Sportovní akce, chlouba Pardubic

Pardubice jsou již od roku 1856 domovem koňských dostihů. Od roku 1874 se zde koná jedna z největších dostihových akcí v ČR, Velká pardubická. Město disponuje jednou z nejtěžších dostihových drah v Evropě. Nezáleží na tom, jestli si rádi vsadíte, nebo se jen rádi podíváte na koně, Velká pardubická je pro každého velkým zážitkem. A pokud vás zajímají více koňské síly produkované motory, nabízí se každoroční závody na ploché dráze, Zlatá přilba. Zajímavostí je, že tato soutěž motocyklů má svůj původ rovněž na dostihové dráze. 

Další zajímavosti v Pardubicích naleznete zde!

Kam na výlet? Turistika v Pardubicích

Historicky jsou Pardubice významné hlavně díky průmyslu, potravinářství a zemědělství. To se bohužel podepsalo na architektuře města. Navzdory tomu se ale najdou výjimky. Výbornou turistickou volbou je například pardubický zámek. Historické sídlo rodu Pernštejnů je jednou z nejlépe udržovaných památek Pardubického kraje.Správa zámku nabízí prohlídky po individuální domluvě po celý rok. Součástí zámku je i Východočeské muzeum a Východočeská galerie. V jedné z mnoha expozic se například dozvíte vše o historii Pardubic. Dále se zde nachází stálé expozice hraček nebo sklářské výroby. A to rozhodně není vše. 

Další zajímavá místa, tipy na výlet a informace o ubytování naleznete zde!

Do průmyslové minulosti – budovy v Pardubicích 

Pokud se rádi kocháte zajímavou architekturou městských budov, v Pardubicích vás bohužel čeká velmi krátký pobyt. Pokud ale existuje jedno místo v Pardubicích, které byste při své návštěvě určitě neměli vynechat, je to Pernštýnské náměstí. Toto místo je dokola obklopené nádhernými stavbami, kterým dominuje budova magistrátu města Pardubic. Světoznámou památkou je dům U Jonáše, na jehož zevnějšku se podepsalo hned několik uměleckých slohů. Nelze přehlédnout ani dominantu Pardubic, Zelenou bránu. A za návštěvu stojí také nedaleké Východočeské divadlo. Pokud vás zajímají více průmyslové památky, doporučujeme návštěvu Winternitzových mlýnů, které se nachází nedaleko historického centra města.

Oficiální web města Pardubice, zde!

Další zajímavé nebo související odkazy:

Města a památky – Pardubický kraj 

Hradec Králové – nejznámější město českých královen!

Na Kuňku nebo na Sněžník? Pěší turistika v Pardubickém kraji

Voda a koupání v Pardubickém kraji

Výlety, sport i historie – Orlické hory