Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Němci pátrají po zlatých mincích za 27 milionů odcizených v Praze

Jeden z kufrů, ve kterém byly mince uloženy, se totiž našel v saském Lipsku.
Jeden z kufrů, ve kterém byly mince uloženy, se totiž našel v saském Lipsku.  (Autor: Německá policie)
Autor: ČTK - 
8. ledna 2016
07:20

Do pátrání po zlatých mincích v hodnotě jednoho milionu eur (27 milionů korun), které byly podle německých médií ukradeny loni v září na veletrhu v Praze, se zapojila německá policie. Jeden z kufrů, ve kterém byly mince uloženy, se totiž prázdný našel v saském Lipsku. Napsal to portál deníku Mitteldeutsche Zeitung s tím, že německá policie hledá případné svědky.

Krádež se údajně odehrála 4. září na pražském veletrhu Sběratel. O dvacet dní později se v Lipsku našel jeden ze dvou kufrů, které zloději s mincemi ukradli. Na veřejnost se německá policie obrátila nyní.

V obou kufrech, které byly v Praze odcizeny, bylo přes 1900 zlatých mincí z celého světa a přes 100 antických mincí, u těch se jednalo o římsko-byzantské a řecké zlaté mince,“ citovala rozhlasová stanice MDR mluvčí lipské policie Katharinu Geyerovou.

Po pachatelích policie zatím neúspěšně pátrá. Není vyloučeno, že zloději sbírku rozprodávají postupně po jednotlivých kusech. Pražský veletrh, kterého se loni zúčastnilo 230 vystavovatelů a přes 12 000 návštěvníků, je podle pořadatelů největším setkáním numismatiků, filatelistů a dalších sběratelů ve střední a východní Evropě.

Loni to však nebylo poprvé, kdy si vystavované sbírky vyhlédli zloději. V roce 2013 zde jistá žena, kterou se dosud nepodařilo vypátrat, ukradla diamanty za půl milionu korun. Policie po roce případ odložila.

KLDR na některých místech u hranic s Jižní Koreou posílila své předsunuté vojenské hlídky. Učinila tak podle jihokorejské agentury Jonhap poté, co Soul v reakci na údajnou severokorejskou jadernou zkoušku ohlásil, že obnoví propagandistické vysílání z tlampačů v pohraničí.

wein ( 8. ledna 2016 13:39 )

 Co ma KLDR společného z kauzou ukradených zlatých minich? Nechapu toho pisalka/ku. Pošlete ho do Syrie,tam přijde k rozumu

stacho ( 8. ledna 2016 11:30 )

Kdo ví jestli to nebyla krádež na obědnávku.U nás se přece krade ve velkém....

stacho ( 8. ledna 2016 11:21 )

Lidstvo z toho zlata definitivně zblblo, někteří jsou schopni si ho narrvat i do ři......

setroseuros ( 8. ledna 2016 07:37 )

ten nazev clanku me dostal: ,,Nemci patraji po v Praze odcizenyc....,, Uzasny slovosled

Zobrazit celou diskusi