Z Pardubic kamkoliv – cykloturistika Pardubický kraj

Pardubice jsou skvělým startovním místem pro cyklovýlet. Pokud hledáte klidnou, nenáročnou trasu, doporučujeme cestu Pardubice – Kladruby nad Labem. Stezka vede podél Labe. Prochází skrz Smojedy, Opočínek, Mělice, Lohenice, Břehy a Semín. Cestou narazíte na mnoho míst ke koupání, či občerstvení. Po příjezdu do Kladrub se z nedaleké obce Řečany nad Labem můžete vlakem přepravit zpět do Pardubic. Trasa měří přibližně 20 kilometrů a disponuje minimálním převýšením. 

Detaily cyklostezky Pardubice - Kladruby nad Labem, zde!

Z Ústí nad Orlicí do České Třebové

Tato cyklotrasa je velmi oblíbená. A je k tomu dobrý důvod. Trasa je přibližně 70 kilometrů dlouhá, disponuje minimálním převýšením a navíc prochází jedním z nejkrásnějších měst v ČR. Začátek trasy je v Ústí nad Orlicí. Cyklisté vyráží na jihozápad, přes obce Řetová a Horní Sloupnice, až do Litomyšli. Z rodiště Bedřicha Smetany se potom vydávají na východ, přes Kozlov do České Třebové. Zde mohou cyklisté využít vlakové dopravy 

Podrobný popis cyklotrasy naleznete zde!

Litomyšl ještě jednou – cyklotrasy Pardubický kraj

Litomyšl není jen úchvatné město plné památek, obklopené přírodou. Jedná se také o výborný výchozí bod pro cyklovýlet. My doporučujeme vyrazit z Litomyšle do města Bystré. Trasa vede přes město Polička a měří přibližně 40km. Využívají se zde zejména silnice II. a III. třídy i účelové komunikace. Trasa protíná rovněž několik vesnic. Přes Bystré bohužel nevede železnice. Pokud tedy po výletu budete chtít využít vlakovou dopravu, budete muset pokračovat až do Březové nad Svitavou. A pokud hledáte kratší a těžší trasu, vhodnou pro horská kola, zamiřte z Litomyšle do obce Borová. Trasa vede přes vesnice Tržek, Morašice, Příluka, Jarošov a Budislav, až do Borové. Zde můžete využít vlakové dopravy. Trasa měří přibližně 35 kilometrů.

Další užitečné nebo zajímavé odkazy:

Na Kuňku nebo na sněžník? Pěší turistika v Pardubickém kraji

Poznejte Pardubický kraj 

Pardubický poklad století: Nálezce stříbrných mincí má nárok na miliony

Města a památky - Pardubický kraj 

Pardubice – město perníku a semtexu

Příroda Pardubického kraje 

Hradec Králové – nejznámější město českých královen!