Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Levné mobilní tarify jen naoko: Češi si v porovnání s cizinou výrazně připlácí

V Česku máme nejdražší mobilní volání! To naštve!
V Česku máme nejdražší mobilní volání! To naštve!  (Autor: profimedia.cz)
Autor: tmp/čtk - 
26. března 2016
13:06

V kategorii nižších tarifů patří čeští operátoři k těm nejdražším v rámci zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Ukázalo to pravidelné meziroční srovnání cen společnosti Strategy Analytics. Česko je pátou nejdražší zemí vůbec.

Společnost porovnávala vždy dva největší operátory v zemi. Ti čeští, tedy T-Mobile a O2, ztroskotali hlavně na nabídkách pro zákazníky, kteří tak často nevolají a utratí do 300 korun měsíčně.

Špatně si Česko stojí hlavně ve třech kategoriích tarifů: pro 30 hovorů, pro 100 hovorů s daty 2 GB a pro 300 hovorů. Například 40 hovorů a 60 SMS zpráv pro předplacené karty vyjde průměrně v OECD na 289 korun, u nás je to ale v přepočtu 490 korun. Situaci nepomohlo ani to, že ceny telekomunikačních služeb ke konci roku klesaly.

„Snížení cen je víc než úpravou tarifních nabídek českých operátorů zapříčiněno posilováním dolaru vůči české koruně na měnových trzích, což se projevilo právě u cenového srovnání měřeného nominálními směnnými kurzy,“ uvedl ČTÚ. Zároveň s tím posiluje dolar vůči ostatním měnám, a tím tedy dosahují další státy lepších hodnot. 

Česko se propadá ve srovnání podle regulátora také kvůli tomu, že tuzemští operátoři do výsledků pozitivně nepromlouvají větší aktivitou a změnou jejich tarifních nabídek. Podle kritiků totiž tři největší čeští operátoři nejsou konkurenti, ale oligopol, který má totožné parametry nabídek, a drží tak ceny schválně nahoře.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi