"Návštěvnost na horách byla o víkendu poměrně vysoká, v sobotu byla přitom větší než dnes, bylo tady také hodně běžkařů. Zima na horách začíná od 1200 metrů nad mořem, kde je souvislá pokrývka sněhu. Na úrovni lesa je 60 centimetrů sněhu, hřeben hor je sfoukaný," řekl dnes ČTK dispečer jesenické horské služby Jaroslav Tejnský.

Spokojeni s návštěvností jsou také provozovatelé lyžařských středisek. Například na Červenohorské sedlo přijelo podle zástupce střediska Martina Dubského během víkendu až 2500 lidí. "Prázdniny jsou v plném proudu, návštěvnost je vysoká, máme tady přírodní sníh, takže lidé jsou spokojeni. V uplynulých dnech nám napadlo deset až 15 centimetrů sněhu, vše se tak zatáhlo a vypadá to krásně," řekl dnes ČTK Dubský. Mezi návštěvníky areálu převládali hlavně místní, na řadě je s jarními prázdninami Olomoucký kraj.

Návštěvníci naplnili přes víkend například také středisko v Branné na Šumpersku. "Máme středisko plné už třetí týden, návštěvnost je dobrá, penziony v okolí jsou plné," uvedl zástupce areálu Rostislav Procházka. V Branné podle něj nasněžilo z noci na dnešek, přesto by středisko potřebovalo sjezdovky ještě dosněžit. "V průměru na nich leží 30 centimetrů sněhu, na prudkém svahu je to méně, asi 15 centimetrů a už je to na hraně," doplnil Procházka.

V nižších polohách už některá střediska začínají doplácet na jarní počasí. Zastavit se musel areál v Hlubočkách u Olomouce, podle provozovatelů už tam není téměř na čem lyžovat. Zástupci areálu čekají, zda jim teploty ještě umožní svahy dosněžit. Místo lyžování si tak mohou zatím návštěvníci zajezdit na bobové dráze. Naopak v provozu je i nadále nedaleké středisko v Hrubé Vodě. Příští týden, kdy začínají jarní prázdniny také na Olomoucku, bude otevřeno denně od 09:00.

Horští záchranáři během soboty ošetřili celkem 14 zraněných, dnes zasahovali u dalších 11 případů. Podle dispečera Jaroslava Tejnského od pondělí do pátku zaznamenali celkem 46 úrazů, u čtyř z nich musel asitovat lékař.