Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nekraďte nám Labe, zlobí se Němci. Češi prý schválně zadržují v nádržích vodu

Na Labi je nejnižší hladina vody za posledních 18 let.
Na Labi je nejnižší hladina vody za posledních 18 let.  (Autor: EPA)
Autor: ljš - 
3. července 2015
11:14

Nejnižší hladina Labe v Drážďanech za posledních 18 let způsobila válku mezi českými a německými vodohospodáři. Ti si stěžují, že si Češi zadržují všechnu vodu a přes hranice jí pouští málo.

V Německu je hladina Labe už na pouhých 68 centimetrech, všechny lodě proto stojí u břehů, a to včetně výletních parníků. Obchody i turistika tak váznou a podle Němců za všechno můžou Češi.

Podle tamního deníku Bild zadržují labští vodohospodáři všechnu vodu ve střekovských zdymadlech v Ústí nad Labem a pouští jí jen minimum. „Vy jedni Češi, navalte nám Labe!“ napsal dokonce list.

„O stížnostech Němců vím. Ale přírodě neporučíš a víc vody nevyčarujeme,“ vysvětlil pro iDNES.cz ředitel závodu Dolní Labe Jindřich Zídek s tím, že takové problémy se stávají v srpnu, nikoli na konci června.

Podle Němců pouštějí Češi ze zdymadel víc vody jenom v případě, že potřebují udělat vlnu pro lodě, které se musí dostat přes hranice. „O vlnách z Česka předem nevíme a můžeme jen pozorovat hladinu a spočítat, jak to bude o několik hodin později vypadat v Drážďanech. Na rozhodování nemáme žádný vliv,“ řekla Bildu Kathrin Stegemann z německé plavební správy.

Češi ale oponují, že na zadržování vody vůbec nemají kapacity. České nádrže jsou podle nich na to příliš malé.

 

gabreta ( 3. července 2015 14:32 )

Trhněte si nohou Sasíci rozeřvaní!!!

Zobrazit celou diskusi