První zmínky o hukvaldském hradu pocházejí z roku 1285. Za zakladatele Hukvald jsou považována německá hrabata z Hückeswagen.

V polovině 14. století hrad získali olomoučtí biskupové, kteří byli také nejčastějšími a nejdůležitějšími vládci hradu. Hrad v 15. století krátce vlastnil český král Jiří z Poděbrad, který jej vzápětí prodal zpět olomouckému biskupství. Hukvaldy v roce 1762 zasáhl ničivý požár. Dnes je opravený hrad oblíbeným výletním místem turistů.

Základní otvírací doba

Duben, říjen: 9:00 - 16:00 (kromě pondělí)

Květen až srpen: 9:00 - 18:00 (kromě pondělí)

Září:  9:00 - 17:00 (kromě pondělí)

Hradní perličky

Hrad Hukvaldy díky své skvělé poloze nebyl zřejmě nikdy dobyt. Hukvaldy během třicetileté války odolaly útokům Valachů, Dánů a snad i Švédů. Dánská vojska hrad v roce 1626 marně obléhala dokonce celých devět měsíců!

Největší slabinou Hukvald byl nedostatek vody. Teprve v 16. století byla na hradě pracně vyhloubena studna. Její hloubka byla asi 150 metrů a voda z ní byla čerpána pomocí ohromného šlapacího kola, poháněného vězni.

Jak Hukvaldy ke jménu přišly

Podle místní lidové tradice hrad získal svoje jméno prostřednictvím místních víl, kterým se říkalo »húkalky«. Jejich houkání a pokřikování děsilo noční chodce, kteří procházeli po cestách vedoucích hukvaldskými lesy. 

Fotogalerie
7 fotografií