První písemné zmínky o hradu pochází z počátku 11. století. Bítov, který býval centrem jednoho z šesti moravských krajů, se po vymření Přemyslovců dostal na víc než dvě stě let do rukou rodu Lichtemburků. Za nich ve 14. století vzniklo jádro dnešní hradní kaple Nanebevzetí Panny Marie i hradní palác. V 19. století byl pustnoucí hrad za rakouských hrabat z Daunů upraven do dnešní novogotické podoby.

Základní otvírací doba:

Duben, říjen: 9.00 – 16.00 (víkendy, svátky)

Květen, červen, září: 9.00 -17.00 (kromě pondělí)           

Červenec, srpen: 9.00- 18.00 (kromě pondělí) 

- Poslední prohlídka začíná vždy hodinu před koncem otevírací doby.   

   

       

Hradní perličky…

Poslední soukromý majitel hradu velkoprůmyslník a bonviván Jiří Haas z Hasenfelsu na hradě založil vlastní zoologickou zahradu (jednu z největších v té době na kontinentu). Měl zásluhu i na vytvoření největší sbírky vycpaných psů na světě. Čítá 51 hafanů nejrůznějších ras!

A pozor! Jiří Haas byl také velký svůdník ne nadarmo přezdívaný Český Casanova. Ve svém nejlepším období měl Jiří Haas podle svého životopisce 285 žen za pouhý jeden rok!

V rámci prohlídky prvního okruhu se projdete i hradní panskou kuchyní, kde se natáčela pohádka Tajemství staré bambitky s Tomášem Klusem v hlavní roli.

Tipy na výlety v okolí

Vystoupejte na Rumburaka

Vydejte se na rozhlednu Rumburak, kterou najdete na úpatí Velkého kopce u silnice k hradu Bítov, cca 35 km od Znojma. Pokochat se můžete výhledem na blízky hrad Cornštejn, vesnici Bítov a údolí Vranovské přehrady. Jméno Rumburak je odvozeno od zvířecího mazlíčka majitelů rozhledny – krkavce Rumburaka.

Navštivte Cornštejn

Romantická zřícenina hradu ze 14. století nedaleko soutoku Dyje a Želetavky. Hrad přestal být obýván v 16. století. Rozsáhlá zřícenina je dnes považována za jedno z nejromantičtějších míst jižní Moravy.