I. okruh »Palác«

Palácové interiéry upoutají rozsáhlou novogotickou iluzivní výmalbou jednotlivých sálů. Výmalba k nerozeznání napodobuje obklady stěn dřevem, kamenem či štukem. Uvidíte i atypickou kolekci osvětlovadel vyrobených z barveného plechu. Ve druhém patře se nachází zoologická sbírka tuzemských i cizokrajných zvířat a trofejí.

Délka prohlídky: 70 minut.

Vstupné: Dospělí: 150 Kč; děti od 6 let, studenti, invalidé, senioři nad 65 let: 110 Kč; rodinné vstupné: 400 Kč.

II. okruh »Vstup do hradu«

V květnu, červnu a září - Vstup do hradu (prohlídka bez průvodce) zahrnuje prohlídku expozice hradního pivovaru se sladovnou, ležáckými sklepy, bednářskou dílnou, máčírnou hvozdem, humnem a dobovou hospodou. Dále prohlídku nádvoří, novogotické kaple s nejstarší movitou památkou Bítovskou Madonou /z roku 1334/, hradní zahradu barona Jiřího Haase s panely o historii rodu Haasů, panely s hradními pověstmi a voliéry s exotickým ptactvem. Uvidíte dva výstavní sály s výstavou fotografií a retro hraček. V měsících březen, duben a říjen vstup na okruh zdarma, přístupné pouze nádvoří, kaple a zahrada se zvířaty. V květnu, červnu a září můžete v ceně tohoto okruhu samostatně navštívit IV. okruh Hladomorna, mučírna, vězení.

Délka prohlídky: neomezeně

Vstupné: Dospělí: 50 Kč; děti od 6 let, studenti, invalidé, senioři nad 65 let: 40 Kč; rodinné vstupné: 130 Kč.

III. okruh »Zbrojnice«

Zbrojnice se nachází v původních prostorách, kde byly zbraně uloženy už v 18. století! Uvidíte opakovací zbraně, zadovky, vzduchovky, větrovky. Zbrojnice obsahuje také výběr středověkých zbraní (kopí, meče, hradební pušky). Jádrem orientální části jsou předměty z islámské oblasti.

Délka prohlídky: 30 minut.

Vstupné: Dospělí: 130 Kč; děti od 6 let, studenti, invalidé, senioři nad 65 let: 90 Kč; rodinné vstupné: 340 Kč.

IV. okruh »Vězení, mučírna, hladomorna«

Prohlídkový okruh naleznete v nejstarší dochované kamenné stavbě hradu Břitové věži z první poloviny 13. století. Ve věži dříve bylo mimo jiné skladiště střelného prachu a také hradní vězení s hladomornou. Kromě hladomorny spatříte vězeňské kobky a jednu z mála mučíren u nás, vybavenou replikami nástrojů, které si může návštěvník na vlastní kůži vyzkoušet.

Délka prohlídky: 30 minut.

Vstupné: Dospělí: 110 Kč; děti od 6 let, studenti, invalidé, senioři nad 65 let: 80 Kč; rodinné vstupné: 290 Kč.

Internet: www.hrad-bitov.cz; telefon: 515 294 736


ZPĚT NA HLAVNÍ ČLÁNEK: HRAD BÍTOV