Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nejkrásnější hrady a zámky Česka: Moravskoslezský a Olomoucký kraj

/
  • Nejkrásnější hrady a zámky Moravskoslezského a Olomouckého kraje
    28. června 2019 ● 17:00

    Turistická sezona na hradech a zámcích už je téměř v plném proudu a jako každým rokem se očekává, že i letos české památky navštíví miliony turistů. A je skutečně z čeho vybírat. Připravili jsem pro vás seriál, který vás provede po těch nejkrásnějších památkách, které v Česku můžete najít. Pokračujeme Moravskoslezským a Olomouckým krajem! Sledujte Blesk.cz a nenechte si ujít báječné tipy na výlety.

  • 1.

    Zámek Hradec nad Moravicí

    Zámek Hradec nad Moravicí je úchvatné renesanční sídlo, které si oblíbili i světoví hudební géniové. Z někdejšího hradiště vyrostl v 11. století knížecí hrad Přemyslovců, kteří stavbu nechali důkladně opevnit. V 16. století byl Hradec v duchu tehdejší módy přestavěn v pohodlné renesanční sídlo. Na zámku pobývala řada slavných osobností, jako např. hudební skladatelé Ludwig van Beethoven, Ferenc Liszt a geniální houslista Niccolò Paganini.

     

    Více o hradu se dočtete zde:

    Zámek Hradec nad Moravicí
    Autor: Profimedia.cz
  • 2.

    Slezskoostravský hrad

    Slezskoostravský hrad byl původně gotickým hradem, který byl postaven v první polovině 13. století za účelem ochrany zemské stezky z Opavy přes Hlučín a Těšín do Krakova. Jan Sedlnický z Choltic v 16. století přestavěl hrad na renesanční zámek. Zámek i město byly během třicetileté války vydrancováno Dány a Švédy.

     

    Proč hrad stojí o 16 metrů níže než původně? Jaké tu kolují pověsti a kam se v okolí vydat dál? Více čtěte zde:

    Slezskoostravský hrad
    Autor: archiv Blesku
  • 3.

    Zámek Velké Losiny

    V místech dnešního zámku Velké Losiny v podhůří Jeseníků dříve stála vodní tvrz. Přestavět ji nechal až šlechtic Jan mladší ze Žerotína, který na místě bývalé tvrze dal vybudovat reprezentativní třípatrový renesanční zámek, jenž byl dostavěn v roce 1589. V Losinách také zřídil první lázeňský dům. Později ho ale Žerotínové kvůli nedostatku peněz prodali Liechtensteinům. Na hradě a okolí prováděl místní inkvizitor Heinrich Franz Boblig z Edelstatdu (Zlatých Hor) nechvalně známé procesy s údajnými čarodějnicemi.

     

    Proč se zámek stal děsivým místem čarodějnických procesů? Více čtěte zde:

  • 4.

    Hrad Šternberk

    Hrad Šternberk založil v polovině 13. století příslušník starého českého šlechtického rodu Zdeslav z Chlumce a ze Šternberka jako obranné středověké sídlo. Hrad značně utrpěl v průběhu třicetileté války. Kolem roku 1699 koupil sídlo kníže Jan Adam Ondřej z Lichtenštejna a o dvě století později zde proběhla generální rekonstrukce hradu v duchu romantického historismu, díky které vzniklo luxusní sídlo pro život moderního aristokrata.

     

    Jaké areál nabízí zajímavosti? A co navštívit v okolí? Více čtěte zde:

    Hrad Šternberk na Moravě
    Autor: Profimedia.cz
  • 5.

    Hrad Bouzov

    Na přelomu 13. a 14. století byl původně gotický hrad založen v malebné krajině Litovelska a Mohelnicka. V průběhu třicetileté války sloužil Bouzov jako císařská pevnost a vězení pro švédské zajatce. Roku 1696 získal hrad Řád německých rytířů, kteří ho později nechali přestavět. V roce 1939 hrad rytířům zabavili nacisté a sloužil jako skladiště zabaveného majetku. Řád se dnes o hrad soudí.

     

    Hrad svou romantickou fotogeničností už dlouhá léta láká filmaře. Natáčely se tady oblíbené pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci, O Janovi a jeho podivuhodném příteli či Arabela se vrací. Zmínit můžeme i letní komedii Kopretiny pro zámeckou paní.

     

    Jaké plány měli s hradem nacisté? A kam na výlety do okolí? Více čtěte zde:

  • 6.

    Hrad Hukvaldy

    První zmínky o hukvaldském hradu pocházejí z roku 1285. Za zakladatele Hukvald jsou považována německá hrabata z Hückeswagen. Později jej získali olomoučtí biskupové a krátce ho vlastnil i český král Jiří z Poděbrad, který jej vzápětí prodal zpět olomouckému biskupství. Hukvaldy v roce 1762 zasáhl ničivý požár. Dnes je opravený hrad oblíbeným výletním místem turistů.

     

    Kdo všechno se pokoušel hrad dobýt a proč nikdo neuspěl? Více čtěte zde:

    Hrad Hukvaldy
    Autor: Profimedia.cz
  • 7.

    Tipy na výlety

    Fotogalerie
    37 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 6

Kapital Network: Potřebujete rychlý dlouhodobý nebo krátkodobý úvěr s relativně nízkou úrokovou sazbou až 3%? Nabízíme podnikatelský úvěr, osobní půjčku, úvěr na bydlení, auto úvěr, studentský úvěr, půjčku na konsolidaci dluhu e.t.c. bez ohledu na vaše kreditní skóre. Zajišťujeme poskytování finančních služeb našim četným klientům po celém světě. Díky našim flexibilním úvěrovým balíčkům mohou být úvěry zpracovány a převedeny na dlužníka v nejkratší možné době. Doporučujeme Vám kontaktovat nás a dozvědět se více o úvěrových službách, které nabízíme. Máte-li jakékoli dotazy nebo chcete více informací o naší společnosti, neváhejte nás kontaktovat se zájmem DNES prostřednictvím e-mailu: ivan­boni­fa02@g­mail­.com

(30. 06. 2019 14:49)

hahaha: JO tááák, takže odpůrce jednoslovného názvu...Jakože Česko, to není Morava a Slezsko tak to pardon. Ale měls napsat, že teda navrhuješ název Nejkrásnější zámky Moravy a Slezska: Moravskoslezský a Olomoucký kraj. Nicméně dle mého názoru je to trošku kostrbaté, nemyslíš? Článek totiž hovoří jen o zámcích těchto dvou krajů.... zajímavé, že v článku o zámcích středočeského kraje a Prahy jsi se nedurdil, že je tam středočeský kraj a praha, když přece daleko jednodušší by bylo napsat Nejkrásnější zámky Čech....

(28. 04. 2016 19:49)

majojo: Přešlápni, všeználku. Smyslem mého příspěvku bylo, že moravské a slezské hrady a zámky jaksi nejsou české. A abys zase neměl námitky, nemyslím tím, že neleží v České republice.

(28. 04. 2016 19:25)

hahaha: Třeba proto, že ta "pošahaná kráva" zná taky Zlínský, Jihomoravský kraj a kraj Vysočina? Asi byste měl cestovat i dál, než kam vás doveze metro

(28. 04. 2016 19:19)

majojo: Jsem sice z Práglu, ale která kráva pošahaná mohla napsat titulek: Nejkrásnější hrady a zámky Česka: Moravskoslezský a Olomoucký kraj? Ono by nebylo vhodnější napsat: Nejkrásnější zámky Moravy a Slezska?

(28. 04. 2016 13:07)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy