichův Hradec, Litoměřice, Děčín, Přerov, Frýdek-Místek
  • 25. 2. – 3. 3. 2013: Kroměříž, Uherské Hradiště, Vsetín, Zlín, Praha-východ, Praha-západ, Mělník, Rakovník, Plzeň-město, Plzeň-sever, Plzeň-jih, Hradec Králové, Teplice, Nový Jičín
  • 4. 3. – 10. 3. 2013: Česká Lípa, Jablonec nad Nisou, Liberec, Semily, Kladno, Kolín, Kutná Hora, Písek, Náchod, Bruntál
  • 11. 3. – 17. 3. 2013: Mladá Boleslav, Příbram, Tábor, Prachatice, Strakonice, Ústí nad Labem, Chomutov, Most, Jičín, Rychnov nad Kněžnou, Olomouc, Šumperk, Opava, Jeseník

Lyže – nejlepší lyžování v ČR

Lyžování v Česku: 7 NEJ českých hor

Klasika na lyžích: 7 tipů na nejlepší běžkování v Česku!