Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejdražší mince světa je v Česku. Čtyři dny stráví v Národním muzeu

Autor: ČTK, zst - 
9. února 2016
16:33

Národní pokladnice spolu s Národním muzeem představuje od úterý do pátku 12. února v Praze unikátní minci Flowing Hair Liberty Dollar. Jedinečná stříbrná mince z roku 1794 v hodnotě přesahující deset milionů dolarů (zhruba 247 milionů korun) je nejdražší mincí na světě, která se kdy objevila na světových aukcích.

Mince je vystavena v nové budově Národního muzea spolu s kopií Deklarace nezávislosti USA z roku 1776. Výstava je přístupná zdarma. Novináře o tom informoval generální ředitel Michal Lukeš.

"Jedná se o nejdráže vydraženou minci, která překonala i slavnou Double Eagle, kterou jsme představili před několika lety. Je to rekordní částka, za jakou se mince dostala do soukromých rukou. Samozřejmě v muzejních sbírkách jsou další vzácné mince, které jsou neprodejné a jejich tržní hodnotu ani nelze určit," okomentoval unikátní kousek Lukeš.

Mince Flowing Hair Liberty Dollar se do Evropy dostala vůbec poprvé. Její představení je součástí turné, během něhož bude mince po Praze vystavena i ve Varšavě, Tallinu, Helsinkách, Stockholmu, Oslu, Dublinu a v Londýně.

Podobných mincí se objevilo 10, tahle ale nemá výrobní vadu

V roce 1792 byl schválena změna v oběhu měn na území Spojených států. Země pak potřebovala rychle vyrazit nové kovové dolary, nakonec bylo použito stříbro o ryzosti 0,900, doplněno bylo mědí. Takto Spojené státy zahájily výrobu prvních dolarů, které navrhl Robert Scott.

Krátce po zahájení výroby se ukázalo, že mincovní písty jsou vzhledem k tvrdosti slitiny slabé. Dalším problémem byl poměrně velký průměr a hmotnost mince, takže se celkem podařilo vyrazit pouze 2000 mincí a 242 exemplářů z této partie bylo zničeno. Zachovalo se pouze několik kusů, které měly sloužit jako vzor pro další emisi naplánovanou na další rok. Zbývajících 1758 kusů bylo předáno řediteli mincovny. Od 15. října 1794 byly mince postupně uváděny do oběhu. Značná část celé emise však byla poškozena v důsledku technologických chyb.

Odhaduje se, že do dnešní doby se zachovalo přibližně jen 120 mincí, nalezeno ovšem bylo pouhých deset kusů. Vzhledem k problémům při jejich výrobě v roce 1794 bylo nalezení exempláře vyraženého bez závad do dnešní doby téměř nemožné. Z toho také vyplývá cena, které tato mince dosáhla.

Výstava Flowing Hair Liberty Dollar navazuje na představení tehdejší nejdražší vydražené mince světa Double Eagle v roce 2012 v Národním muzeu v Praze. Unikátní mince tehdy měla hodnotu osm milionů dolarů (zhruba 200 milionů korun).

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi