Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pardubický poklad století: Nálezce stříbrných mincí má nárok na miliony

Autor: ČTK, sou - 
13. ledna 2016
16:45

V Pardubickém kraji se loni na podzim našel unikátní soubor stovek českých stříbrných mincí z přelomu 10. a 11. století. Obsahuje i dosud neznámé mince. Nálezce má podle hejtmana Martina Netolického nárok na řádově miliony korun. Novinářům stříbrný poklad představili zástupci pardubického Východočeského muzea a kraje. Muzeum získalo mince do svých sbírek.

Nález nemá podle numismatika Petra Vorla svým rozsahem i dochováním na území střední Evropy obdoby. Obsahuje více než 400 kusů celých mincí a přes 300 zlomků. Patrně se nacházel v keramické nádobě, část jejích úlomků našli archeologové na místě.

„Je to stříbro velmi vysoké kvality, používalo se především pro export na mezinárodní trhy. Mince ještě tehdy nebyly běžným platidlem,“ řekl Vorel.

Mince tehdy měla právo razit přemyslovská knížata, síť jejich mincoven není plně známá. Badatele nyní čekají měsíce práce, aby mince podrobně prozkoumali, některé jsou neznámého typu.

I když odborníci nemají z té doby údaje o cenách, je jasné, že šlo o majetek velké hodnoty a v neklidné době přelomu vlády Boleslava II. a Boleslava III. jej někdo ukryl v zemi. „Může to být otázka vojenského nebezpečí ze strany Boleslava Chrabrého, který určitou dobu na počátku 11. století v Čechách vládl. Možná něco nového nám přinese analytický rozbor materiálu,“ řekl Vorel.

Mince by muzeum mohlo představit veřejnosti již zhruba na podzim. Podle zákona patří poklad Pardubickému kraji, který je zřizovatelem muzea. Jeho hodnotu je velmi obtížné vyčíslit. Jeho nálezce má nárok na odměnu, jejíž výši lze očekávat až do jednotek milionů korun, uvedl hejtman Martin Netolický.

O místě nálezu i způsobu odhalení mincí odborníci hovořit nechtějí. Zvýšilo by se tím riziko, že oblast budou chtít prohledat například hledači pokladů s detektory. Archeologové lokalitu chtějí ještě podrobněji prozkoumat. Bližší podrobnosti sdělí přibližně v polovině letošní roku.

Zobrazit celou diskusi