Z někdejšího hradiště vyrostl v 11. století knížecí hrad Přemyslovců. Český král Přemysl Otakar II. nechal stavbu ve 13. století důkladně opevnit. V 16. století byl Hradec v duchu tehdejší módy přestavěn v pohodlné renesanční sídlo.

Hradec byl v 18. století majetkem pana Jana Karla Lichnovského. V držení Lichnovských zůstalo panství až do roku 1945. V 19. století byl dostavěn novogotický Červený zámek, který dnes plní společensko-kulturní funkci.

Základní otvírací doba:

Otevírací doba:

  • Duben, říjen, prosinec: 10:00 – 16:00 (víkendy)
  • Květen až září: 9:00 – 17:00 (kromě pondělí)
  • Ve státní svátky otevřeno od 9:00 do 17:00.
  • Polední pauza 12:00 - 12:30.

Významný hradní pán

Přemysl Otakar II. (kolem roku 1233 – 26. srpna 1278, Suché Kruty)

Za vlády Přemysla Otakara II. se Čechy proměnily ve vrcholně feudální stát, kde měl rozhodující slovo král. Panovník v Praze zřídil zemský soud a snažil se podpořit kolonizaci pohraničních území. Zakládal nová královská města (Kolín, Klatovy, České Budějovice, Domažlice, Louny, Kadaň) a zabydloval je německými kupci a řemeslníky. Tím se zlepšila i finanční situace královské pokladny. Přezdívalo se mu také král železný a zlatý.

Zámecké perličky

Na zámku pobývala řada slavných osobností, jako např. hudební skladatelé Ludwig van Beethoven, Ferenc Liszt a geniální houslista Niccolò Paganini.

Zámeckým parkem a nádhernými okolními bukovými lesy vede výletní trasa- Lovecká stezka Lichnovských.

V naučném centru v prostorách Bílého zámku si návštěvníci mohou vyzkoušet repliky historických kostýmů, prohlédnout a osahat středověké poháry, misky a repliky zbroje a zbraní