Pardubice

Leží na soutoku řek Labe a Chrudimka. Někdy se mu také říká město perníku. Domov největších koňských dostihů v ČR, Velká pardubická. Konají se zde také plochodrážní závody Zlatá přilba. To ale není všechno. Město nabízí i zajímavé turistické cíle. Za návštěvu stojí například pardubický zámek, ve kterém se nachází Východočeské muzeum. Pokud hledáte zábavu pro celou rodinu, v Aquacentrum Pardubice naleznete tolik vody a skluzavek, co hrdlo ráčí. A pokud jen chcete ochutnat perník na nějakém krásném místě, doporučujeme Pernštýnské náměstí.

Další zajímavá místa v Pardubicích naleznete zde!

Za historií – Pardubický kraj 

Celý Pardubický kraj je bohatý na historické vojenské stavby. Za návštěvu stojí například předválečné pevnosti nedaleko města Králíky. Dělostřelecké tvrze Hanička, či Bouda jsou většinu roku přístupné veřejnosti. Nedaleké vojenské muzeum Králíky také stojí za návštěvu. A pokud máte radši poněkud starší opevnění, doporučujeme návštěvu hradu Kunětická Hora. Kdysi sídlo rodu Pernštejnů i důležitá husitská pevnost. Dnes se jedná o oblíbenou turistickou destinaci. Mnoho lidí neví, že na „Kuňce“ (jak hradu lidé přezdívají) se natáčel seriál Arabela. Hrad byl sídlem zlého čaroděje Rumburaka.

Hrady a zámky Pardubického kraje, zde!

Krásná města všecka – Pardubický kraj

Mnoho měst Pardubického kraje stojí za návštěvu. Například historie města Vysoké Mýto je protkána motorismem. A teď nemyslíme na autobusy Karosa (dnes Iveco), které se zde již celé dekády vyrábí. V regionálním muzeu je k nalezení expozice karosářské firmy Sodomka, autorů možná nejkrásnějších vozů vyrobených na území ČR. Malebnou atmosférou, mnoha historickými stavbami a nádhernou přírodou v okolí disponuje také Heřmanův Městec. A poctít návštěvou můžete i město Žamberk, rodiště vynálezce bleskosvodu, Prokopa Diviše.

Další zajímavé lokality a turistické cíle v Pardubickém kraji, zde!

Za výlety do přírody – Pardubický kraj

Zřejmě největším lákadlem pro milovníky přírody v Pardubickém kraji je výstup na Kralický Sněžník. 1424 metrů vysoký vrchol stejnojmenné přírodní rezervace skýtá úchvatný pohled. Nedaleko vrcholu se nachází pramen řeky Moravy. Skvělou volbou pro trochu pohybu v přírodě jsou i Železné hory. Nehledejte zde žádné složité výstupy. Jen kilometry a kilometry nedotčené přírody a čerstvého vzduchu. Nebo můžete navštívit přírodní rezervaci Peliny nedaleko městečka Choceň.

Další zajímavé odkazy a užitečné tipy:

Souboj měst: Hradec, nebo Pardubice - kdo dá více republice?

Tohle je 20 nejlepších tipů na výlet po ČR 

Tip na výlet: Z Pardubic na sever

Putování letním Českem: Východní Čechy se světovým unikátem!