Do Litomyšli za skladatelem – města a památky Pardubický kraj

Malebné město Litomyšl je jednou z nejvýznamnějších turistických oblastí. Pokud se chystáte na cestu, rozhodně na první místo své výpravy zařaďte prohlídku zámku Litomyšl, jednoho ze sídel rodu Pernštejnů. Luxusně vybavený interiér ve spojení s renesanční architekturou vás uchvátí. V Litomyšli dále můžete navštívit například Smetanovo náměstí, jehož dominantou je stará radnice. Na náměstí se nachází i dům U Rytířů, ve kterém se nachází městská galerie Litomyšl.

Oficiální stránky města Litomyšl naleznete zde!

Chrudim i Pardubice – zajímavá města Pardubického kraje

V Pardubickém kraji je nesčetné množství hradů, zámků a jiných odkazů na historické panovníky a významné rody. A jeden z nejzajímavějších z nich se nachází právě v Pardubicích. Ve zdejším zámku je kromě prohlídkových tras k vidění i několik expozic Východočeského muzea. Skvělou volbou pro výlet může být i město Chrudim, jedno z nejstarších sídel na českém území. Ve městě jsou k vidění například zbytky středověkého opevnění. Navštívit můžete také jeden z mnoha kostelů. Jedná se o program na celý den.

Další zajímavá místa – hrady a zámky v Pardubickém kraji

Jednou z nejzajímavějších staveb v oblasti je státní hrad Kunětická Hora. Naučné prohlídky zahrnují celý komplex, včetně sklepení. Skvělým místem je také zřícenina hradu Košumberk nedaleko města Luže, 19km jižně od Vysokého Mýta. Zajímavým cílem výletu může být také hrad Svojanov, který se nachází blízko stejnojmenného městce, na hranicích Pardubického a Jihomoravského kraje. Nebo můžete poctít návštěvou hrad Litice nedaleko Žamberka. A pokud vás gotika přestane bavit, můžete navštívit barokní zámeček v obci Potštejn.

Související, nebo zajímavé odkazy:

Cyklistika a cyklovýlety - Pardubický kraj

Pardubice - město perníku a semtexu

Na Kuňku nebo na sněžník? Pěší turistika v Pardubickém kraji

Hradec Králové – nejznámější město českých královen! 

Příroda Královehradeckého kraje – za pěší turistikou