Původně gotický hrad ze 13. století byl přebudován na renesanční a později barokní zámek. Do dnešní podoby byl přestavěn knížecí rodinou Liechtensteinů v letech 1643–1730 podle projektu italských stavitelů. Do osudů valtického zámku se neblaze zapsala druhá světová válka. Ve zdejším areálů byli zastřeleni sovětští vojáci a vznikl tu i tábor nucených prací pro ženy. Dnes je zámek jako součást Lednicko–valtického areálu zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.

Základní otvírací doba:

Duben, říjen: 9:00–16:00 (kromě pondělí)

Květen, září: 9:00–17:00 (kromě pondělí)

Červen až srpen 9:00–17:00 (denně kromě 24. 6.)

 

Zámecké perličky

Valtický zámek byl nejen rezidencí knížete, ale v době jeho nepřítomnosti byly reprezentační místnosti přístupné, a to už od první poloviny 19. století!

Mezi významné návštěvníky zámku patřil rakouský císař František Josef I. či kancléř Metternich.

Tipy na výlety v okolí:

Za romantikou do parku

V zámeckém parku se nachází dvě veřejně přístupné stavby Kolonáda na Rajstně a lovecký zámeček Rendez-vous zasvěcený římské bohyni lovu Dianě. Kolonáda na Rajstně neplní jen funkci vyhlídky, ale je také památníkem zemřelých členů knížecí rodiny.

Do časů železné opony

Muzeum železné opony Valtice se věnuje ostraze státní hranice od 1. republiky až po současnost. Hlavní část expozice je ale věnována ostraze hranic spojené se železnou oponou. K vidění je vedle množství uniforem, zbraní a výstroje i rekonstrukce železné opony nebo skutečná cela!

Salón vín České republiky

Skvělá moravská a česká vína a romantické prostředí hradů a zámků vytváří znamenitou kombinaci, která okouzlí snad každého návštěvníka jižní Moravy. Nádherně zrekonstruovaný a na míru uzpůsobený sklep zámku Valtice ukrývá 100 nejlepších vín z celého Česka.

Internet: www.vinarskecentrum.cz, tel: 519 352 744

Fotogalerie
4 fotografie