Hrad Kokořín se nachází zhruba deset kilometrů severovýchodně od Mělníka nad říčkou Pšovkou u obce Kokořín. Byl postaven po roce 1320, pravděpodobně pražským purkrabím Hynkem Berkou z Dubé. V roce 1426 dobyla a poničila hrad husitská vojska. Od roku 1544 je Kokořín uváděn jako pustý.

Jeho osud po třicetileté válce ještě zhoršilo rozhodnutí císaře Ferdinanda II. zařadit jej mezi »prokleté hrady«. Šlo o hrady, které se nesměly udržovat, protože by díky své výhodné poloze mohly ohrozit panovnickou moc. Roku 1894 zakoupil zříceninu pražský podnikatel Václav Špaček, jehož syn Jan ji nechal před první světovou válkou novogoticky zrekonstruovat.

Základní otvírací doba:

  • Duben, říjen: 9.00-16.00 (víkendy)
  • Květen, září: 9.00- 16.00 (kromě pondělí)
  • Červen, červenec, srpen: 9.00-17.00 (kromě pondělí)
  • Listopad, prosinec – otevřeno po dohodě se správou hradu

Internet: http://hradkokorin.eu/; telefon: 315 695 064

Hradní perličky

Podle pověstí se hrad stal v čele s Petrovským z Petrovic útočištěm loupeživých rytířů, kteří byli postrachem celého okolí.
V 19. století byl hrad zříceninou, která okouzlovala romantické umělce - básníka Karla Hynka Máchu či malíře Josefa Navrátila a Antonína Mánese.

Tip na výlet v okolí:

Mšenské pokličky

Pískovcové útvary při ústí Kokořínského a Vojtěšského dolu nedaleko Mšena vypadají jako přerostlé houby. Vznikly zvětráváním pískovcových skal. Mšenské pokličky jsou dostupné např. po červené turistické trase z hradu Kokořín nebo po modré stezce z obce Mšeno. Dostat se sem dá ale snadno i autem (nejbližší obec Vojtěchov), nedaleko Pokliček se totiž nachází parkoviště.